keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Mulla on etä-kasvimaa!


Saako haljeta ilosta ja onnesta ja kaikesta muustakin? Saahan? Nimittäin mä saan täksi kesäksi kunnollisen kasvimaan.

Voisi sanoa, että kun palaset vaan loksahtaa paikalleen niin se on sitten siinä. Ollaan kauheasti mietitty kuinka saadaan kaikki mahtumaan pihaan mitä voisi kasvattaa ja veivattu suunnitelmia suuntaan ja toiseen ja siinä hiljaa huokailtu että mistä ihmeestä voisi saada muutaman neliön peltoa.

Ja sitten yht´äkkiä mies tajusi, että sen veljellä on iso tontti, ja hevosaitaustahan voi aina hiukan pienentää...

Siispä sinne nyt tehdään meidän etä-kasvimaa. Kasvimaa on kooltaan 15m x 7m joten siihen saa jo ihan kivasti mahtumaan monenlaista. Mä saan perunat mahtumaan ilman kikkailua, porkkanoita mahtuu vaikka kymmenenmetriä jos haluaa, ja oikeastaan melkein mitä vaan!

Plussaa on se, että vieressä menee joki ja vettä saa siitä helposti pumpulla. Tämä on todella iso plussa!!! Aikaisemmin kastelu on ollut todella iso ongelma, se ei vaan kertakaikkisesti toimi jos vedensaanti on hankalaa. Ja hanavedellä kastelu nyt vaan on yleisesti täysin järjetöntä.


Matkaa kotoa on noin 2km, mä ajan siitä ohi joka päivä töihin joten voin kastella joko silloin tai käydä illalla jonkun koiran kanssa pikku-pyöräpyrähdyksellä. Toivon ettei kastelu kaadu siihen, että kasvimaa on liian kaukana. Hätätapauksessa Poika voi varmaan kastella, mutta tuskin ilmaiseksi...

Miinuspuolena voisi laskea sen, että kun käänsin maata en törmännyt yhteenkään matoon...Mutta niitä varmasti tulee kun niille saadaan ruokaa. Aijon heti mennä kysymään saako naapurin pellon päässä olevalta suojakaistaleelta niittää kasvimaalle ruohoa katteeksi.

Hevoset ovat tampanneet maan melko kovaksi, tosin hiekka/hieta/hiesu mitä se nyt sitten onkaan on aika ilmavaa. Savimaan kanssa tilanne olisi melko surullinen.
Nypin maasta 5 ämpärillistä juolavehnän juurta, ja sitä nousee ihan takuulla aikalailla lisää. Mutta se ei nyt haittaa, pääasia että mulla on KASVIMAA! Kuulitteko, mulla on kasvimaa!!!

Nyt tietysti mulla sitten ei ole siihen tahtiin siemeniä, mutta onneksi niitä vielä saa kaupasta ostettua. Mitään erikoisempaa nyt ei ole mahdollista laittaa, pitää vaan toivoa että töistä jää taimia ylimääräisiä kun erikasvatus alkaa nyt olla pikkuisen myöhäistä.  Laitan kotiin sellaiset joita tulee käytettyä päivittäin kuten yrtit ja muut sitten tuonne etäpisteelle.

Sain äidiltä ja Mummalta rahaa synttärilahjaksi ja sijoitin ne heti käytännöllisesti kananpaskaan ja kalkkiin. Kiitos, tuli tarpeeseen!


Kaatosade ei haittaa kalkitus- ja lannoituspuuhia, oikeastaan se on melkein paras sää! 
Perunan- ja sipulinkylvö kyllä saa jäädä hieman kuivempaan keliin, 
puhumattakaan muista siemenistä!


Toin kotiin kasvihuoneeseen menevät tomaatit, ajatuksena olisi huomenna istuttaa ne. Tai ainakin useampi niistä, millään ei vielä raaskisi nyppiä tulppaaneja pois. 
Ne kun ovat nyt viileiden säiden takia kukkineet paljon pidempään kuin kuvittelin...

Ulos menevät tomaatit jouduin vielä ruukuttamaan isompiin ruukkuihin kun ne ovat venyneet jo ihan liian suuriksi. Laitan ne ulos vasta kun alkaa olla hieman lämpimämpää. 
Ulkotomaatit ovat peräisin Eilistä paistoa- blogista, kiitos vielä kerran niistä! Yläkuvassa mangoldeja ja alakuvassa "taimisekamelskaa" pari vkoa sitten kuvattuna. Basilicaa, punasalviaa, vihannesportulakkaa (joka tänä vuonna ei oikein ole onnistunut vaikka yleensä sen esikasvatus on onnistunut hyvin), väripeippiä ja harmaakäenkukkaa. 
Harmaakäenkukkaa meillä oli viimevuonna ihan kesäkukkana, siinä on ihan veikeät lehdet vaikkei kukkia tulisikaan. Normaalistihan se kukkii toisena kesänä, mutta esikasvatettuna se kyllä teki kukkia loppukesästä. 
Samoin käy monesti sormustinkukkien kanssa.


Lenkillä tyttöjen kanssa kuulin ensimmäistä kertaa käen kukkuvan tänä vuonna. 
Ihana kesä!

4 kommenttia:

 1. Hajoan kateuteen katsellessani sun esikasvatuksia! Mun cojipuskista elossa on kaksi (12 iti), chileistä puolet on kuollu, paprikat tais kuolla jokainen sirkkalehtivaiheessa, basilikat kuoli, kun siirsin ne isoon ruukkuun, tomaateista 10/40 on elossa, ja sipuleista on kuollu joka ikinen. Kohta pitäis istuttaa jo kesäkurpitsat pihale, ja 10/30 on ees ruukuissa, saati itänyt, noin puolet kylvetyistä taitaa itää... Ehkä ostan sikakalliita taimia, ja tapan nekin. Huom, kun mulla oli pelkkä partsi viljelyspaikkana, tomaattia ja kurpitsaa tuli tolkuttomasti. Nyt kuolee kaikki, ku ois kasvimaata ja kasvaria ja ja ja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannata olla kateellinen. En ole itsekkään koskaan onnistunut kunnolla esikasvatuksessa kotona.
   Suurin ongelma mulla on, että sisällä on liian lämmin enkä ole koskaan onnistunut kastelemaan niitä oikein. Ovat joko liian märkiä tai ihan liian kuivia. Eikä valoakaan vissiin ole tarpeeksi vaikka kaikenlaisia lamppuja taimien päälle olen viritellyt.

   Meillä töissä on lämmitettävä kasvihuone, jossa yölämpö on n. +10-15C ja päivällä herkästi liian kuumaa... Jostain syystä automaattinen luukkujenaukaisu ei ole tänä(kään) vuonna toiminut kunnolla...Kasvihuoneoloissa taimien esikasvatus on suorastaan naurettavan helppoa.
   Mä olen ihan yhtälailla kateellinen niille jotka onnistuu kotona sisällä saamaan järjellisiä taimia aikaan.

   Mulla tuli mieleen sun suuresta taimikuolleisuudesta, että onko ne kylvökset liian märkiä? Tuleeko niihin taimipoltetta ja siksi ne kuolee?
   Vielä ehtii kyllä basilicaa kylvää uuden kylvön, nyt vois saada muutenkin parempia taimia kun niitä voisi välillä vähän käyttää pihalla vahvistumassa.

   Kesäkurpitsoja kylvin itselle lisää torstaina, ei niiden kanssa mikään kiire ole.

   Poista
 2. Siis niin hyviltä näyttää nuo sinun taimi-istutukset ja mahtavaa, että läheltä löytyi lisää tilaa viljelyille. Siinä on sitten lannoittajatkin ihan vieressä, vai pystyykö hevosenkakalla lannoittamaan miten tuota maata?
  Mukavaa helatorstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti taimet ovat "työtaimia", ei omia. Ellei niitä jää ylimääräisiä. :)

   Kyllä hevonhyväskää voi käyttää, mutta pääasiassa sen pitäisi olla palanutta eikä tuoretta. Se voi olla monella kasville liian vahvaa. Kyllä mä silti kurpitsoille aijon käyttää ihan "tuota itteänsä". Ja hevosten tallomia heiniä aijon laittaa katteeksi!

   Kiitos, taitaa tulla askartelupäivä jos vesisade jatkuu tälläisenä koko päivän...

   Poista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)