tiistai 18. maaliskuuta 2014

Tipun hoitoa aloittelijoilta

Eilen illalla se todistettiin millainen kaveri on maatiaiskana! Nimittäin niin vaan oli saatu poikaset haudottua, vaikka kanalassa on ollut lämpötila juuri ja juuri plussalla (lämmitin on ollut pois päältä). Lisäksi viimeviikollakin tuuli oli melkoinen myös kanalan sisällä kun luukku ulkotarhaan oli auki, ja tuuli tosiaan puhalsi miltei hurrikaanilukemissa. Pieni liioittelu toki sallittakoon tässä yhteydessä.

Oon tässä aatellut näistä syistä, että ihan varmaan munat on jäähtynyt, mutta eilen illalla kävin kanalassa ja ihme tosiaan oli suuri kun emo alkoi "jutella" juuri niinkuin olen töissä kuullut silkkikanojen jutustelevan poikasilleen. Jäin kanalaan odottamaan, ja kyllä siltä pikkuisia poikasia alkoi emon alta ilmaantua! 
Poikasia oli 4, lisäksi oli kaksi munaa vielä emon alla.

Laitoin kanalaan lämmön päälle, mutta en halua ottaa poikasia sisälle vaikka kanalassa ei nyt ihan kauhean lämmin ole vaikka lämmitin olisi päälläkin.

Kävin töiden päälle hakemassa poikasruokaa, ja annoin emolle ja poikasille herkkuna auringonkukan versoja. Poikaset oli varsin terhakoita, eikä ainakaan kylmä näyttänyt vaivaavan. Ne on väriltään aika tummia, kuten suurinosa noista mun kanoista muutenkin.

Sain kuningasidean, että teen niille kompostiverkosta isomman häkin, niillähän on nyt ollut 100cm pitkä kanihäkki. Rakensin huolella mielestäni tyylikkään aitauksen, virittelin katon häkkiin ja muutenkin siinä pyörin ja touhasin.
Emolla alkoi palaa käämit, ja se alkoi rääkyä juuri sellaista "kohta vedän teitä kaikkia lättyyn"- huutoa, johon tietysti kaikki muutkin kanat yhtyivät. Siinä ne sitten kiljui kurkku suorana, ja pikkuisen tunsin itseni typeräksi ihmiseksi.

Tässä vaiheessa tajusin, että kompostiverkon silmät on niin suuria, että tiput mahtuu niistä läpi. Hädissäni koitin tirkitä verkon reunoja, mutta pakkohan niille on vaihtaa takaisin se pienempisilmäinen häkki ettei poikaset eksy emosta liian kauas.
Maatiaiset on yleensä aika poikasystävällisiä, mutta silti pienten paikka ei ole harhailemassa kylmässä kanalassa poissa emon luota!

Että annan nyt niiden rauhoittua, käyn lenkillä, ja sitten menen purkamaan sen hienon virityksen ja laitan kanihäkin takaisin siihen päälle. Toivottavasti kaikki poikaset on vielä hengissä...

Että jos emolle on outoa poikasten hoitaminen, niin en ainakaan minä tee siitä yhtään helpompaa! Sattuneesta syystä en ottanut ihania kuvia poikasista...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)