maanantai 9. kesäkuuta 2014

Hortoiluruokaa

Yleisön pyynnöstä reseptit edelliseen postaukseeni, eli mustaherukanlehti-kamomilla-teehen ja "rikkaruohoperunoihin"

Aloitetaan helpommasta, eli teestä.


Kuva: Astiataivas

Mustaherukanlehti-kamomilla tee

n. 2dl mustaherukanlehtiä
2l vettä
2pss kamomillateetä
1tl hunajaa
(sitruunamehua maun mukaan)

* Kerää nuoria mustaherukanlehtiä, huuhtele ne ja "puristele" kuivaksi. Kun lehdet hiukan rikkoituvat niistä irtoaa paremmin aromia.
* Keitä 2l vettä ja kaada kattilaan tai isoon teepannuun mustaherukanlehtien päälle.
*Lisää teepussit, ja hunaja.
* Anna tekeytyä noin 15min, tai kauemmin. Mitä kauemmin tee on pannussa, sitä voimakkaamman makuista siitä tulee.
* Juo lämpimänä, tai jäähdytä kylmäksi jääkaapissa.

***Toimi myös pienellä suolaripauksella höystettynä! Aijon tehdä tätä "suolateetä" töihin, ja laimentaa sitä vedellä. Nimittäin ulkotöissä kesällä on vaikeaa juoda tarpeeksi, ja juomassa pitäisi myös olla suolaa. Olen aikaisemmin tehnyt laihaa mehua johon olen laittanut hitusen suolaa, mutta tämä varmasti toimisi paremmin!

"Rikkaruohoperunat"

*Keitettyjä kylmiä perunoita
*voita ja ruokaöljyä paistamiseen

*Pillisipulia, ruohosipulia, sipulinvarsia tai hätätapauksessa taval. sipulia
*Rikkaruohomixiä noin 2-3dl
*persiljaa, lipstikkaa, ruotiselleriä, mangoldia tai muita kasvimaan aineksia

suolaa
muita mausteita maun mukaan

* Perunat voi käyttää kuorineen. Pilkotaan ja paistetaan. Paistamisen loppuvaiheessa lisätään sipulisilppua "haluttu määrä". Jos käytetään tavallista kepa-sipulia sitä pitää paistaa kauemman kuin vihreitä sipulin varsia. Perunat on parhaita silloin, kun ne jo ottaa hiukan väriä!

* Pihasta löydetyt rikkaruohot huuhdellaan ja pilkotaan pieneksi paloiksi veitsellä. Samoin yrtit. Voi sekoittaa yhteen.

* Rikkaruohomixistä puolet kaadetaan pannulle kun perunat ja sipulit on käytännössä valmiit. Pyöräytetään muutaman kerran (noin minuutti? ). Tässä vaiheessa sekaan voi heittää myös kanamunaa jos haluaa. Maustetaan.

* Loput rikkikset kaadetaan perunaseoksen päälle lautaselle. Päälle ketsuppia, majoneesia, maustamatonta jugurttia omenaviinietikalla höystettynä tms. Ja sitten ääntä kohden.

Sopivaa hortaa ovat mm. seuraavat ja joita itse käytin tänään. Ja jota meidän pihasta löytyy runsaasti:
Vesiheinä
siankärsämö
poimulehti (olen surutta syönyt myös jättipoimulehtiä! Kannattaa ottaa nuoria lehtiä)
maitohorsma (nuoret versot on parhaita, vanhemmista lähinnä vain lehdet)
voikukan lehdet
vadelman lehdet (nuoria lehtiä!)
jauhosavikka

Lisäksi voisi laittaa esim. ryöpättyä nokkosta, vuohenputkea (ei kasva meillä joten en käytä), koivunlehtiä, mustikanlehtiä yms. Parasta tulee kun kerää mahdollisimman montaa lajia samaan eikä vaan koita syödä pelkkää vesiheinää puolta kiloa...
Tomaatti muuten sopii hyvin hortasalaatteihin ja myös tähän!

Alussa kun opettelee villivihannesten käyttöä niin niitä kannattaa laittaa mukaan vähemmän ja kun suu tottuu niin jatkossa enemmän. Tavallinen suht mauton salaattikin saa ihan erilailla potkua rikkiksistä!

Aiheesta on paljon blogeja yks mun suosikki on www.hortoilu.fi 
Kokeilin muuten tänään noita nokkossipsejäkin *klik*. Ihan hyviä, ja nyt mulla nokkosen varren pala kurkussa...Tuntuu samalta muuten kuin kalan ruoto...

Ja kuviahan mulla nyt ei ole, kun kamera on edelleen siellä töissä. Googlettakaa kuvia paistinperunoista ja jostain kellertävästä nesteestä esim. kamomillateestä!






2 kommenttia:

  1. Täytyy joku päivä kokeilla tehdä noita rikkaruohoperunoita. Jo pitkään olen ajatellut että pitäisi kokeilla käyttää luonnonkasveja ruuanlaitossa ja tuo ohje kuulostaa just sopivalta ekaksi kokeiluksi :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Ainakin se on tosi helppo, jos osaa tehdä paistinperunoita osaa sinne sekaan lisätä vähän rikkaruohojakin! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)