keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Sikamainen juttu!

Sellaista on nyt vähän ilmassa, että farmarin lauma laajenisi ensi kesänä kesäpossuilla. Olen saanut isännän suostumaan sikojen ottamiseen, joten periaatteessa puolet hommasta on jo hoidettu! 


Lisää kuvateksti
Meillä on ollut töissä vuosikaudet kesällä lampaita. Viimevuonna hommasin sinne vaihtelun vuoksi sikoja, ja ne olivat kyllä aivan ylivertoja. 

Siitä syttyikin ajatus, että näitähän voisi ottaa myös kotiin. Mulla on ollut vuosikausia ajatuksena ottaa lampaita, mutta ongelmana on niille sopivan laitumen puute. Tai saisin sellaisen, mutta mielummin haluaisin pitää eläimet kotona, eikä jossain kilometrien päässä. Lisäksi siat kasvavat aika nopeasti, syö ihan mitä vaan ja suurena syynä myös se, että mies ei pidä lampaanlihasta.

Enää sitten tarvittaisiin se aita, ja varsinkin innokas aidantekijä... 


Kuvan possu on kuvattu Ylistaron Mäki-Pohdossa, jossa on 4H-yhdistyksen kotieläinpiha. Tosi kiva paikka, kannattaa käydä! Tässä kuvassa näkyy hyvin millaiseen kuntoon siat saavat aitauksen. Mitä pienempi tarha, sen jyrätympi se on.

Ensimmäistä kertaa mua kaduttaa jättikokoiset kukkapenkit joita pihassa on aika monta. 

Nimittäin ilman niitä aitauksesta saisi vieläkin suuremman, mutta en millään kyllä ala penkkejä purkamaan. Tein viimekesänä taas ihan liian isoja siirto-operaatioita, ja olisi kiva nähdä niitä kasveja joskus jossain muuallakin kuin juuret ylöspäin kottikärryssä.

Ja ihan niin hullu en ole, että jättäisin ne sikojen armoille, mitään kun ei niistä sitten jää jäljelle. 

Kasvihuone pitää siirtää, mutta se olis pitänyt siirtää jokatapauksessa. 
Hiukan huonosti tomaatit kypsyy kun ne on loppukesällä täysin varjossa....  

Ehkä meille tulee erikoisen jännittävä aitamalli, joka kiertelee ja kaartelee pitkin pihaa väistellen kaikkea sitä mitä ei haluta siirtää.

Aidan teossa on vain yksi aika iso ongelma. Meidän tontin pohja on kivi-kiven vieressä, ja sen vieressä kivi. Viimekesänä koin todella epätoivoisia hetkiä koittaessani keksiä paikkoja niille kiville jotka nousivat maasta kun viemäreitä kaivettiin. Nehän olisi siis viety pois ihan ilmaiseksi, mutta kun tykkää kivistä ei tajua, että joskus niistäkin voi tulla ongelma. Vuokrattiin sitten pieni kaivinkone, jolla raahattiin kiviä pitkin pihaa. Etupihalla vieläkin on kasa odottamassa jotain huikeaa ideaa... Kivikasa käytännössä keskellä kukkapenkkiä. Huomatkaa Rouva kaivinkoneen puikoissa...:)


Ihan hyvä, jos kuvaa katsoessa ensimmäinen ajatus on on, että onko tää meiltä! Hienosti sitä talvenaikana unohtaa miltä kesällä näyttää!Meillä on jäänyt vanha kaneilla ollut kesätarha, josta pienellä tuunauksella saa tehtyä siolle sopivan katoksen. Kierrätys kunniaan! Oman filosofiani sekä ihan kylmästi rahankin takia ollaan koitettu keksiä olemassa olevalle materiaalille uusia käyttötapoja. Eihän niistä ihan niin kauhean hienoja aina tule kuin aivan uudesta, mutta onko sillä jotain väliä?! 

Töissä on tehty eläinten koppien kattoja vanhojen leikkivälineiden kattoja hyödyntäen, ja ne on kyllä todella hienoja. Vähän sellaisia itämaishenkisiä. Meillä ehkä tulee enemmän sellaista kaatopaikkahenkeä!

Nyt pitäisi hakea se sikatilatunnus, käydä muutamassa kaupassa kysymässä hävikkiruokia ja mahdollisia perunoita joltain viljelijältä, kysellä vähän possuja ja sitten vain jäädä odottamaan kevättä. 

Muutama kuvia työpossuista Lapuan Jokilaakson matkailupuutarhasta. Hassu-Tassu ja Kumma-Nassu "kesätöissä" kesällä 2013. Vaikka niistä oli kuvia kasapäin, niin julkaisukelpoisia kuitenkin aika vähän. Harmi. Ja harmi ettei siitä saanut kuvia kuinka ne jahtasivat harakkoja, kantoivat keppejä pitkin tarhaa ja röhkivät kaikilla mahdollisilla äänillä.

 Ja mä olen niin surullinen, että mun on pakko laittaa taustaväriksi valkoinen, koska en yksinkertaisesti näe lukea vaaleaa tekstiä tummalta taustalta! Alkaa tuntua siltä, että silmälasien uusiminen alkaa olla melkopian käsillä...

Ja pakko vielä kirjoittaa, että tätä tehdessä poltin kattilallisen papuja. Että seuraavaksi kaavin siitä kanoille mitä pelastettavissa on, ja loput vissiin nakataan kompostiin. Ihana palaneen käry kämpässä, kun ei voi tuulettaakkaan kun on taas niin kylmä...taas niiiin kätevä emäntä vauhdissa..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)