tiistai 11. heinäkuuta 2017

SiivouspäiväAuta ihmistä, siivoa. Enkä tarkoita omaa kotia, vaan jonkun muun.

Laitoin paikalliseen Puskaradioon Facebookissa ilmoituksen että voin tarjota jollekin apua tarvitsevalle siivouksen. Idea tuli siitä kun siivosin Ottopojan kanssa hänen huusholliaan ja silloin sitä todenteolla tuntee itsensä käteväksi siivoojaksi kun toinen epätoivoisena levittelee käsiään ja sanoo ettei tälle mitään pysty tekemään ja hups puolessa tunnissa keittiössä imuri laulaa, tiskit pyörii koneessa ja vaatevuori on siirtynyt pesukoneen viereen.

Jos ei pysty antamaan rahaa, anna aikaa.

Sain useampia yhteydenottoja, joista valitsin kaksi. Ensin oli tarkoitus siivota vain yhdessä kodissa, mutta kuka voi päättää onko tärkeämpää siivota kodissa jossa on 4 erityislasta vai perheessä jossa on lapsi saattohoidossa? En minä ainakaan.

Toisessa talossa pesin ikkunat, toisessa ikkunoita ja vähän yleissiivousta sieltä täältä. Molemmissa äidit olivat suunnattoman tyytyväisiä, ja niin olin minäkin.

Siihen saakka kunnes tulin kotiin. Miten meillä voi olla näin sekaista ja likaista?! Käytin sitten kotona lauantaipäivän epätoivosiivoukseen vaikka olisi voinut olla ulkona nauttimasta elämästä. Kun kaikki on vanhaa huonolla tavalla niin ei se siivous vaan ole samanlaista kuin taloissa joissa ei ole vuosikymmenten pinttynyttä likaa ja ajan patinaa jota koirat saavat aikaan. Vaikka lopputulos olisi puhdas, ei se näytä samalta kun seinässä on koirien raapimia koloja mistä pilkottaa menneen vuosikymmenen sinistä maalia. Ja sitä on ihan turha maalata niin kauan kun koira hyppii samaan kohtaan jatkuvasti.

Mietin kuinka kätevä olisi sellainen koti jonka voisi vaan pestä painepesurilla ja kuivata lastalla lopuksi. Asuntomessut hei, mulla olis teille yksi idea...

Pidän tärkeänä sitä, että välillä herää omaan todellisuuteensa. Minä voin siivota jos minua vaan sattuu huvittamaan. Näissä taloissa äidit eivät oikein edes aina voi tai jaksa.

Ehkä meillä on aika korkea kynnys kestää likaa ja sotkua. Voiko muuta olla jos Allin karvanlähtö ei jotenkin ota loppuakseen, aina vaan irtoaa karvatolloja vaikka sitä on hinkattu kaikilla mahdollisilla harjaa etäisestikin muistuttavilla esineillä.
Puhumattakaan siitä paljonko koirat noin yleensä kantavat sisään likaa, karvaa, kuolaa ja paperisilppua.

Nemolla oli niin hauskaa lehteä lukiessa etten millään malttanut ottaa sitä siltä pois. Nyt se silppu on tuossa olkkarin keskilattialla. Käännän katseeni muualle.

Kiva olla lomalla, tänään haen lainaan tekstiilipesurin ja pesen auton. Kyllä se ärsytyskynnys ylittyy aina jossain vaiheessa ja hermoja alkaa kiristellä kaikki heinä, multa, lika ja irtotavara mitä autossa pyörii. Sitten kun auto on puhdas taas vannon etten enää ikinä päästä sitä samaan kuntoon kuin nyt. Ihan kuin tämän talonkin kanssa.Oikeasti on ollut ihanaa olla lomalla! Olen vaan pyörinyt ympäri pihaa kuin pyörremysky, tehnyt paljon mutten mitään järkevää.
Paitsi purettiin Mikan kanssa sika-aitaus pois kun sikoja ei pihassa ole kahteen kesään ollut ja käytin tolpat siihen että viritin verkkoaitaan lisää korkeutta tien reunaan. Eipä mene enää pitkäkoipi aidasta yli, ja uskoisin että nyt alkaa aita olla niin tiivis ettei edes ali. Vilma on keksinyt nimittäin hauskan leikin että se menee aidasta läpi ja sitten juoksee etuovelle odottamaan että se päästetään sisälle. Seuraava ratkaisu on sähkölanka.

Radiossa sanottiin että suomalaisten lomabudjetti on 1500€. Pysykää kotona, ei mene rahaa! Äänessä on ripaus sarkasmia, mutta tuntuu että olen lomallakin yhtä mielikuvitukseton kuin normaalisti. Ei vaan oikein tule mieleen mitään mihin haluaisi mennä jos ei mökkiä ja kirpputoria lasketa.
Mulle riittää lomaksi se ettei tarvi mennä töihin. Ompahan aikaa siivota.6 kommenttia:

 1. Mahtava idea tuo koti, jonka voisi pestä painepesurilla ja kuivata lastalla. Meillä on kaikenlaista turhaa rompetta, mutta jos mä yritän hävittää jotain, mies kantaa ne pussit autotalliin tai ulakkolle turvaan. Ainoastaan silloin kun ei ole mies kotona saan tavaraa pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samalla vois lanseerata tälläisen auton!

   Tavaran kerääminen on paljon helpompaa kuin sen hävittäminen. Että ymmärrän miestäsi hyvin! Olen kantanut itsekkin autotalliin tai "Mikan huoneeseen" tavarat joita ei saa hävittää mutta joilla ei ole mitään käyttöä. Noita kahta ed. mainittua paikkaa en siivoa. Totta on, että siivoaminen on huomattavasti helpompaa kun tavaraa vaan yksinkertaisesti on vähemmän.

   Poista
 2. Ihana, konkreettinen tuo sun siivousapu!

  Mä odotan lomaa, sitten pesen matot, ikkunat, joka nurkan... Tai käännän katseen johonkin kivaan ja teen sitä. ;)
  Kivaa lomaa!

  VastaaPoista
 3. Oman ajan antaminen ja toisten auttaminen on kyllä minusta arvokkaampaa kuin raha!
  Ihanaa tiistaita ja hyvää lomaa.

  VastaaPoista
 4. Aivan mahtava idea antaa omaa aikaa tarvitsevalle.
  Tuo painepesurilla puhtaaksi kelpais meillekkin, ainakin kesäaikaan :)

  Mukavaa loman jatkoa!

  VastaaPoista
 5. Tosi kaunis ajatus tarjota siivousapua! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)