lauantai 30. toukokuuta 2015

Ajatuksia rahasta ja kuluttamisestaSain anopilta lahjakortin synttärilahjaksi urheiluliikkeeseen. Anoppi ei lahjoissa kitsastele, en ikinä ostaisi niin kalliita vaatteita ilman näitä lahjakortteja kuin joita olen vuosien varrella ostanut näillä lahjakorteilla.

No siinä sitten kokelilin takkia a)250€ (se oli kyllä alennuksessa, en olisi muuten edes koittanut), ja kyselin myyjältä onko se oikeasti hintansa väärtti. Että haluan sen kestävän jokapäiväistä käyttöä ainakin viisi vuotta. Myyjä kehui takkia maasta taivaaseen, mutta tuumaili sitten, että "ainoa vika siinä on että väriin voi kyllästyä!"
Siis ihan oikeasti, kyllästyykö joku parinsadan euron takin väriin ja ostaa uuden vuoden päästä?! Mulla kyllä ongelmana on enemmänkin se, että vaatteet ei kestä niin kauan kuin jaksaisin niitä katsella.

Ei ihme että ihmisillä on pulaa rahasta!

Kokoajan ostetaan uutta. Ostetaan uusi sisustus, shoppaillaan joka viikonloppu kippoa, kuppia, paitaa, tyynyliinaa, ostetaan, ostetaan ja ostetaan. Miksi ostamisesta on tullut meille hyvinvointiyhteiskunnan ihmisille ajanvietettä, hauskaa hupia?Kun mietin omaa lähes 90v. Mummoani, niin hän ei ole koskaan tuhlaillut rahaa. Ei juurikaan ostanut kaupasta mitään ylimääräistä, elää nuukasti ja ei takuulla shoppaile mitään sellaista jota ei todella tarvitse. Ja Mummolla on aina rahaa, vaikka eläke taitaa olla alle keskitasoa. Siitä olisi aikalailla hyvä ottaa oppia monen.

Eniten rahaa säästää sillä, ettei osta mitään.Käyttää loppuunasti sen mitä on, ja hankkii vasta sitten uutta. Ja sitäkin miettii kaksi kertaa tarvitseeko tosissaan vai ei.
Mua on jotenkin ruvennut tihkaisemaan ostaminen, jopa kirpparilta. Kun joka tavaran kohdalla miettii ensin, että tarvitsenko mä tätä todella, niin jo puolet tavarat saa karsittua sillä. Ainakin yleensä. Kaikista viisainta olisi koittaa välttää kaikkia kauppoja joissa vaan tulee ihmiselle kaikenlaisia tarpeita.

Paljon tavaraa hankitaan vaan siksi, että niin pitää olla. Muka. Hankitaan uusi auto vaan siksi, että naapurit ja kaverit katsoisivat muka kateellisena että "Vähänkö Maija on rikas kun sillä on uusi auto". Vaikka kaikki tietävät, että se olisi ainoastaan velaksi ostettu auto. Ketään muuta ei huijaa kuin itseään.
Siellä kalliiden tavaroiden keskellä suurissa veloissa eletään kuin jossain lasikuvussa- kietoutuneena rahan ja tavaran valtaan.


Multa on taas kyselty miten se oli mahdollista että tammikuussa ei käytetty ruokaan kuin sata euroa. Se on ihan helppoa, kun ensin miettii mihin panostaa ja mitä ilman voi olla.
Mä aijon uusia haasteen ensitalvena.
Koittakaa muutkin jo alkaa valmistautumaan, nokkosta, vuohenputkea ja voikukan nuppuja puskee maasta sellaisella tahdilla ettei kaikkea edes ehdi tunkea pakastimeen. Mutta tiedän että kiitän itseäni taas talvella. Eikä tarvi itkeä kun ruoka on niin kallista.Nyt on ollut suuri poru kun hallitus aikoo leikata rahaa vähän kaikilta. No millä muulla tavalla säästetään? Niin mua on ainakin opetettu säästämään että karsitaan menoja. Huvittavaa kun puhutaan kuin joku maailmanloppu olisi tulossa, eikö hallitus kuitenkin valita vain neljäksi vuodeksi kerrallaan? Kokeillaan sitten seuraavalla kerralla jotain muuta jos ei tehoa.

Suomalaiset on vaan tottunut liian hyvään. Meillä on töissä krooninen pula ammattilaisista. Ei niitä vaan saada töihin, kun kaikkien pitäisi saada siisti sisätyö josta maksetaan 35-50€ tunnissa eikä mielellään tarvisi edes tehdä mitään. Kuulkaa suomalaiset on aika kermaperseitä nykyisin. Ja uskomattoman tyytymättömiä ja kovia valittamaan.
Kun miettii miten paljon isot velat kuten asuntolaina määrittelee meidän elämää niin väkisinkin tulee mieleen että miksei ihmiset etsi aktiivisemmin vaihtoehtoja. En tunne ketään joka asuisi asuntovaunussa vaikka se olisi huomattavasti halvempaa kuin vuokralla asuminen tai ikuinen velkavankeus isosta talosta.
Kommuuneja on, mutta niissä asuu elämäntapahipit eikä tavalliset ihmiset vaikka kulut ovat naurettavan pienet kun samaa taloa asuttaa useampi ihminen. Ihailen niitä jotka pystyy tälläiseen elämänmuotoon. Olen itse liian määräilevä ja hankala persoona enkä viihdy muiden ihmisten seurassa- hyvä kun omassani edes.

Mikä lopputulos tähän pohdintaan nyt sitten tuli? Ei kai mikään. Menen nukkumaan. Ison omakotitalon yhteen niistä kolmesta makuuhuoneesta. Terveisin: Asuntovelallinen pienituloinen jonka mies on tällähetkellä lomautettuna, joka ei toivo lottovoittoa koska ei tarvitse rahaa kun omistaa jo kaiken. Ainakin melkein, paitsi ne, mitä ei vielä ole.

27 kommenttia:

 1. Tulipahan paljon asiaa tässä postauksessa.

  VastaaPoista
 2. Nykyhallituksen ajamalla leikkauspolitiikalla ajetaan kyllä aika nopeasti koko hyvinvointiyhteiskunta alas. Kuilut kasvaa tuloluokkien välillä ja pahoinvointi lisääntyy. Ne ei ole mitään olankohautuksella ohitettavia asioita. Nytkin suurimmat leikkaukset osuvat niihin joilla ei muutenkaan olisi enää varaa kiristää. Ei tunnu oikeudenmukaiselta että näennäisesti kaikki ottavat yhden askeleen alaspäin, jos siellä alhaalla ollaan muutenkin jo kaulaa myöden suossa. En jaksa linkkejä kaivaa, mutta taloustieteilijätkin maailmalla ovat sitä mieltä, että elvytyspolitiikka on laman aikana parempi vaihtoehto kuin leikkauspolitiikka. Jos leikataan, ne leikkaukset pitäisi sijoittaa nousukauteen ei lamaan. Nyt poltetaan kynttilää vähän niinkuin molemmista päistä. Valtio säästää itsensä hengiltä näin. Valtiontalous ei ole myöskään sama asia kuin kotitalous. Kuulostaa hyvin loogiselta äkkiä ajateltuna, että jos ollaan veloissa niin silloin ollaan suu säkkiä myöden sitten kaikki. Valtiontalous ei toimi samalla tavalla ja harva valtio edes pyrkii olemaan täysin velaton ja siihen on syynsä. Kotitalouden ja valtiontalouden rinnastaminen on äärimmäisen harhaanjohtavaa. Jos ihmiset olisivat perillä näistä asioista niin todennäköisesti äänestystuloskin olisi jotain muuta kuin mitä nyt.

  Kaikella rakkaudella ja ystävyydellä: Emppu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä hyvin tiivistetty: "Kotitalous voi vähentää menojaan ilman, että se vaikuttaa sen tuloihin, mutta aina kun valtio leikkaa menojaan, se leikkaa myös tulojaan. Valtion tehtävä ei ole myöskään tehdä voittoa yrityksen tavoin vaan huolehtia ihmisten hyvinvoinnista."

   -Emppu

   Poista
  2. Erimieltä saa olla, eihän me muuten koskaan saataisin niin hyviä keskusteluja aikaan jos oltaisiin aina samaa mieltä kaikesta.

   Mä en ole poliittisesti mitenkään aktiivinen ihminen, jos totta puhutaan niin mua ei edes ihan kauheasti kiinnosta. Mä olen valmis kääntämään takkini ihan koska vaan jos mua ei miellytä tehdyt päätökset. Mutta pitkästä aikaa musta tuntuu, että nyt edes joku yrittää jotain.
   Kaikki päätökset on tehty purettaviksi, ihan niinkuin tähänkin asti.

   Mä en voi hyväksyä sitä, että aina ollaan vaatimassa että "jonkun muun" on kustannettava mulle kaikki. Mä en voi hyväksyä sitä, että kun meillä oikeasti on ihan sika hyvin asiat kun kokonaisuutta miettii niin kukaan ei ole valmis luopumaan mistään. "Joku muu" voi luopua, minä en.
   Kun sähkömiehellä on joskus ollut se tilanne että on vuositulot hyvien urakoiden seurauksena nousseet yli keskitason, niin yht´äkkiä verotus alkaakin olla sitä luokkaa että loppuvuodesta pitää melkein toivoa että saa lomautuksen eikä joudu maksamaan puolta palkastaan veroa. Ei sekään ihan reilua ole. Ei ole mukavaa kun omasta selkänahasta ensin hulluna raataa että saakin sitten maksaa veroa niinpaljon että on melkein kusessa itse. Kyllä silloin hiukan ahdistaa ajatus siitä, että joku hokee "mutta kun MINULLA ON OIKEUS"...Niin niin, mutta myös niitä velvollisuuksia.

   On helppo sanoa, että suurituloisten pitäisi kustantaa muille enemmän. Tottakai, olenhan minäkin sitä mieltä. Mutta jossain se raja kuitenkin menee.
   On ihanaa olla humaani, mutta silti mä olen sitä mieltä kyllä ihmisen pitää myös itse ottaa vastuu itsestään. On niin helppoa hokea että järjestelmä on paska, mutta joskus meille jokaiselle voisi olla hyvästä vilkaista peiliin.
   Enkä nyt Emppu tarkoita sormella osoittaen juuri sinua, vaan meitä ihan kaikkia yleensäkkin.

   Taloustieteilijät ovat aina sitä mieltä mikä oma katsontakanta on. Linkkejä löytyy puolesta ja vastaan vaikka miten paljon.

   Mä en vielä edes tiedä paljonko tämä tulee vaikuttamaan minuun, ammattilaiseen jota ei juuri kukaan arvosta, joka tekee sellaista työtä jota kukaan ei tarvitse elääkseen, joka on osan vuotta työttömänä (ja vielä nauttii siitä!). Mutta se sitten nähdään.

   Kaikenkaikkiaan postauksen tarkoitus ei ollut se, että mä oon oikeassa ja muut on väärässä vaan että omaa suhdetta rahaan voi myös joskus tarkastella kriittisesti.

   Poista
  3. Elvytyspolitiikkaa pitää leikkauspolitiikkaa järkevämpänä vaihtoehtona myös muut kuin humaanit vasemmistolaiset. Ei siinä että humanismissa ja vasemmistolaisuudessa olisi minusta jotain vikaa, mutta ihan vaan pointtina. Leikkauspolitiikka ei ole järkevää edes kapitalismin oman logiikan mukaan laskusuhdanteessa. Mä en tiedä ketään jonka mielestä "jonkun muun" olisi kustannettava hänelle kaikki. - Emppu

   Poista
  4. Emppu, nyt kaikella ystävyydellä rauhoitut hieman politikoinnista ja lähdet vaikka metsään lenkille. <3

   Poista
  5. Ei tässä mitään rauhoittua tarvitse. ;)

   Poista
 3. Kiitos taas! Mulla on asuntovelkaa 28 000. Meillä ei ole uutta ja tyylikästä, mutta pieni velka ja perustarpeet täyttyy. Haaveilen minäkin isommasta maatalosta, mutta onko koskaan varaa, ja haluanko enää uutta velkaa kun tämä on maksettu?

  Tuntuu että nykyään kaikki tekee jotenkin konemaisesti "kuten kuuluu tehdä". Autot, harmaat talot, harmaa sisustus, kettureput.. En tuu kodkaan lähtemään mukaan siihen, vaikka sitten katsotaankin kieroon.

  Ainiin. Yks tuttu osti eilen kalliimman auton mitä mun talo on. Velaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millaisenhan kyydin saa autolla joka on maksanut kolmekymppiä, varmaan tosi mahtavan! Kyllä mä mielummin ajelen Anjoviksella, siellä voi kuljettaa vaikka heinäpaalia takapenkillä eikä tarvi itkeä että auto menee pilalle.

   Mä en oikein tiedä katsooko joku meitä kieroon. Kun liikkuu aikalailla samanlaisten ihmisten seurassa niin ei tarvitse paljon piitata onko nyt niin justiinsa. Eikä ole harmaata sisustusta, eikä edes kettureppua vaikka ne onkin ihan hienoja. Kai niitä kohta saa kirpparilta, ostan sitten sieltä jos alan tarvita.

   28 000 asuntolainaa on tosi vähän nykypäivänä. Sellaisesta asuntolainasta mäkin tykkäisin.

   Poista
 4. Mielenkiintoinen blogi sinulla!

  Miten teidän kanat ovatko piikkiöläistä vai jotain muuta kantaa?

  Kuluttaminen, tuo ikiaikainen kiistakapula. Olisi mahtavaa jos ihminen löytäisi itsensä jostain muualta kuin kauppakeskuksesta. Varsinkin kesällä korostuu se, etttä jos ei ole rahaa ei voi tehdä mitään.

  Onneksi Suomi on täynnä ilmaisia uimarantoja, metsiä joihin tehdä eväsretkiä, mahtavia pyöräilymaastoja, kirjastoja. Onnen löytää myös vaikka neliön kokoiselta kasvimaalta ja vielä hienompaa on jos tämän opettaa lapsilleenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivottavasti täältä löytyy jatkossakin jotain kiinnostavaa vaikka harvemmin pohdin mitään syvällisempiä. Joskus kuitenkin.

   Kanat on Ilmajoen kantaa.

   Tottakai raha mahdollistaa monta asiaa, mutta jotenkin mä olen ajatellut matkustamisenkin suhteen niin, että siinä vaiheessa kun muiden pitää mennä kokoajan kauemmas ja kauemmas että saa kiksejä ja näkee jotain uutta, niin mulle "ulkomaailma" on vielä melkein korkkaamaton kirja. Hiomaton timantti. Jos mua joskus alkaakin huvittaa matkustelu ja alan tinkimään jostain sen hyväksi, niin mulla on vielä kaikki näkemättä! Ajatelkaa mikä mahdollisuus!

   Ilmaiseksi voi tehdä ihan älyttömästi kaikkea. Mennä laavulle retkelle vaikka keskellä yötä, kiertää autiotaloissa jos kaipaa jännitystä, kirjastot on auki kesää talvea, pyöräillä, kierrellä jokirannoissa ja kerätä merenrannoilta "aarteita". Käydä museoissa, mummolassa, naapurissa jne.

   Mä tein yks ilta retken jokirantaan 100m päähän. Otin valokuvia ja ihmettelin kuinka kaunis auringonlasku oli. Ja miten upeaa on vaikka oli "melkein kotona". Tämän miniretken jälkeen lompsin kotiin ja keitin teetä ja olin onnellinen. Eikä maksanut mitään eikä ollut vaikeaakaan.

   Poista
  2. Mut kuka kustantaa laavun? Kuntako? Meidän kunnassa ainakin vapaa-ajan toimesta ja liikuntatoimesta suunnitellaan säästettävän, tuskin kunnan laavuja enää kauan löytyy. Kuka kustantaa kirjaston? Kunta - opetus- ja kulttuuritoimi joutuu suuriin säästöihin, kuinkahan käy kirjastomäärärahojen? Kuka kustantaa museon? Pääsymaksut ovat jäävuoren huippu museon menoissa. Mummola ja naapuri ovat oikeasti ilmaisia iloja :)

   Poista
  3. Mä käyn pääasiassa meidän oman metsästysseuran laavulla, joka on kökkätyönä rakennettu ja sinne välillä viedään puita sieltä seuran puuladosta. Tosin liikaa niitä ei kannata viedä kun ne silloin poltetaan kaikki. Jäsenet tietää että puita kannattaa ottaa kotoa varoiksi mukaan, jos niitä ei olekkaan jäljellä. Laavua saa käyttää kaikki ihmiset. Nuotion voi kyhätä vaikka omalle pihalle tai johonkin leirintäalueelle jos laavua ei satu lähimaastoista löytymään.

   Tuskin joka ainoaa kirjastoa lopetetaan, en usko siihen hetkeäkään. Ja tällähetkellä tuntuu että kirjastosta lainaaminen on ainakin minulle maksullista koska unohdan palauttaa kirjoja ja saan jatkuvasti maksaa sakkoa...:)

   Harva asia on oikeasti ilmaista. Pyöräillä et voi jos ei ole pyörää. Valokuvata et voi jos ei ole kameraa. Merenrantaan ei voi mennä (paitsi liftaamalla) jos ei ole merta lähempään 100km. Hevosia ei voi mennä katselemaan tallin lähelle jos lähellä ei ole tallia! Ei voi mennä edes uimaan jos ei ole uimapukua paitsi salaa yöllä.

   Harva museo on kokonaan ilmainen, mutta nyt hainkin "pienen budjetin lomatekemistä". Vaihtoehtoa kalliille lomille.

   Sellaista jota voi tehdä alle kympillä eikä miettiä kuka kustantaa minkäkin palvelun. Se vie ilon ja luovuuden.

   Poista
 5. Niinhän se usein on: ei ne suuret tulot, vaan pienet menot. Mikään raha ei tunnu koskaan riittävältä. Kimi Räikkösenkin vuosipalkka on laskettu jo vuosikausia kymmenissä miljoonissa, mutta silti joka sopimuskaudeksi pitää neuvotella palkankorotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan Kimi onnellisempi kuin minä kun sillä on hirrrveen paljon enemmän rahaa? Pitäis soittaa ja kysyä.

   Poista
  2. Uskon ja toivon, että tällä hetkellä hän on onnellisempi pienen poikansa johdota, eikä rahan takia :)

   Poista
 6. Hyvää settiä heität, Maija!Itse en ymmärrä politiikkaa, eikä se minua juurikaan edes kiinnosta. Mutta on kiva välillä lueskella ja itsekin miettiä syvällisemmin!
  Minä henkilökohtaisesti olisin valmis maksamaan, tehdastyöläisen, ansiotuloistani enemmän veroa, jos saisin, ihan oikeasti, veroilleni jotain vastinetta. Esimerkiksi, pääsisin hammaslääkäriin, ilman vuoden odotusta!
  Nämä nykyhallitukset vain haluavat miellyttää kansalaisia alhasella ansioverotuksella ja nostaa välillisiä veroja. Jotta ihmisillä olisi enemmän rahaa ostaa kaikkea. Mutta ongelmahan on siinä, että kun immeisille jää enemmän rahaa käytettäväkseen, he lähtevät Thaimaaseen( tai Viroo, kuten allekirjoittanut) ja käyttävät ne alhaisilla ansioveroilla säästämäänsä rahansa siellä. Ei kotimaassa, kuten hallitus asian tarkoitti.
  En kannata ylenpalttista säästämistäkään. Miksi käydä töissä ja ansaita rahaa, jos sitä ei saisi käyttää? Minulla ainakin on niin kuluttava työ, että haluan siitä ansaitsemillani rahoilla ostaa jotain kivaa itselleni. Mutta olen kanssasi täysin samaa mieltä, ihminen tulee tosi pienellä toimeen. Eikä siinä turhan päisessä shopaamisessa mitään järkeäkään ole. Sekin on sitten jokaisesta itestä kiinni, mikä on sitä turhan päiväistä.
  Mutta kun niitä tienaamiaankaan rahojaan ei täältä mukaansakaan saa, kun kuolee. Ja joku toinen ne sitten käyttää! Tämäkin on nähty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohdin vaahtoomiseltani sanoa, että, onpa hienot kuvat! :)

   Poista
  2. Kiitos! Kuvat on otettu myös tälläisellä miniretkellä. Käytiin Ottopojan kanssa viimeviikolla yks ilta ihan hetkenmielijohteesta tämän sedän talossa joka näkyy meidän ikkunasta. Talossa ei ole asuttu pariinkymmeneen vuoteen vaikka setä käykin paikanpäällä viikottain.

   Vaikka talo on ihan lähellä en ole koskaan edes käynyt siinä pihassa. Taas ihan hirveästi jännitystä ja uusia kokemuksia ihan omilta nurkilta!

   Poista
 7. En ota kantaa politiikkaan - sen verran vain tuumin, että aina se itkettää kun eduista luovutaan. Suomessa on moni asia aika hyvin ja silti täällä on paljon valitusta ja vinkua. Minusta on ollut jo vuosia ihmeellistä, että tämä päivänä opetetaan jo pienet lapset hakemaan huvi shoppailusta - ja teinit kyllä sen sitten osaa ... ! olen törmännyt koulumaailmassa siihen, että kesätyöt eivät kelpaa " kun kerran kotoa saa kaiken" !!! Siitähän tässä ei pitäisi olla kyse - vaan siitä, että opitaan tekemään työtä ja tienaamaan omaa rahaa - ettei se tule makaamalla. Me hukutaan tavaraan - näin se vain on - ja moni vaihtaa kalliin takin juurikin värin vuoksi. En itsekään sitä ymmärrä. Miksi hyvä olo tulee ostamalla ??? kauniita kuvia sinulla. Hieno teksti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai se ahdistaa jos ennen on saanut 5 karkkia ja jatkossa saakin 4. Kyllä muakin ärsyttää jos omalle kohdalle osuu. Mutta juuri valtava valittaminen on se joka mua ärsyttää eniten.

   Mä olen nähnyt senkin, että tulee nuoria kesätöihin jotka sitten sanoo, ettei näin pienellä palkalla kannata tehdä mitään! Kyllä silloin saa laskea hiljaa mielessään sataan ennenkuin sanoo jotain. Suurinosa nuorista on fiksuja ja kiitollisia kun saavat töitä, mutta sitten ne Pirjo-Petterit joilla asenne on sellainen että oksat pois. Yksikin poika joka sanoi tuon ed.mainitun lauseen suunnitteli opiskelevansa lentäjäksi koska siinä saisi tarpeeksi rahaa. Meinasin sanoa että kyllä sutkin elämä vielä opettaa ennemmin tai myöhemmin mutta jätin sitten sanomatta. Huomaa sen sitten itsekkin.

   Mä olen aika köyhästä perheestä, ja olen aina joutunut laskemaan rahat viimeistä penniä myöden. Meillä ei ollut koskaan nälkä, muttei kyllä mitään ylimääräistäkään. Auton sai, kun oli rahaa se ostaa.
   Mä olen jotenkin itsekkin sortunut sellaiseen typerään ostamiseen kun vihdoin rahaa alkoi tulla säännöllisen palkan muodossa. En ostanut mitään kallista, mutta saa kirpparillakin kiertämällä menemään ihan kiitettävästi rahaa.

   Jotain tyhjiötä siinä kai täyttää kun ei mahdu kämppäänsä tavaroidensa kanssa ja silti ostelee kaikenlaista lisää.

   Oikeastaan vasta viimeaikoina olen tajunnut että ainoa tie säästää rahaa on se, että sitä laittaa sivuun. Ei vaan osta kertakaikkiaan mitään ylimääräistä. Ja miettii mitä se ylimääräinen on. Niitä valintoja on pakko tehdä ruokakaupassa, koiranruuassa, kaikessa. Ihan jokapäiväisessä elämässä.
   Sitten kun tulee se pakkotilanne niin onkin rahaa eikä tarvi aina ihmetellä mistä sitä saisi. Vielä mulla ei ole mittavia säästöjä, mutta jos edes saisi parin kuukauden palkan verran pysymään tilillä niin ei pienet ylimääräiset menot hetkahduttaisi. Opettelua opettelua.

   Poista
 8. Pakko myöntää että toivon lasteni opiskelevan itselleen hyvän ammatin, mistä maksetaan kunnon palkka, ettei oikeesti tartte miettiä mitä syö tai mistä saa uuden talvitakin kun entinen hajosi. Toki haluan heille myös opettaa nuukuuden ja en ainakaan sitä yletöntä kuluttamisen tarvetta. Ja ottasin millon vaan uuden auton, ei sillä että hävettää ajaa noilla vanhoilla romuilla, mutta kun niitä joutuu aina ja kokoajan enemmän tai vähemmän rassaamaan, joskus kun olis muutakin käyttöö sille ajalle ja rahalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä toivoisin lasteni (minkä lasten???) opiskelevan ammatin ja työn josta pitävät.

   Tottakai elämä on helpompaa jos on rahaa, eikait kukaan sitä voi kieltää? Mutta missä menee rahankäytön järkevät rajat onkin eriasia. Se millä tulee toimeen, ja mikä osa menee huvi-ostamiseen on ihan eri asia.

   Mua ei hävetä mun auto ollenkaan. Anjovis on vielä ihan käypä peli, ja kun se ei ole liian uusi sitä osaa itse (tai mies osaa itse...) sitä korjata. Se on kyllä ollut käsittämättömän kestävä, kytkin on uusittu ja sillä on ajattu niinpaljon että heikompaa hirvittää. Mä en edes voisi ostaa kovin uutta autoa, koska sen arvo laskisi mun käytössä nopeammin kuin yleensä normikäyttäjillä.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)