*klik nopeasti TÄNNE*
Mun on pakko aloittaa tää ihan OT-aiheella senverran hermoja kiristelee. Tykkäätkö kalakeitosta? Joo niin minäkin ainakin kun se valuu pitkin tiskipöytää, tiskikonetta, keittiön kaapinovia, lattiaa yms. Ja miksi se on siellä hieman leveämmässä olomuodossa kuin pitäisi, koska PAAVO!!!!!
H*lvetti mä vihaan tuota piskiä!!!!
Mä tyhjensin tiskikonetta, ja siinä keskenkaiken tuli mieleen että pitääpä käydä ottamassa koirille lihaa sulamaa. Virhe.
Kuulin selvästi toiseen huoneeseen epämääräisen kolahduksen, mutta myöhästä se oli jo siinä vaiheessa. Paavo nimittäin ylettyy tiskikoneen kannen päältä hyppäämällä korkeammalle pöydälle kuin muuten, ja juuri sillä taktisella kohdalla oli ne kalakeiton loput jotka piti viedä kanoille. Se on kehittänyt ihan uskomattoman tyylin hypätä eteenpäin ja kauhoa etutassuilla niin pitkälle kuin vain pystyy ja se kuulkaas pystyy ihan todella kauas! Kun se on näin saanut joskus ruokaa, niin arvatkaa lopettaako se tätä koskaan. Voin itse vastata, ei lopeta.
Alan ymmärtää niitä jotka pitää koiraa metrin remmissä patterissa kiinni, sitä pitäisi kyllä harkita. Vaikka meillä ei edes ole pattereita....
Ainoa järjellinen tapa pitää kettuterriereitä on joko pitää ne ainoana koirana eikä päästää niitä lähellekkään keittiötä tai tehdä niille ns. kenneltilat kuten kavereilla on. Kukaan tervejärkinen ihminen ei pidä niitä sisällä niinkuin me.
Suurin osa nimittäin Paavon ruuan havittelusta on huomion hakemista, tälläkertaa kyse ei ollut siitä mutta monesti on.
No niin, joko olisin niin rauhoittunut että pystyisin kirjoittamaan mitä pitikin eli aiheessa saippuaan.
*****
Aikaisemmat saippuapostaukset:
http://taajamafarmari.blogspot.fi/2014/03/saippuakauppias.html
http://taajamafarmari.blogspot.fi/2014/07/saippuaa-ja-mysteeripyorailija.html
Siihennähden kuinka kivaa saippuaa on tehdä olen kirjoittanut siitä vain kaksi postausta! Hämmästyttävää. No nyt tulee kolmas.
Kaveri "pakotti" mua opettamaan sille saippuantekoa ennen joulua että saa antaa saippuoita joululahjaksi. Mä vähän epäilin kuinka meille käy siellä hänen keittiössään, mutta hämmästyttävää ettei me sotkettu ollenkaan niin paljoa kuin aikaisemmin kun ollaan tehty saippuaa meidän 3 hengen "saippuakerhossa". Ehkä ei kannattaisi yrittää urakoida tyyliin sata-saippuaa-päivässä vaan tehdä useammin ja vähemmän kerralla. Tai sitten siivota vaan vähän enemmän.
Vaaleat on ihan perussaippuaa missä ei ole mitään ylimääräistä sokerin lisäksi. Vaaleanruskeissa on hiukan paprikajauhoa. Olen nähnyt kuvia missä paprikajauhoilla värjätyt saippuat ovat olleet aivan punaisia, mutta riippuu vissiin sekä jauheesta, sen määrästä ja jauheen väristä. Käyttämäni jauhe ei ollut kauhean punaista joten ei sitten ollut lopputuloskaan näköjään. Ihan kepo saippuoita silti!
Yksinkertainen perussaippua
(Ohje saatu saippuakurssin opelta, ohje Saara Kuha)
kookosrasvaa 150g
oliiviöljyä 350g
kylmää vettä 150g
lipeää 71g
* lisäksi 2tl sokeria
Pienet palapelisaippuat on tehty kirpparilta löydetyllä jääpalamuotilla. Sekä isompiin on käytetty silikonisia Ikean muffinssimuotteja.
Sitten avokadosaippuaan Eilen tein- blogin innoittamana. Hänen avokadosaippuansa oli hieman kauniimman värinen kuin omani...
Tekovaiheessa se oli ihanan heleän keltavihreä, valmiina lähinnä rumankeltainen.
Mutta se on käytössä aivan ihana! Ihan ehdottomasti paras näistä tekemistäni saippuoista.
Vaahtoaa kunnolla mikä mun mielestä on saippuassa mukavaa ja tuntuu ihan silkkiseltä käsiin.
Ainoa vika on että ainakin perus-S-marketista ostettuna avokadoöjy on tosi kallista.
Pitääkin katsoa saisiko sitä halvemmalla jostain nettikaupasta. Tämä ehdottomasti jatkoon!
Se on kopsattu Saara Kuhan kirjasta http://www.saippua.net/ Kirjoitetaan se sitten uudelleen:
Avokadosaippua
(Ohje Saara Kuha)
100g kovetettua kasvisrasvaa
100g kookosrasvaa
150g avokadoöljyä
150g rypsiöljyä
25g risiiniöljyä
72g lipeää
144g vettä
*lisäksi puolikkaan avokadon hedelmäliha muussattuna.
* noin 1tl aniksen siemeniä
***On muuten todella hyvä kirjoittaa itselleen muistiin mitä noihin saippuoihin on laittanut!
Jos joku menee ihan reilusti pilalle pystyy edes arvaamaan mistä se voisi johtua ja jos haluaa jatkossa tehdä jollain omalla ja hyväksihavaitulla reseptillä niin on sääli jos sitä ei enää muista.
Nämä on tehty samalla perusohjeella kuin esimmäisetkin saippuat, mutta veden tilalla käytin porkkanamehua. Lisäksi laitoin perunajauhoja 1rkl ja koristeeksi unikonsiemeniä.
Puolet massasta värjäsin 2tl kaakaojauhetta ja 2rkl kahvinpuruja.
En ole saippuaa vielä kokeillut, mutta mielestäni todella nätti!
Saippuoihin voisi lisätä kaikenlaisia hajuja ja värejä, mutta itse tykkään hajuttomista saippuoista, ja jos kerran keittiönkaapeista löytyvillä "luonnonväreillä" saa tälläisiä niin onko pakko ostaa erikseen? Loput porkkanamehut kulautin kurkusta alas.
Paitsi että väri olisi varmaan tullut halvemmaksi kuin ostettu porkkanamehu! :)
Erivärisiä 2kerros saippuoita. Kahvinpuruista saa hyvin väriä, mutta ne on sitten myös voimakkaasti kuorivia. Kesäaikaan tosi hyviä kun kädet on muutenkin aina likaiset, mutta talvella ehkä hiukan turhan voimakkaita ainakin meikäläiselle.
Sitten lopuksi kaksi ei-niin-onnistunutta saippuaa.
Näille tapahtui "jotain". Saippua on itsessään tosi hyvää, mutta ihan törkeän rumaa!
Vaalet palat on aikaisemmin tehtyä saippuaa jota olen tökkinyt tumman massan sekaan.
Nesteenä on kahvia, ja massaa on vielä värjätty kaakaolla.
Monet tykkää suolasaippuasta, minä en. Saippuan pitäisi vaahdota niin maan perkuleesti että edes uskoisi että puhdasta tulee. Suolasaippua ei vaahtoa.
Muoto on kiva, kokeilen sitä jatkossa johonkin muuhunkin saippuaan. Se on tehty yksinkertaisesti niin, että saippuamassaa on vedetty lusikalla muotin reunoilta keskelle.
Ihana tuo porkkanamehu/kahvisaippua :)
VastaaPoistaKiitos! Olen samaa mieltä. Seuraavaksi pitää kokeilla oranssi-valkoinen yhdistelmää.
PoistaMä olen suunnitellut jo pitkään, monta vuotta, tekeväni saippuaa. Jospa nyt saisin suunnitelmat toteutettuakin, vaikkapa lainaamalla näitä ohjeitasi. ;)
VastaaPoistaEnsimmäinen kerta on vähän hankalaa, mutta kun alkuun pääsee niin sitten niitä tekisi melkein liukuhihnalla. Aineita punnitessa kannattaa kuitenkin olla aika tarkka!
PoistaJostain syystä alkoi tehdä mieli suklaakakkua :) Jokohan minäkin tänä vuonna opettelisin tekemään itse saippuaa, tavoitteena oli kyllä jo viime vuonna.
VastaaPoistaSuosittelen lämpimästi, saippuan teko on aika palkitsevaa! Ja niitä on mukavaa antaa lahjaksi ja tuliaisiksi.
Poista♥oi,oi,miten kivoja!!!
VastaaPoistaKiitos!
PoistaNättejä nuo palapelisaippuat. Minä olen tehnyt vain valmiista massasta saippuaa, mutta pitäisi kyllä kokeilla tehdä tuolla tavallakin :)
VastaaPoistaItse tykkään myös, näyttää ihan matkasaippualta. :) Itse en ole koskaan tehnyt valmiista massasta mutta pääpiirteittäin se on varmasti samanlaista, ainoastaan aineet joutuu itse mittaamaan.
PoistaOisit laittanut myös valmistusohjeet, ei pelkkiä ainesosia :D Niin osais tällänen ihan kokematonkin tehdä mahdollisesti saippuaa. Ja mistä tota lipeää saa ostettua?
VastaaPoistahttp://saippuakuplia.tripod.com/valmistus.htm Esimerkiksi tuolta löydät ohjeen. Lipeää saa ostettua esimerkiksi Lahtisen Vahavalimolta, sieltä olemme sitä tilanneet. Kuulemma ihan viemärinaukaisurakeet (Esim. Biltema) toimivat myös, mutta senverran öklöltä kuulostaa että mielummin ostan ihan puhdasta lipeää vaikka se olisi samaa ainetta.
PoistaNäyttääpä hyvältä! En ole vielä koskaan tehnyt saippuaa, se on kyllä mun to do listalla :)
VastaaPoistaKannattaa kokeilla! :) Itsellä ainakin tuo kansalaisopiston kurssi oli tosi hyvä aloitus.
PoistaPääsi kärryille mitä pitää tehdä, ja saatiin opettajalta tosi hyvät kuvalliset ohjeet. Katson vieläkin joka kerta aluksi sen ohjeen läpi.
Ihania saippuoita <3 Mä osallistuin viime syksynä kansalaisopiston saippuakurssille ja vähän petyin kun saippuat tehtiin valmiista massasta. Mun tarvii kans kokeilla, kunhan saan loput valmiit käytettyä pois =)
VastaaPoistaNo höh! Ainakin kurssiselosteessa pitäisi kyllä mainita jos kurssilla ei saa itse tehdä massaa. Olisin minäkin ollut pettynyt!
PoistaPs. Laita ne ystävänpäivälahjaksi ja tee itselle uusia! :)