keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Kanojen ulkonaliikkumiskielto

Suomihan on kaikkien mahdollisten lakien, pykälien ja ehdottoman järkevien asetusten mallimaa. Jos ihminen voi jotain tehdä, niin siihen on asetus. Ja yleensä kielteinen, ja yleensä siitä pitää jotain maksaa. Käsittämätöntä kuinka ihmiset pysyvät edes hengissä maissa missä lainsäädäntö ei ole ihan niin pilkulleen.

Menneinä vuosina kun Euroopassa riehui lintuinfluenssa, niin siellä ei kauheasti lemmikkikanojen elämä muuttunut. Kuulemma Hollanissa kanat kulkivat pihalla, vaikka 20km päässä isoja tehdaskanaloita laitettiin tyhjäksi lintuinfluenssan takia. Siellä ei säädetty erikseen tulevaisuutta varten kanoille kaiken varalta keväisin ulkonapitokieltoa kuten Suomessa.

Suomessa siis kanat on pidettävä sisällä 1.3-31.5 välisenä aikana. Ne on pidettävä sisällä, ettei niihin tarttuisi lintuinfluenssa tai muita tarttuvia tauteja. Vaikka sitä ei olisi lähempään 2000km missään, niin kaiken varalta.

Eviran sivut


Ei silti, jos haluaa kanansa päästää ulos nauttimaan kevätauringosta voi aina tehdä ilmoituksen kaupungineläinlääkärille, että aikoo ne kanat päästää ulos. Kopioin tähän vaadittavat tiedot, ja omat vastaukseni niihin.

4 b §
Ilmoitus siipikarjan ulkonapidosta
Sen, joka pitää siipikarjaa ulkona maaliskuun alun ja toukokuun lopun välisenä aikana 4 a §:n 2 momentin 3 kohdassa tarkoitetussa pitopaikassa, on tehtävä kunnaneläinlääkärille ennakolta ilmoitus siipikarjan ulkonapidosta.
Ilmoitus on tehtävä kirjallisena ja siitä on käytävä ilmi seuraavat seikat:
1) mitä lintulajeja ulkonapito koskee;
2) lintujen lukumäärä;
3) etäisyys pitopaikasta lähimpiin järviin, lampiin ja jokiin; sekä
4) selvitys siitä, miten lintujen suojaaminen luonnonvaraisilta vesilinnuilta toteutetaan ulkotarhassa.

Sitten se paljonpuhuva vastaus:

Ilmoitus siipikarjan ulkonapidosta 1.3-31.5.2014 osoitteessa Taajamafarmarin kotiosoite. 
Kanojen omistaja Taajamafarmari ja puh.nro

1. Ulkonapito koskee kanoja.
2. Kanoja on seitsemän.
3. Etäisyys lähimpään järveen (Hirvijärvi) noin 3km. Jokeen matkaa noin 200m. 
4. Lintujen ulkotarha on katettu valokatteella. Niimpä luonnonvaraisilla linnuilla ei ole mitään mahdollisuutta päästä tarhaan. Ulkoilu aloitetaan ilmojen lämmettyä.Että tälläisellä ilmoituksella voi sitten taata kanoilleen kevätulkoilun. Se vaan pitää muistaa tehdä ennen maaliskuun alkua. Joissain kaupungeissa riittää, että sen tekee kerran ja ilmoittelee jos jotain olennaisesti muuttuu, mutta meillä se ei onnistunut. Ei varmaan, kun ensimmäisen kerran kysyin asiasta oli kaupungineläinlääkäri melkoisen tietämätön koko tälläisestä ilmoituksesta...Onneksi Munanetissä oli hyvät ohjeet. (Jännä ettei koko foorumia ole kielletty kun siellä annetaan ohjeita lainsäädännön kiertoon)
Jos ei osoitetta tiedä, niin google ainakin antoi meidän kaupungineläinlääkärin osoitteen!

Naapuri oli viimevuonna katsonut erittäin pahalla silmällä kun kanani olivat ulkona vaikka oli se ULKONAPITOKIELTO. Kukaanhan ei voi suoraan soittaa ja kysyä miksi ne siellä tarhassa kököttää, vaan asia tuli ilmi ihan muuta kautta. Mietinkin, että pitäisikö tänävuonna ihan v**tuillakseen laittaa kopio tästä elämää suuremmasta asiakirjasta myös heidän postilaatikkoonsa. En edes tiedä tietävätkö he, että tälläinen on täysin laillista toimintaa. Ihan sama.

Mutta ei se mitään, kirje postiin ja kevätilmoja odottamaan! Oikeastaan jos ilmat jatkuu tälläisenä meillä kanat saa alkaa ulkoilla mitä pikemmin. Onhan ne tuolla etupihalla ulkona hyörineet välillä, mutta luukku tarhaan on ollut kiinni.2 kommenttia:

  1. No nyt löytyi "sukulaissielu". Ootteko oikeesti taajamassa vai ei-taajamassa? Täällä taajamassa asuva kanafarmari :) Mehiläistarhauskin aloitetaan tänä kesänä, mutta pesät ei tule taajamatontille ainakaan vielä.

    VastaaPoista
  2. Me asutaan teoriassa maalla, mutta mun kriteereihin maalla asumisesta ei kuulu pyörätie, naapurit joka puolella ja 10min automatka kaupunkiin. Onnea mehiläistarhauksen aloittamiseen, ne on ihan kauhean kiinnostavia otuksia! Meillä mehkut oli eilenkin ulkosalla. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)