tiistai 14. tammikuuta 2014

Kotitarvekanala ja lemmikkimehiläiset, elämän perusedellytykset

Siitä se ajatus sitten lähti. Olen aina halunnut kanoja, pienestä asti. Mummolassa muistan miten ihanaa oli ruokkia kanoja vesiheinällä, sitä tungettiin aitaukseen verkon välistä niin paljon kuin vain ehdittiin. 

Olenhan ottanut kaninkin siksi että sille on niin hauska syöttää voikukkia, niin miksei sitten kanoja samalla ajatuksella. 

Toinen eläinhaaveistani on ollut mehiläiset. 
Voiko niin kiinnostavia eläimiä edes olla keksitty kuin mehiläiset?! Sen lisäksi että niitä on hemmetin hauskaa seurata, ne tuottavat hunajaa. Voiko eläimeltä jotain muuta toivoa?

No niin ne kanat. Kolmisen vuotta sitten aloin todenteolla tehdä jotain kanahaaveille.  Munanetistä sitten löysin sanoiksi puettuna sen kaiken mitä olin ajatellut koko ikäni, on pakko olla vaihtoehtoja isoille tuotantokanaloille. 


Kävin parissa paikassa katsomassa kanoja ja kanaloita, ja totesin ettei se nyt niin hankalaa voinut olla sellaisen rakentaminen...


Ensimmäisenä piti saada mies vakuutettua siitä, että varaston muuttaminen kanalaksi on aivan järkevä projekti. Senjälkeen piti saada naapurin tehokanaloiden broilereista vastaava henkilö  vakuuttuneeksi siitä, että minun kanani eivät ole uhka heille. Kaikkien edellämainittujen vastustuksesta huolimatta meille muutti 4 kanaa ja kukko. Itsestäänselvänä pidin sitä, että kanat ovat maatiaisia.


Ne kestävät hyvin kylmää, ovat terveitä, hautovat ja kasvattavat itse poikaset. Jossainvaiheessa voisi tulla kysymykseen myös maatiaskanojen säilytys.Kanat ulkona tammikuussa 2014

Keväällä 2012 meille muutti 4 kanaa ja kukko. Kanallinen elämä oli juuri niin ihanaa kuin olin aina kuvitellutkin! Tosin vuoden päästä myin nämä pois ja ostin maatiaiskanoja jotka ovat Ilmajoen kantaa. Näiden pitäisi oikeasti hautoa, ja en ollut ollenkaan niin vakuuttunut ensimmäisten kanojeni terveydentilastakaan. Naapurin toiveesta kanoille kyllä teetettiin varsin laajat terveystutkimukset, mutta siitä huolimatta.

Kanoilla on ulkotarha, syystä että talomme vieressä menee pyörätie ja toinen syy on omat koirat. Pyrin päästämään kanat ulkoilemaan mahdollisimman usein,silloin kun joku on kotona ja pystyy vähän pitämään niitä silmällä.


Siitä se lähti. Blogi.
3 kommenttia:

 1. Onnea uudelle blogille !

  Jään mielenkiinnolla odottamaan jatkoa :)
  Minä aina vain haaveksin muutamasta maatiaiskanasta. Ehkä joku päivä...

  VastaaPoista
 2. hieno kanala! täällä myös haaveena saada joskus oma pieni kanala :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä haave! Kanat ovat enemmän kuin mielenkiintoisia eläimiä!

   Poista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)