sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Tiskirätti

Jos haluaa tehdä jotain käsitöitä, mutta ei tiedä mitä tekisi, niin ainahan voi tehdä tiskitättejä!

Oon käyttänyt tälläisiä kudottuja ja virkattuja tiskirättejä viimeiset 8 vuotta, oikeastaan siitä saakka kun edes kuulin, että sellaisia on olemassa. Ihan maailman parhaita! 

Ei tarvi ostaa sifonkeja ja muita rättejä, kun tekee tarpeeksi löysää kudosta rätti kuivuu nopeasti eikä ala haisemaan. Mä pesen ne joko tiskikoneessa tai pyykkikoneessa silloin kun ne alkaa tuntua likaiselta, riippuu vähän mitä räteillä on pyyhitty kuinka nopeasti se piste tulee vastaan. Normikäytössä samaa rättiä käyttää sujuvasti n. viikon kun sen huuhtelee hyvin.

Parhaimmat rätit mulla on tehty pellavalangasta. Oon joskus ostanut kirpparilta laatikollisen pellavalankaa, se on tosi ohutta, mutta kun laittaa 3-4 lankaa päällekkäin siitä saa jo ihan kelvollisen rätin. Ne ei ole mennyt käytössä mihinkään, bambulankasta tehdyt kestää pari-kolme vuotta. Tai sitten ne menee niin öklön väriseksi ettei niitä huvita enää käyttää. Tähän voisi tietysti auttaa se, ettei pesisi kaikkia mahdollisen värisiä pyykkejä sekaisin.
Tällänen rätti syntyy seuraavasti: Virkataan sopiva määrä ketjusilmukoita (rätin pituus). Virkataan pylväitä, käännöksissä 1 ketjusilmukka. Tehdään niin kauan, että rätti on sopivan kokoinen tai kyllästytään. 
Koristellaan jos huvittaa. Reuna on virkattu tyyliin 1 kiinteä silmukka 5 ketjusilmukkaa.

Kukka on virkattu omasta päästä. Tosin vasta kun se oli jo kiinni tuossa tuli mieleen, että se menee varmaan äkkiä rumaksi kun lanka huopuu pesussa. No, tehdään sitten taas uusi kun alkaa haitata käyttöä.

Lankana oon käyttänyt jotain bambu-lankaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)