tiistai 21. tammikuuta 2014

Munia ja kaaosta

Ei niin maailman paras aamu. Todellakaan! Mulla oli ajatuksena, että nyt otan mukavia kuvia ja selostan ihan kauheasti kanojen ruuasta ja siitä mitä yleensä syötän niille. Arvatkaa mitä tossa kuvassa on, se EI ole oksennusta.


Siinä on se kanojen ruokaa lattialla, ja lasikulho paloina siellä seassa. Ystäväni Paavo nimittäin veti kulhon tiskipöydältä lattialle silläaikaa kun hain kameraa toisesta huoneesta. Paavo on ollut viimepäivinä taas niin rasittava, että jos haluaa itsestään parhaita puolia esiin kannattaa tulla elämään sen kanssa...:P

Meillä on ollut koirilla kennelyskää, ja niitä ei saisi kauheasti rasittaa. Muut selvisi siitä pienellä köhisemisellä, ja luulin että tauti on jo selätetty, mutta Paavo alkoi viikonloppuna yskiä oikein kunnolla. No arvatkaa kerääkö tuo paviaani virtaa kun sitä ei voi juoksuttaa, eikä viedä metsälle eikä oikein mitään muutakaan. 

Silloin se keksii ihan kaikkea mahdollista muuta tekemistä, joista yksi suosikeista on viimeaikoina ollut ruuan varastaminen. Se on oppinut avaamaan tiskikoneen luukun, jonka päältä hyppimällä saa vedettyä tasoilta kaikenlaista tavaraa, ja myös sitä ruokaa. Paavo syö ihan kivuttomasti banaanit, mandariinit, leivät ja mitä nyt sattuukin olla jäänyt pöydälle. Se vetelee alas myös kaikenlaisia astioita "tarkastaakseen" onko niissä ruokaa. Tarviiko sanoa paljonko mun hermoja raastaa?!

Tuota ruokaa joka siis sisälsi jauhelihaa, leivänpaloja, keitettyä punajuurta ja jauhelihakastikkeen jämiä ei sitten voinutkaan antaa kanoille, koska se sisälsi melko runsaasti myös lasinsiruja.

Huokaus. Miettikää ihan oikeesti haluatteko koiria jos teillä ei vielä ole sellaisia. Miettikää ihan oikeasti kaksi kertaa ennenkuin haluatte kettuterriereitä.



Ja sitten sulava siirtyminen munien ihmeelliseen maailmaan. En ole koskaan edes koittanut kuvata munia! Uskomatonta, ettei se ole edes tullut mieleen. Munathan on melkoisen kiehtovia! Kaveri ehdotti, että blogissa voisi esitellä "päivän munan". Tuskin ihan joka päivä viitsii, mutta tänään munat olivat tälläisiä.

Pari munaa piti pestä, koska olivat vähän likaisia. Yleensähän munia ei kannattaisi pestä kauhean paljon etukäteen, munankuori on aika huokoista ja siinä on pinnassa "suojakalvo" joka suojaa munaa. Ja se lähtee pesemällä pois. Munat siis eivät pysy hyvinä niin kauaa kuin muuten. 

Meillä tämä ei kylläkään ole kauhean suuri ongelma, kun mies on keksinyt että voi joka ilta paistaa munakkaan, ja itse syön munia aamupalaksi. Viimeaikoina on ollut jopa pulaa munista jos on meinannut leipoa jotain!




Tuo lasikippo on "varastettu" kaatopaikalta! Sieltähän ei saisi enää nykyisin ottaa yhtään mitään, mutta raaskiiko oikeasti jättää tälläistä kaunokaista?! Ei raaski, tunnustan.




Munat painoivat 64g, 66g, 51g, 64g ja 49g. Yhtä en ehtinyt punnita, koska keitin ja söin sen aamupalaksi ennenkuin punnitseminen tuli mieleen!

Kanojen pitäisi pikkuhiljaa jo alkaa vaihtamaan sulkia, silloin kun on sulkasato niin ne eivät muni. Kuitenkin tänäänkin aamulla oli pesässä 6 sievää munaa, yksi joka kanalta. Nämä mun Ilmajokilaiset munivat noin 4-6 munaa päivässä.

Sulkasadon aikaan on pakko hakea munia muualta. Meidän lähellä on iso luomu-kanala, josta saa ostaa kakkoslaatuisia munia melko edullisesti. Munat on kauppaan liian isoja tai pieniä. Entisessä työpaikassani toimin iloisena munakuskina, hain kaikille munia tuolta kanalasta samalla kun hain niitä itselleni, joskus oli autossa 18 laatikollista munia. Laatikossa on 32 munaa!
Olen ostanut kanalasta myös ruokaa omille kanoille sillointällöin.

Oikeastaan olotila on normalisoitunut raivosta ihan tavalliseksi. Ulkona sataa lunta. LUNTA!!! Ihanaa!!! Olen pikapuolin lähdössä kirpparille viemään tavaroita, ja kaverin luo kahville. Puutarhurin töissä kesän lisäksi talvi on melko mukavaa aikaa, kun on pidempi loma. :)

2 kommenttia:

  1. Kyllä vaan, kirjottaminen purkaa paineita, eikös siä niin sanot. Terapeuttista yms..
    Hienosti munivat sinun kanat aina vain.
    Tsemppiä sinne lauman johtajan virkaan!

    VastaaPoista
  2. Kyllä, nimenomaan terapeuttista! Tuli niin hyvä mieli munista, että koirakin alkoi tuntua siedettävältä... Tavallaan on väärin raivostua sille siitä, että sillä on liikaa energiaa (myös siihen rasittavaan käytökseen)- mutta...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)