sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Saippuakauppias

Eilen viihdoin viimein toteutui pitkäaikainen haave: saippuanteko

Jos tekniikka on ihan outo, eikä oikein ketään joka voisi edes neuvoa, niin mielelläni lähestyn aihetta kurssilla. Niillä saa hyvän alkuopetuksen, välttyy ostamasta kilokaupalla materiaalia jolla ei ehkä ole tulevaisuudessa mitään käyttöä jos ei innostukkaan, ja välttää pahimmat mokat. 

Jotenkin olin kuvitellut saippuanteon paljon vaarallisemmaksi. Siis että pitäisi oikeasti pukeutua kokovartalosuojapukuun, myrkyn kestäviin hanskoihin, täysmaskiin happipulloilla, hankkia kotiin vetokaappi yms. että voisi edes kokeilla. Olinkin aika hämmentynyt kun suojavaateosasto kuitattiin sähköpostiin tulleessa tarvikelistassa kumihanskoilla, ja silmälasit riittää silmäsuojiksi. 
Essua suositeltiin yleisen sotkun torjuntaan.

Tottakai järki on syytä pitää päässä saippuanteossakin, saahan siinäkin lipeää silmään jos väkisin tunkee päänsä sinne lipeäpönttöön tai räiskyttää massaa silmiinsä, mutta olen kyllä oikeasti vaarallisempienkin aineiden kanssa ollut tekemisissä kuin lipeä.

En nyt aijo edes selostaa miten saippuaa tehdään, siihen on hyviä blogeja joissa ihan oikeasti tiedetään mitä ollaan tekemässä toisin kuin meikäläinen jolla on nyt kokonaista yhden päivän kokemus asiasta!

Esimerkiksi Saippuakuplia blogista ohjetta kehiin:

Muutamia kuvia kurssilta, on muuten hankalaa ottaa kuvia kun pitää olla liukkaat kumihanskat kädessä (ei voi kuvata) ja haluaisi olla tehokas ja ylipäänsä saada jotain aikaiseksi muutakin kuin räiskiä kuvia!


"Lisukkeita" saippuaan. Värejä, tuoksuja, rakennetta jne. 


 Open mallejaSaippuoiden pitää antaa olla noin 24h muotissa, jonka jälkeen ne otetaan pois muoteista, leikataan paloiksi ja jätetään kuukaudeksi tekeytymään....Ei ne turhaan suositelleet muoteiksi maitopurkkeja...oli hiukan haastavaa saada tuo saippua pois pystyssä olevasta muovipurkista! Senverran saippua oli vielä pehmeää, eikä oikein kestänyt puukolla tökkimistä... Järjestyksessä altaalta ylös: kamomillasaippua, nesteenä kamomillateetä ja osa massasta värjätty kahvinpuruilla, muksusaippua (+hunajaa, unikonsiemeniä), appelsiinisaippua sis. mm. appelsiinimehua, appelsiinituoksua, kehäkukkaa, unikonsiemeniä, vadelma-kaurasaippua, (pun.väriä ja vadelmatuoksua) jonka ulkonäkö muistuttaa erehdyttävästi jotain makkaraa tai muuta lihakönttiä! 
Kaikkiin lorautin lisäksi hiukan hunajaa.


Appelsiinisaippuan pintakoristelusta tuli ihana, itsekuivatettuja kehäkukkia ja unikonsiemeniä. Makkarasaippuasta ei niinkään...Ulkonäön lisäksi keinotekoiset hajut ei ole koskaan ollut kauheasti mun suosiossa, ja ainakin tässä vaiheessa saippua haisee ihan liikaa sille vadelmaesanssille. 
Onneksi haju yleensä vähenee säilytyksen ainaka.Saippuat leikattuna. Saisiko olla tiikerikakkua, fudgea, juustoa tai lauantaimakkaraa?

Nyt sitten pitäisi kuukausi odottaa että pääsee testaamaan saippuoita. Voin sitten kirjoittaa tarkemmat reseptit kun saan samaan käyttäjäkokemuksia. Haluaako joku testiryhmään?!


Saippuan teko oli ihan mahtavaa, on varmaan pakko hankkia saippuantekokirja ja alkaa vähän kokeilla muunkinlaisia reseptejä. Lisäksi olisi kiinnostavaa tehdä shamppoota ja jotain naamarasvoja. Ei se nyt niin kauhean vaikeaa ole, jos ainekset sekoitetaan yhteen ja vähän katotaan määriä vaaásta paljonko mitäkin laitetaan.Jostain syystä mun päässä pyörii kokoajan vanha sanonta: 
Köyhät haisoo palasaippualta!6 kommenttia:

 1. Mää haluan testaajaksi! :) Mulla on myös suoritettuna maku ja hajutestit koulusta, että jos joskus haluat jotain muutakin testattavaksi.. (vinkvink) :)

  VastaaPoista
 2. :D Pitäisköhän laittaa esim.kotiviiniä tulemaan ja maistella yhdessä?!

  VastaaPoista
 3. Hyvältä sun saippuat näyttää, lauantaimakkara :D.... Taisin sanoa että jos massa on kovin pehmeää niin voipi olla haastavaa saada pullosta pois....ainahan paloja voi sievistää leikkaamalla, mutta jotenkin mielestäni rouheus sopii näihin itsetehtyihin enemmän.

  VastaaPoista
 4. Joo ehdottomasti pitää laittaa! :D

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommenteista! Pitäisi oppia, että joskus ne jotka aiheesta jotain tietää, saattaa olla oikeassa! :)

  VastaaPoista
 6. Moi
  Kiva blogi sinulla teetkö vielläkin saippuat itse.
  Nätit kumikäsineet

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)