perjantai 11. marraskuuta 2016

Roskiksesta linnunruoka-automaatti

Kierrätysideoita parhaasta päästä vaikka itse sanonkin.

Työkaverin kanssa tuumattiin että voitaisiin ihan hyvin ruokkia töissä lintuja, mutta pitäisi olla niin iso linnunruoka-automaatti ettei sitä tarvisi kovin usein täyttää. Mietittiin että mistä ihmeestä voitaisiin automaatti rakentaa ja mietittiin erilaisia putkenpätkiä joita voitaisiin käydä nyysimässä vesipuolen roskakasasta.

Työkaveri sen sitten sanoi ääneen, että mitäs jos tehtäis sellanen automaatti hajonneesta roskiksesta joka on menossa romulavaan. Roskis oli pohjasta aukeava, juuri sopiva "putki".

Ei muuta kuin tuumasta toimeen, roskiksesta pohja irti ja työkaveri teki alle "kaukalon" siemeniä varten. Levyn keskelle laitettiin ristikko rimoista niin että roskiksen reunan ja alakaukalon väliin jää kapea rako mistä siemeniä mahtuu valumaan kaukaloon.

Siihenkin värkit löytyivät "hylättyjen tavaroiden läjästä". Korkki veistettiin leikkivälineiden turva-alustalevystä.
Meidän materiaalit ovat vähän erikoisia, mutta ihan sama minkä läpän siihen reijän eteen laittaa. Pääasia ettei pönttöön sada suoraan sisään.

Ei muuta kuin keltaista spay-maalia kylkeen, vähän tussilla koristeita ja automaattiin siemenet sisälle. Meidän pönttö vetää 30l siemeniä joten ihan jatkuvasti sitä ei tarvitse olla täyttämässä.

Mielestäni tämä hiukan hassu ruokinta-automaatti osoittaa, että toimivia ratkaisuja kannattaa koittaa keksiä siitä materiaalista jota on helposti saatavilla. Harvalla on hajonneita puistoroskiksia kotinurkissa, mutta vaikkapa 20l ämpäreitä voi jo löytyä huomattavasti helpommin.

Jos tälläisen nähdessään ei tule hyvälle tuulelle niin ei sitten millään!


Jotenkin mulla tulee vaan tosta mieleen nämä: 

19 kommenttia:

 1. Kivasti piristää maisemaa tuo keltainen väripilkku. Loistava kierrätysidea <3

  VastaaPoista
 2. Onpas ihanan pirtsakka pömpeli!
  Ja aina parempi, kun saa roskiin menevästä rojusta tuunattua tarpeellista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnen suurta tyydytystä kun saan roskia pelastettua hyötykäyttöön. On niin sääli kun maailmassa on tavaraa ylenmäärin että sitä menee kokoajan hukkaan.

   Ette usko kuinka inspiroivia ovat nuo kaupungin roskalavat, ollaan paljon dyykattu ja tuunattu niistä peräisin olevaa materiaalia.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Eikö olekkin! Mietin jo että olisko meillä toistakin rikkinäistä roskista että voisin tehdä tälläsen myös kotiin.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 4. Erinomainen idea ja kaiken lisäksi piristävä näky muuten kohtuullisen värittömässä luonnossa. Eikä todellakaan tarvitse ihan joka päivä täyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinkahan kauan 30l siemeniä kestää?! Riippuu tietysti moniko niistä fasaaneista löytää tämän ja kuinka nopeasti. Haettiin heti 2 säkkiä auringonkukansiemeniä ja ylsi 40kg kaurasäkki että ihan heti ei siemenet lopu kesken!

   Poista
 5. Hieno ja kaunis! Ja upea kuusenalunen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavara on aina kaunis kun se on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Itsekkin hämmästyin miten hyvältä kuusen alusta näyttää kuvassa. Paikka, jonka ohi kävelee satakertaa viikossa eikä sitä ole koskaan noteerannut mitenkään. Onneksi on valokuvat, niillä maailmasta saa paljon kauniimman.

   Poista
 6. Hyvä tuli ja mä kannatan aina lintujen ruokintaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niin minäkin! Lintujen ruokinta on vähän sellainen win-win asia. Ihminen saa viihdykettä linnuista ja lintu saa ruokaa. Kuka tarvitsee televion kun on lintulautoja, kysyn vaan!

   Poista
 7. Just huipuinta kierrätystä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Entinen roska, nykyinen tarpeellinen tavara.

   Poista
 8. No moi! Onko tuo työkaverisi mun serkku H sieltä sivukylältä missä on järvi? On jo ennemminki pitänyt kysyä, että mahtaako olla tuttujasi, kun nuo duunit on samat. Justiin muuten tulin kotiin hautajaisista Lapualta. Kesällä käytiinkin sielä työpaikallasi, mutta kello oli jo yli neljän, joten ei törmätty, mutta komiaa oli.
  T: farmarin rouva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii. Taitaapi olla. ;)

   Kiitos, toivottavasti löydätte paikalle uudelleen. (Ja toivottavasti myös sielloin siellä on komiaa).

   Poista
  2. Ok, näin arvelinkin. Kerrohan terveisiä, kun näet. Ei meissä serkuissa muita farmarinrouvia ole, joten tietää kyllä. Jaa, no on vähän toinenkin, mutta vaan meillä on lehmiä -ai niin, nekin on jo pojilla, olen siis ex-farmarin rouva:D

   Poista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)