sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Tiskirättejä ja terveisiä "kasvimaalta"



Niin siellä mökillä kun ei oikein ole mitään oikeaa tekemistä niin kannattaa aina tehdä jotain pikakäsitöitä. Tiskirätit on muutenkin just sellaisia ihan huippukäsitöitä. Niihin ei tarvi mitään ohjetta, voi tehdä ihan tunteella, valmistuu nopeesti, niitä ihan oikeasti tarvitaan ja niitä on kiva tehdä kesällä jolloin villalangat ei herätä ollenkaan samanlaisia tunteita kuin talvella.

Mitään ohjeita mulla ei ole antaa, kun teen vaan sillai pylvästä, kiinteää silmukkaa, lisään sinne tänne ja katon mihin sitten. Jos tiskirätistä tulee liian iso, sen voi taittaa kansinkerroin ja se toimii. Jos se on ruma, se toimii. Jos se on hassun värinen, se toimii. Ainoa vika jonka olen havainnut, on se, että jos se on liian tiivis se ei kuivu tarpeeksi nopeasti ja alkaa haista. Eli siis saa tehdä isolla koukulla tai isoilla puikoilla, ja valmista tulee ennätysajassa. Hyvä.
Nämä on virkattu nro 6 koukulla. Ja koska en jaksanut kaivaa silitysrautaa niitä ei ole silitetty, ja ne on vähän kippuraisia. Ja silti ne toimii, jos ei lahjaksi anna...


 Huomaa kuvassa oikealla juuri itäneet perunat! Ja takana pillisipulia. 
+ haketta, jota on jo saatu levitettyä aika pitkälle!





Monesti bambulankaa kehutaan tiskirättien teossa. Mun mielestä pellava on huomattavasti parempaa! Mulla on käytössä vieläkin ensimmäiset tekemäni tiskirätit jotka on tehty kuusvuotta sitten, 100% pellavasta (ostin laatikollisen ohutta pellavalankaa kirpparilta, ja tein 3-4 kertaisella langalla rättejä). Ne on ihan yhtä hyviä kuin alussa. Bambuisten elinkaari on noin kaksi vuotta, jos sitäkään. 
Mä pesen rättejä sekä pesukoneessa että tiskikoneessa, ja bambuiset nukkaantuu ja menee muutenkin inhottavan näköiseksi. Jotenkin likaiseksi. 
Hienoja värejä bambulangoissa kyllä on! Tosin mitään 100% bambua en ole koskaan käsiini saanut, en tiedä olisiko ne parampia. 


Vähän epätarkka kuva, mutten kyllä enää ota uutta! Eli noissa räteissä on käytetty ylläolevia lankoja. Ruskea on täyttä pellavaa, ja harmaa puuvilla-pellava sekoitetta. Oon ostanu langat Tapion kaupasta, ja kolmesta kerästä on tehty 7 tiskirättiä. + tuo turkoosi on bambusekoitetta.
On muuten kamala kauppa. Joudun jostainsyystä aina kaartamaan sinne kun ajan ohi, ja ne "varastavat" minulta rahaa ja pakottavat ostamaan liikaa lankoja! Älkää menkö, netistä tilaaminen on tarvallisempaa kun ei näe sitä hillitöntä valikoimaa käsiensä ulottuvilla...
http://www.lankatalo.net/product_catalog.php?c=293
http://www.lankatalo.net/product_catalog.php?c=263
http://www.lankatalo.net/product_details.php?p=1907



Perunat on noussu pintaan! Ja ruohokatetta sais laittaa lisää, kanat on käyny sitä pöyhimässä ja koirat viimeistelly juoksentelemalla ja makaamalla ihanan lämpimällä ruohopeitolla. Silloin kun vielä oli kesä ja lämmin...

Koska töissä taas jäi kauheasti kaikkia ylimääräisiä taimia olihan niitä pakko kantaa kotiin. Liian kamalaa ajatella, ettei kukaan halua eikä tarvi niitä ja ne heitetään kompostiin...
Kotona sitten ihmetellään, että mihin oikein laitetaan 20kpl vihannesportulakkaa tai liian monta sitruunamelissaa. Tunnustan että joitain niistä syötin kanoille kun en keksinyt mitään paikkaa...


Kannoin pari lavakaulusta maahan, heitin niihin multaa ja taimet sekä vedin reunaan sanomalehteä ja haketta. No niin, tuli tilaa rosmariinille, portulakalle, kangasajuruoholle ja mitähän muuta noihin laitoin?! Pari rumanväristä mangoldia ainakin kun ne hienot punaiset ja keltaiset oli kelvannu muille. Persiljantaimikin kuvassa näkyy. No jotain sellasta mitä voi syödä joka tapauksessa! Ja sammarithan nyt kuuluu kasvimaalle ilmanmuuta.
Aikaisemmin valmistetuissa laatikoissa valkosipulit on kasvaneet tosi hyvin! Yllättävän suuren sadon voi saada parista laatikosta, uskon siis vakaasti että ne nyt onnistuu!

En oikein tiedä mitä tekisin tuolle oikealla olevalle risureunaiselle kukkapenkille. Mulla olis kauhea hinku saada pihaan oikeesti lisää paikkoja mihin voisi niitä syötäviä laittaa, ja tässä olis yks potentiaalinen paikka. Pitäis vaan saada nuo perennat tosta pois. Mutta hei mullahan on etupihalla tyhjää tilaa! Tai olis, jos joku innokas vielä hiukan lapioisi sitä multaa. Kasa on noin 2m päässä, että kauheesti ei edes tarvis lapiota heiluttaa...Halukkaat voi nostaa kättä pystyyn...

Kuvassa aidan takana näkyy sielläkin multaa. Siihen pyörätien reunaan pitäis nyt siirtää raparperia ja jo irtopaakkuina odottavaa punalatvaa.
Hah hah koirat, sitten ette enää näe ketä pyörätiellä kulkee ettekä voi räksyttää niille!!! Paitti talvella.
Tuolla aidan vieressä pihan puolella olis nyt sitten aika hyvä paikka tehdä lisää kasvimaa-aluetta, mutta se vaatii laatikoita ja multaa.
Ja muuten multalasku olikin vähän enemmän kuin hehkutin, en tiedä kuka on väärässä kun hinta ei todellakaan ollut se 16,90€ kuutio kuten sanottiin. Se ei ollut sitä edes ilman alvia, vaan se oli 24€/kuutio. + alvi. Ihmettelinkin kuinka sitä nykyään saa noin edullisesti.


Kurpitsoja olen tottakai myös tuonut. Etupihalle tein yhteen metsikössä maanneeseen laatikkoon (se oli ehkä parin lavan korkuinen, kai joskus töistä tuotu sekin...) "kompostipohjan" eli latasin laatikkoon vuoronperään ruohosilppua, olkea, hevosengaggaa, kanankuivikemoskaa, risuhaketta ja päälimmäiseksi kerrokseksi multaa. Siihen sitten istutin kolme kurpitsaa joiden nimilaput oli hävinnyt...

Nyt odotan jännityksellä tuleeko syötävää kurpitsaa vai vaan katsottavaa kurpitsaa. Jos tulee yhtään mitään, takapihalla on kukkapenkkiin sijoitettu kesäkurpitsoja, ja ne on vielä toistaiseksi hengissä mutta ei kauheen vahvasti. Ei tarvi kuin yhtenä yönä unohtaa peittely ja kun on ollu ihan liian kylmä niin lehdet ei oo kauheen kivan näköiset...
Lisäksi juhannuksena oli satanut rakeita joka on viimeistellyt aika tehokkaasti. Mutta etupihan mikälie-kurpitsat on hyvässä kunnossa, lämpöpohja on niitä auttanu ihan varmasti.

Mä tein viimevuonna tosi hyvää aprikoosi-kurpitsahilloa, ja olis nyt syytä onnistua edes jonkun kurpitsan ettei tarvis ostaa kaupasta kurpitsaa jos meinaa hilloa tehdä.
Josta tulikin mieleeni, että taidan tänään tehdä raparperi-mansikka mehua, kun löyty pakastimesta kaksi pientä laatikkoa mansikoita jotka oli hautautunut kaiken muun alle. Jokatapauksessa pitää raparpereja leikata kun niitä siirtää tonne tienviereen. Raparperi-mansikka on melkein parasta mehua muutenkin.

Ensiviikko on lomaa, lomaa, lomaa! Mähän pääasiassa lomailen talvella, mutta kyllä viikko kotona kesällä on aika ylellistä! Jotta hyviä lomasäitä toivon, ei liian kuumaa että jaksaa puuhailla, mutta ei ny tarvis kokoaikaa sataakkaan. Toivottavasti tämä viikko tuo myös siat.

Luin muuten Tää on vielä kesken-blogista miten kanat syö ihan innoissaan lehtokotiloita! Niitä meillä ei ole, mutta ei ole edes tullut mieleen. Pitääköhän mun nyt sitten lähteä oikein kotilonhankintamatkalle että saadaan kanoille kotiloita?!

2 kommenttia:

  1. Mäkin haluaisin kokeilla syöttää niitä rotille ja hamstereille, mutta meilläkään niitä ei oo... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän pitää tehdä joku "hankintamatka"! Mä kyllä tiedän paikkoja mistä niitä löytää.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)