keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Alli, oma kansallisaarteemme

Piri" Alli" 

Parhaat asiat elämässä voi olla täysin heräteostoksia. Kuten Alli. Meidän hirviporukassa yhdellä miehellä on pari pystäriä. Näiden innoittamana sanoin miehelle, että pikinokka voisi joskus olla mukava. Hrakin innostui ajatuksesta, soitti yhdelle kaverilleen että mistäs voisi kysellä petoveristä pystykorvaa sitten kun sellaisen aika tulisi. Kaveri lausui legendaariset sanat: " Mulla on täällä kaks kymmenenviikkoista, saat toisen". Siinä sitten mietittiin yön yli mitä tehdään, ja haettiin Alli kotiin...


Vaikka meillä on kotona ollut sekarotuinen pystykorva en oikein tiennyt mitä odottaa, muuta kuin haukkumista. Allin kanssa on haukkumiseen pidetty aika tiukka linja, sisällä ei haukuta- ja muutenkin ylimääräinen räksytys on kiellettyä. Tietyllä tavalla siihen haukkumiseen kyllä tottuu. Toteaa vaan, että kappas, koira on haukkunut 15min lintulaudalla olevaa oravaa...:P 


 Alli on muuten ainoa koira jonka olen kuullut sanovan HAU. Se tulee h-i-t-a-a-s-t-i, selkeästi ja silloin, kun tekisi mieli haukkua mutta kun tietää ettei saa...
Haukkumisen takia Alli asuu sisällä- kukaan tervejärkinen ei ota pystykorvaa ulos räksyttämään jos naapureita asuu alle 300m päässä. Itselläni ei ainakaan hermo kestäisi kuunnella, kun tiedän miten ärsyttävää se voi naapureista olla. 
Sisäkoirana olo ei ole haitannut metsästyskäyttöä, mies on ollut näätäjahdissa sen kanssa -32C pakkasella! Karva ei tule tietenkään yhtä muhkeaksi kuin ulkokoirilla, mutta jos sen takia menettää pisteitä näyttelyissä saa sen tuplasti takaisin kun viettää enemmän aikaa tuon ihanan olennon kanssa.
Metsästyskoirana Alli on toiminut kuten odotettiin, haukkuu. Sille on ammuttu 2,5v. ikään mennessä 18 näätää, 5 supia, muutama minkki ja kettu ajoon. Lisäksi ajaa jänistä, ja yhden teerenkin kohtaloksi se on koitunut. Lintuja olisi varmaan haukkunut enemmänkin, mutta meillä isäntä tykkää metsästää kaikkea mikä haisee pahalle ja jota ei voi syödä.


Laivakoira tähystää rantaa...Alli on meillä ainoa ns. yhteinen koira. mitä se sitten tarkoittaa, en oikein tiedä. 
Luonteeltaan Alli on hyvin leikkisä, se rakastaa pentuja. Ja lapsista se pitää myös, oikeastaan ainoa koiristamme jonka voi sanoa olevan lapsivarma. 
Kovista äänistä se ei pidä, ampumista lukuunottamatta! 

Sille on tehty ongelmakoirakouluttajalla pienimuotoinen luonnetesti jossa Alli arvioitiin melko pehmeäksi ja ääniherkäksi. Ongelma ei niinkään ollut Alli vaan kettuterrierimme Paavo jonka kanssa ne eivät tule ollenkaan toimeen...ongelma ratkaistiin portilla, ainoa järkevä vaihtoehto.


Voi olla, että Alli on pystykorvaksi harvinaisen hyväluonteinen, tai sitten sisällä asuminen ja jokapaikassa mukana pitäminen on tehnyt siitä keskivertoa yhteiskuntakelpoisemman. Eläinlääkärimmekin ihmetteli kuinka se hoidetaan ilman kuonokoppaa ilman että se koittaa purra lääkäriä tai omistajia...Alli todennäköisesti astutetaan jossain vaiheessa jos se terveystarkastuksissa osoittautuu terveeksi. Varauksia pennuista on jo useampia. Allekirjoittaneelle voi jättää lisää, metsästävään kotiin, tositarkoituksella. :)

Voiko kauniimpaa koiraa olla kuin punainen pikinokka?! Sydän melkein pakahtuu onnesta kun punainen turkki leimuaa ilta-auringossa. Se on niin viisas että sen voi olettaa hetkellä millä hyvänsä alkavan puhua. Ja jos Häntä loukataa, Hän mököttää ja osoittaa mieltään...Pala syvintä suomalaisuutta.

3 kommenttia:

 1. Nyt mä mietin, että miksen mä oo koskaan tullu Allia katsomaan. Ihana, aivan ihana!! Oon kans aina tykännyt pystykorvista, mutta just toi haukkuminen on arvelluttanut. Ehkäpä sitten kun täältä lähiöh*lvetistä pääsee joskus "maalle"..

  VastaaPoista
 2. Se on ihana. Niiden kuuluu haukkua, se on niiden "työ". Mutta turha räksytys on sellasta joka tulisi kieltää lailla...:) Alli on aika hyvin oppinut olemaan haukkumatta. Multa on joskus tultu jossain koirakekkereissä kysymään että miksei se hauku! Oon sanonut, että kaippa se haukkuisi jos sen antaisi haukkua...

  VastaaPoista
 3. Hölmö kysymys... Miten kielletään koiraa haukkumasta? Tai oikeastaan, miten se koira tajuaa, että kyse on tuosta haukkumisesta ja sen pitäis olla hiljaa?

  T. Tyyne

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)