sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Katevaraus

Onko mitään enemmän kesään kuuluvaa kuin leikatun ruohon tuoksu? Siinä on jotain sellaista,  mitä on vaikeaa kuvailla. Tai koittakaa itte selittää miltä leikattu ruoho haisee, kaikki tietää, mutta kukaan ei osaa pukea sanoiksi. En minä ainakaan.

Kuvassa ruohokatteen lisäksi oikeassa kulmassa pilkistää pahvikate! 


Olen käyttänyt koko oman pihani historian ajan ruohokatetta, ja sitä voi kyllä äärimmäisen lämpimästi suositella kaikille. Kasvit saa ruohosilpusta ravinnetta, erityisesti typpeä. Katekerros estää tuulilevitteisten rikkaruohojen pääsyn multaan, mullan pinta ei kuivu niin nopeasti kun pinta on peitossa ja lisäksi kitkeä ei ole pakko ollenkaan. Jos läpi alkaa tulla rikkiksiä, niin nakataan katetta päälle uusi kerros- humps, sinne jäävät rikat peittoon! Madot myös rakastavat ja tarvitsevat ruokaa, jota kate niille tarjoaa.

Ruohoasilppua ei saa laittaa liikaa. Se nimittäin alkaa sitten kuumeta, ja kasvit tuskin tykkäävät tyvellään pouhottavasta patterista... noin 5cm, ehkä vähän vähemmän on sopiva. Tälläinen määrä maatuu kolmessa neljässä viikossa ja sitten taas heitetään lisää katetta.

Ruohon hankkiminen isoille kasvimaille ja kukkapenkeille saattaa käydä ihan työstä. Kehoitan kuitenkin lämpimästi tutkimaan nurmikoita hieman omia nurkkia pidemmältä. Kaupungin viherlaitoksen työntekijänä kehottaisin ottamaan rohkeasti yhteyttä kaupungin viherosastoihin jos omilta kotinurkilta ei löydy mitään paikkaa missä olisi joko pitkää ruohoa jonka voi itse leikata tai missä ei ole nurmikkoa valmiiksi leikattu ja paikkaa missä sitä voisi käydä haravoimassa.
Meillä ainakin kiljuttaisiin riemusta jos joku nimenomaan haluaisi käydä haravoimassa jotain puistoalueita, ja vielä parempi jos joku haluaisi itse leikata jotain alueita!

Jos oikein hyvin käy, on ruohoa kerätty johonkin läjään kerääjällä, ja siitä saa suoraan säkittää tai lipata kärryyn niin paljon kuin vain jaksaa. Vaikka ruoho alkaa kasassa kuumeta olen silti sitä käyttänyt, kun ei vaan laita kuumaa ruohoa kauhean paksua kerrosta.

Ruohosilpusta saa myös aivan erinomaista kompostia! Jos sitä vaan jää niin paljon yli, että sitä raaskii laittaa kompostiin...

Nyt omilla kotikulmilla ruohoa voisi tällähetkellä käydä haravoimassa läheisen koulun piha-alueelta, ja työmatkalla katsoin kieli pitkällä kun tienreunaa leikattiin ruohonleikkurilla ja sinne jäi juuri sopivaa silppua.

Peräkärrylliseen saa mahtumaan silppua aika paljon (kannattaa laittaa siihen päälle pressu ja sitoa aika hyvin ettei käy kuten eräälle joka ajoi kotiin 80km/h ja huomasi kotona kuinka kärry olikin aikalailla tyhjempi kuin lähtiessä...

Alussahan ruohokate näyttää vähän erikoiselta jos on tottunut katsomaan ja ihannoimaan kaunista mustaa multaa. Tosiasia kuitenkin on, että jos sen mullan aikoo pitää mustana, se vaatii tuhottomasti työtä. Kaikkeen tottuu. Itse pidän katekerrosta ihanana peittona, mullan suojana.

Räsymattokate, hakeÄlkää heittäkö likaisia, rikkinäisiä ja muuten epätoivoisia mattoja roskiin, levittäkää ne pihalle! Vanhat matot on ihan loistavia katekankaita, koska ne pysyy kuosissaan noin vuoden ja sitten maatuvat pois. Tietenkään mitään hyviä perintömattoja ei kannata tälläiseen uhrata, mutta ainakin itse olen onnistunut löytämään jätemattojakin ihan riittämiin. Jos ei omissa tai sukulaisten nurkissa niitä pyöri, niin kannattaa kysyä kierrätyskeskuksista tai muista vastaavista. Yleensä niistäkin saa viedä pois jos muuten menevät kaatopaikalle. Jos mattoja ei löydy, niin pahvi ajaa saman asian. Ja jos ei ole pahviakaan, niin sitten turvaudutaan sanomalehteen.

Haketta voi itse tehdä oksasilppurilla, mutta itse olen kokenut kätevämmäksi tyyliksi vaania metsäautoteillä kun siellä on haketettu puita. Joskus olen jopa kysynyt luvan, aina en...
Haravan kanssa olen haravoinut jämiä kasaan ja lipannut kyytiin. Ja mikä onnenpäivä kun muutama vuosi sitten kaatui lähellä traktori hakekärryn kanssa ja hake jäi makaamaan ojaan...
Koirien ulkoilutuskin saa ihan uudenlaista sisältöä kun samalla hankkii materiaalia. 
Haketta joutuu lisäämään vuosittain, mutta ainakaan ei tarvi leikata nurmikkoa!
Pelkkä räsymattokin tukehduttaa nurmikon yhdessä kesässä.

Kesän ekat retiisit! 
Työsuhde-etuna sain harvennusretiisejä näytekasvimaalta, omat on vielä siemeninä kaupassa...
Aamupalana myös nektariinirahkaa, kauheasti on nyt ollut hävikissä nektariineja. :)

Kaunis sunnuntaiaamu, mies on lähtenyt metsään tutkimusmatkalle, mä alan kuljettaa multaa kasvihuoneeseen että saisin vihdoin ne tomaatit istutettua sinne. 
Kasvihuoneen ulkopuolella istuttamani tomaatit ei ole kasvaneet vielä ollenkaan, mutta hengissä ne kuitenkin on!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)