torstai 7. heinäkuuta 2016

Katsaus Asuntomessujen pihoilla


Kaveri suunnitteli Asuntomessuille 6 pihaa, ja pyysi mua kanssaan sinne kuvaamaan pihoja ennenkuin messut alkaa. Asuntomessut aukeaa huomenna ja käytiin siellä sitten tänään kuvailemassa. Alku näytti hyvin lupaavalta, vettä satoi kaatamalla mutta kun tuntikausia siellä pyörittiin niin alkoi sääkin parantua.

Tälläinen tilaisuus päästä näkemään pihoja oli kyllä ihan huikea! Kiitos vielä Hanna.
Osassa pihoista oli jo paikkoja suljettu naruilla, mutta päätettiin että jos kukaan ei tule käskemään pois niin mennään ihan kaikkialle. Ja todellakin mentiin! Ja ainahan sitä voi sanoa olevansa lehdistöä, pressipassit meillä oli.

Olin aika yllättynyt että pihoissa oli oikeasti ihan hyviäkin ideoita. Ja paljon tosi kivoja toteutuksia. Ei pelkästään halppis-tuijia ja isoja terasseja. Ihan kivoja kasvivalintojakin oli.
Kunttaa oli käytetty paljon, ja se on kyllä upeaa. Toivottavasti se kestäisi eikä alkaisi itää maitohorsmaa ja pujoa.

Ison plussan annan kaupungin puolen viherkaistoista joissa oli käytetty ainakin lamohietakirsikkaa, lamoherukkaa ja maksaruohoja. Olivat todella hyvännäköisiä.

Istutusaltaita oli laidasta laitaan, ja suorastaan huvittavaa kuinka suurinpiirtein samanlaisia istutuslaatikoita hyötykasveille oli vähän joka pihassa. Hyötykasvit ovat selvä trendi, se on kyllä mukavaa! :) 

Vesiaiheita pihoissa oli suorastaan yllättävän vähän.

Katupuina oli käytetty mäntyjä. En tiedä kuinka hyvin mänty toimii noin kapealla ajoväylällä, tuleekohan oksat heti tielle kun runkoa ei nyt kuitenkaan voi nostaa määräänsä enempää kovin nopeasti.

Valitettavasti sitten monessa pihassa kuitenkin pienillä asioilla olisi saatu yleisilmettä kohennettua merkittävästi. Esimerkiksi nurmikon rajaamiseen pitäisi kyllä kiinnittää huomiota, se ei oikein tämän tason pihassa sovi että nurmikko leviää istutusalueille. Ja ylipäänsä useammassa pihassa oli  sellaisia ratkaisuja että todellakin haluaisin nähdä kuinka niissä nurmikkoa hoidetaan! 

Osassa näki, että todennäköisesti piha vielä kesken, ehkä sitä laitetaan enemmän sitten messujen jälkeen.
Myös osassa kohteissa kasvit oli istutettu harmillisen harvaan. Ne ovat ehkä ihan ok 10 vuoden päästä, mutta näyttävyyttä olisi kyllä saatu aikaan hieman tiheämmällä istutusvälillä. Ei kannattaisi säästää 500.000€ talossa muutamaa kymppiä kun sillä tiheämmällä istutuksella säästäisi aika paljon omaa työtä.

Muutama piha oli suorastaan käsittämätön. Uskoisin, että niissä melko varmasti pihaa tullaan muuttamaan. Tai sitten niissä itketään ja kitketään, siimataan ja terotetaan leikkurinteriä. Ja keväällä istutetaan paikkataimia, en oikein jaksa uskoa esimerkiksi rahapuun talvehtivan.

Kesäkukat oli pitkästi terassihortenssiaa, lankaköynnöstä ja jonkinverran valkoista kesäpegoniaa. Hortenssiat ovat kyllä niin suosittuja, että melkein sai etsimällä etsiä jotain muuta.

Mutta kuvat puhukoot puolestaan.
Kiinnostavaa kyllä nähdä alue muutaman vuoden päästä. Tosin ihan yhtä reippaasti pihoille ei kyllä voi mennä tai pääsee ehkä putkaan.

Ihan kiva mennä taloihinkin, pihat kun on nyt nähty. Koskahan siellä olis enin ruuhka mennyt, iltaisin?

9 kommenttia:

 1. Kiva postaus, kiitos tästä. Kiva oli nähdä asuntomessutalojen pihoja ja myös talojakin, kun itse en ole messuille menossa. Kauniilta näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tykkäsit! Messupihat ovat tavallaan sellaisia kulisseja, samoin talotkin. Ihan takuulla niihin tulee huomattavasti enemmän persoonallista ilmettä kun taloissa oikeasti asutaan ja ihmiset pääsevät asettumaan.

   Juuri rakennettu on siisti, mutta kliininen. Messualue vielä kaikenlisäksi tehdään hirveällä kiireellä niin silloin monesti mennään siitä mistä aita on matalin. Harvoin normielämässä on ihan yhtä tarkkaa deadlineä, paisti ylioppilasjuhlat, rippijuhlat, häät ja mitä muita niitä on kun piha pitäisi saada nopeasti kuntoon.

   Poista
 2. Olisi tosiaan mukava joskus nähdä, millaisia asuntomessualueiden pihat ovat vaikkapa vuoden, kolmen ja viiden vuoden jälkeen. Kuinka paljon ihmiset muuttavat suunnittelijoiden istutuksia. Se, mikä suunnittelijan silmissä näyttää hienolta, ei välttämättä toimi käytännössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytiin katsomassa Vaasassa ulkoalueita vuosi sitten. Sääli, että ihanat heinäalueet oli itäneet ihan kaikkea muuta heinää ja rikkaruohoa mitä niissä alumperin oli ollut. Kun tehdään vähän liian hienoa niin ne vaatisi sitä hoitoa myös vähän enemmän tai ne rapistuvat nopeasti.

   On suunnittelijoita ja suunnittelijoita. Hyvä suunnittelija osaa suunnitella pihan niin että se palvelee ennenkaikkea asukkaita, on mahdollisimman helppohoitoinen ja vielä näyttäväkin. Niitäkin oli messuilla paljon. Sitten on ne toisennäköiset pihat...

   Pahimpia suunnittelijoita ovat kyllä arkkitehdit! Kasvitietoutta pitäisi hieman lisätä oppimäärään...

   Yleensä väärinvalitut kasvit aiheuttavat ihan tolkuttomasti lisää työtä, ja on vähän eroa istuttaako 3m päähän seinästä vaahteran joka tulee 10m leveäksi ja peittää koko pihan vai istuttaako siihen runkosyreenin joka tulee 2,5m leveäksi.

   Poista
 3. Ai kun kiva postaus! Eniten kiehtoi tuo kaivonrengas-nuotiopaikka ajatuksena omalle pihalle... mä oon sellasta hinkunu iät ajat roskienpolttopaikaksi. Muutenhan noi puutarhailut ei varsinaisesti oo mun ominta aluetta.. ;)

  Mä olin viime vuonna asuntomessuilla ja taivastelin niitä taloja ihan tosissani, että ei hyvää päivää mitä ratkaisuja... sä varmasti osaat nähdä pihat sillä silmällä, että taivastelet samalla lailla. =D Joskus on kyllä oikeesti ihan käsittämättömiä juttuja nähtävissä, ei varsinaisesti ole oltu kovin realistisia miten vaikka joku lasiseinäinen kylppäri lasiseinäisellä suihkukaapilla toimii... (se oli viime vuoden ällistyttävin ratkaisu minun mielestä!!) no tietty, ellei sit tykkää olla esillä koko ajan, niin vessan pytyllä kuin suihkussakin... =D No, mä nyt en koe omakseni lasiseinäisiä saunojakaan, joten ehkä olen vaan vähän pipokiree tollasissa ratkaisuissa.

  Oli muuten varmaan mukava kokemus tuokin, kun pääsit käymään alueella ennen kuin se aukeaa, siellä ruuhkassa kun ei näe sit oikein mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, pieni lisäys... sinä lasiseinäisessä kylppärissä saattoi toki olla joku sellanen systeemi, että ne lasit "pimeni" tarvittaessa. Oli miten oli, minusta se oli aivan käsittämättömän järjetön juttu.

   Poista
  2. Tuollainen messualue on vaan vähän turhan iso pala purtavaksi yhdellä käynnillä. Olisi kiva ihan rauhassa tutustua vaikka kahteen kolmeen taloon eikä juosta niitä läpi sillä ajatuksella että kaikki on nähtävä. Onneksi niistä on paljon kuvia blogeissa niin ei niin haittaa vaikkei kaikkia nääkkään!

   Hieno ja toimiva ei aina ole ihan sama asia. Muistan yhdestä puutarhaohjelmasta sellaisen "ihan mahtavan" jutun että terassille laitettiin tavallaan matoksi mustaa koristekatetta. Muuten se on tosi upea, mutta siitä vaan irtoaa sitä väriä. Kiva kun jalat on aina ihan mustat kun pöydän ääressä on istunut.

   Tavallaan kiva mennä etsimään taloista tuollaisia omituisuuksia mistä kirjoitit, kaveri oli jo postannut kuvan missä vessanpöntöltä oli suora näkymä kadulle. Saattaahan sitä joku tykätä että asioidessaan pikkulassa on näyttämöllä. Tai sitten se ikkuna peitetään.

   Poista
 4. Olihan tuossa muutama sellainen ratkaisu, joita en itse missään nimessä tekisi omalle pihalleni. Kaikki näyttää kuitenkin vielä niin "tuoreelta", että kiva olisi tosiaan nähdä nämä pihat parin vuoden kuluttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusi piha on kuin vastasyntynyt lapsi. Ne vanhenemisen merkit tulevat sitten ajallaan. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)