lauantai 25. helmikuuta 2017

Pois eläinten tarhasta!

Kyllä nyt hermoja kiristelee! Perhe oli tehnyt oikein retken lampaiden aitaukseen, lapset olivat menneet aidan yli silittelemään lampaita ja vanhemmat olivat valokuvanneet näitä aidan toiselta puolelta.

Jotenkin voisin vielä ymmärtää jos aitaus olisi jossain pellolla kaukana asutuksesta, mutta kellä tulee oikeasti mieleen mennä toisten pihaan aidan yli ilman lupaa, ja ilman lupaa eläinten aitaukseen?!

Onneksi lampaat eivät olleet lapsia puskeneet. Kuka tässä tapauksessa olisi vanhempien mielestä vastuussa, minä varmaan kun lapset noin vain pääsivät hyppäämään sähkölangan yli. Vai nostettiinko ne, en huomannut kysyä silminnäkijöitä että kuinka isoja lapset olivat.

Miten tyhmä ihminen voi olla? Onko ihan ok mennä toisten terassille istumaan vaan siksi että siihen paistaa aurinko ja siinä sattuu olemaan tuoli?

Facesta olen lukenut kuinka eräs farmari oli yllättänyt kaksi pikkutyttöä ja koiran emolehmien aitauksesta. Siinä olisi ollut aika katastrofin ainekset jos lehmät olisivat vasikoita suojellessaan käyneetkin lasten päälle. Ja ihan samaan syyllistyvät aikuisetkin, onhan sitä laitumella olevat eläimet tosi söpöjä. Ihan kuten Ähtärissä olevat sudet. Pakkohan niitä on päästä rapsuttamaan.

Samaisessa ketjussa joidenkin mielestä oli väärin kun aasien ja alpakoiden kasvattajat olivat vähän kyllästyneet kun jatkuvasti joku tuli pihaan asti ihastelemaan eläimiä, osa meni tässä vaiheessa myös suoraan sinne tarhaan. Heidän kun olisi pitänyt olla kiitollisia että joku on niin kiinnostunut heidän eläimistään...
Lemmikkipihoilla, eläinpuistoissa ja muissa yleisissä paikoissa saa ihastella eläimiä mielin määrin, mutta eläinten omistajien piha on yksityisalue. Vaikka sielläkin olisi söpöjä ja ihania eläimiä.

Tyhmyys tulee jatkossa ihan takuulla lisääntymään mitä enemmän ihmiset vieraantuvat luonnosta ja maaseudusta. Pässit ovat puskeneet ihmisiä hengiltä vaikka näyttävät pieniltä ja söpöiltä sonneista puhumattakaan.

Ja pakkohan sitä on söpölle eläimelle antaa jotain pientä makupalaa samalla. Sitten jos eläin sairastuu väärästä ruuasta niin levitellään käsiä ja ollaan marttyyrejä että kyllä sitä pitää saada ihmisen söpölle eläimelle nyt makupaloja antaa. Syksyllähän niitä lampaita kuoli parinkymmenen lauma kun joku ajatteleva ihminen oli kuskannut niille ilman lupaa saavikaupalla omenoita. Märehtijän maha ei kestä äkillisiä ruokinnan muutoksia.

Älä IKINÄ milloinkaan mene ilman lupaa eläinten aitaukseen tai laitumille. Opeta lapsesi samaan. Jos näet jonkun tekevän niin, puutu asiaan. Eläin ei ole lelu.

Mun on vissiin pakko huomenna askarrella taas joku kyltti aitaan. Siinä on ollut, mutta se lähti irti enkä ole laittanut uutta. 


19 kommenttia:

 1. Laita ihmeessä nyltti. Kyllä on tainnut tämän perheen aikuisilla olla ne aivotkin hiihtolomalla, todella törkeää toimintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin tein. Tosin mielestäni asia pitäisi olla päivän selvää ilman yhtään ainoaa kylttiäkin.

   Jotain tällaista tässä toivottavasti on tapahtunut, vähän totuus sumentunut tai jotain. Tai sitten ei vaan olla kerta kaikkiaan ihan ymmärretty mitä ollaan tekemässä.

   Poista
 2. Kyllä on taas ollyt typeriä ja itsekeskeisiä ihmisiä asialla. :( Joskus kuulin tapauksesta, jossa joku tyttö oli salaa käynyt laitumella ratsastamassa hevosella ilman mitään välineitä. Siinä olisi kanssa voinut sattua ihan mitä tahansa!

  Meillä etupihan edestä menee tie ja siitä syystä piha on aidattu kahtia siten, että koirat hengaa ulkona 90%:sesti takapihalla. Satunnaisesti niiden ollessa etupihalla ja haukkuessa ohitse kulkeville koirille, jotkut ihmiset päästävät koiransa flexissä "tapaamaan" meidän koiria aidan läpi. Välissä on kuitenkin 2 metriä piennarta, pensasaita sekä vastassa hampaita näyttävät koirat, mutta eihän se näitä mamman mussukoiden ulkoiluttajia estä... Sori, eksyin vähän aiheesta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun kaverilla on juuri tuollainen kokemus, tosin ratsastajia oli kaksi. Hevosista toinen oli yli 20v. jo "lähes eläkkeellä" ja toinen nuori ja koulutuksessa oleva. Niillä oli päästetty kiitolaukkaa ilman varusteita laitumella. :((( Onneksi jäivät kiinni, ties mitä olisi voinut sattua sekä hevosille että ratsastajille.

   Mä niin tiedän tän koirahomman. Meillä on ihan sama. En tajua mitä ihmettä tulee mieleen ihmiselle joka oikeasti päästää omansa "vähän vaan haistelemaan" aidan takana olevaa koiraa. Ilmeisesti hänen muruaan ei ole purrut toinen koira aidan läpi, ei ainakaan kovin montaa kertaa...

   Poista
 3. Ihmiset ovat ajattelemattomia tosiaankin. Oikeastaan puolin ja toisin. Eläimet ovat ihania ja niitä on kiva katsella. Itse pitäydyn luonnoneläimissä ja ne pitävät itse huolen siitä, että liian lähelle ei pääse. Meidän kadulla on yksi perhe, joka kuvittelee heidän saksanpaimenkoiran pysyvän aidattomassa pihassa! Ei se pysy, vaan esim. juoksee heti tielle, jos sitä huvittaa. Eikä se valitettavasti käyttäydy mitenkään kivasti vaan uhkaavasti! Kun pyydät naapuria huutamaan koiran pihalle, niin sieltä kuuluu, ettei se mitään tee! Tyttärelläni oli meidän kissa sylissä ja se oli upottanut kyntensä tyttären vatsanahkaan peloissaan. Kissaa siis ulkoilutetaan valjaissa. Koira ei myöskään kestä mun kameraa ja pitkää putkea ja hyökkäilee! Samoin autoja täytyy tulla haukkumaan ja usean kerran on siinä ja siinä, ettei ole jäänyt auton alle. Vieraat ihmiset eivät voi tietää siitä koirasta. Ystäväni asuu maalla. Siellä on maanlaki, että koirat, kissat, kanat, hanhet jne. ovat irti ja kyllä mua pelotti kun yksi pikkukoira lähti juoksemaan mun auton perään, ajoin hiljaa. Kilometrin räkytti vierellä. Kyseessä on kuoppainen, kapea hiekkatie. Sai pelätä, että juoksee renkaiden alle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi tollanen tilanne on ihan painajainen! Koira terrorisoi käytännössä koko asuinaluetta. Mietin että mitä itse tekisin, varmaan koittaisin heittää koiraa jollakin tarpeeksi monta kertaa (tyyliin kolinapurkilla). Mutta siihen pitäisi todella hyvin varautua, yleensähän nämä tilanteet tulevat ihan yllätyksenä eikä ole mitään mukana.
   Olen ennenkin sanonut, että mikään ei ole niin tyhmä kuin koiranomistaja. :/

   Poista
  2. Pakko kommentoida, että meillä oli melkein täysin vastaava koirajuttu ja vaikka asutaankin pienellä paikkakunnalla, niin tää tapahtui keskustassa ja kyseessä oli myös saksanpaimenkoira. Se jyräsi pari kertaa meidän silloisen hoitokoiran, joka sai varmasti ikuiset traumat. En pystyny estää pääsemästä koiran iholle, vaikka sakemanni ei purrut, niin silti se oli inhottavaa. Ja selitys oli just toi "ei se mitään tee". Kerran se oli tulossa päälle niin nostin kädet ja huusin niin kovaa ku kurkusta lähtee koiralle et "Takas kotio siitä!" Koira kääntyi ja meni takasin pihaan! (en tiedä miten viisasta oli, mut halusin estää sen pääsemisen oman koiran kimppuun!) Poliisin kommentti asiaan oli et soita hätäkeskukseen kun koira on vapaana. Äkkiäkös sen korjaa takas pihaan, ennen kun poliisit ennättää paikalle. Ja koira haukku aina aamusin ennen seittemää siinä 10 m päässä meidän ulko-ovesta. Joka helvekon kerta ku menin ovesta ulos, se sama räkytys oli. Olin jo niin tottunut siihen et kun menin kaupan pihaan, odotin ovee avatessa, että kuulen koiran haukkumisen! Se oli varmaan tylsistynyt pienessä pihassa, kun olis tarvinnu kunnon liikuntaa...

   Poista
 4. Pohdin näitä samoja asioita lukiessani Ähtärin susijutusta. Ihmisten suhde luontoon, eläimiin ja jokamiehenoikeuksiin tuntuu hämärtyneen. Hiljan kylämme fb-sivuilla ihmeteltiin, eikö muka jokamiehenoikeudet salli toisen pihan poikki oikaisemista, jos reitti bussipysäkille siten lyhenee. Kyse ei edes ollut mistään hehtaarin tontista, vaan tavallisesta taajama-alueen alle 2000 neliön pihasta, jossa kulkija olisi ollut aivan talon tuntumassa. Toissa joulun alla olin maaseudulla joulumarkkinoilla ja siellä oli aaseja aitauksessa. Kaksi kymmenvuotiasta poikaa heitti aasien naamaan takiaisia, jotka tarttuivat eläimien karvoihin kiinni. Pojista oli hauskaa, kun eläimet yrittivät päätään voimakkaasti ravistelemalla saada takiaiset irtoamaan. Vieressä vanhemmat naureskelivat poikien kolttosille. Olin juuri sanomaisillani asiasta, kun eläinten hoitaja tuli siirtämään aasit kauemmaksi. Tuskin ne takiaiset aaseja satuttivat, mutta tarpeetonta kiusaamista kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmat kertomasi asiat ovat ihan uskomattomia. Jälkimmäisestä tulee surullinen olo. Ennen kaikkea siitä että kukaan ei opastanut lapsia miten eläimiä tulee kohdella. Vaikka tilanne sinällään on aika harmiton, niin se kertoo välinpitämättömyydestä eläimiä kohtaan. Ja vanhemmat vaan nauravat- surullista.

   Seuraavaksi varmaan kysytään että eikö naapurin talon läpi saisi oikaista jos matka lyhenee, kävelisi vaan etuovesta sisään ja takaovesta ulos. Ai miksei muka saa???!!!

   Poista
 5. Laita kyltti. "Arvoisat isät, pitäkää pershedelmät poissa aitauksesta tai pitäkää ne kivespusseissanne"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olishan sen noinkin voinut kirjoittaa mutta laitoin vaan tylsästi: Lampaiden ruokkiminen ja aitaukseen meneminen on ehdottomasti kielletty.

   Poista
 6. Yhdyn edellisen kommentoijan viestiin! 😂
  Vakasti; muutamia vuosia sitten, Tampereen Kaupissa oli karhuhavainto. Viranomaiset tiedottivat mahdollisesta vaarasta telkussa ja radiossa. Ja saivat aikaan sen, että vanhemmat lähtivät viemään autoilla pilttejään nallea katsomaan. Hyvä idea! 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kävi täällä pari vuotta sitten ihan samoin. Karhu sitten pyöri mm. cittarin pihassa kun sitä ympäröi automuuri mistä se ei päässyt yli kun kaikkien piti oikein pysäyttää auto ja alkaa kuvaamaan karhua. Jos haluaa kuvata karhua niin parempia kuvia saa eläinpuistossa kuin se että karhu aivan paniikissa juoksee ympäriinsä kun ei pääse autojen läpi karkuunkaan.

   Poista
 7. Ai että minua raivostuttavat tällaiset tapaukset. Itselläni ei ole omia eläimiä, mutta maalta kotoisin - ja ajalta, jolloin maalaistalosa nämä asiat opittiin oikein. Järki on kadonnut nykyihmisiltä monessa kohtaa. On vain minä-minä-minun. Vaikkapa nyt nuo Betweenin esimerkit. Jokamiehen oikeutta toisen pihalla? Ja ihan helvettiä (anteeksi), että eläimiä kiusataan. Opettakaa lapsianne. Älkääkä naurako vieressä, kun pilteillä on niin kivaa. Argh! (Sorry tämä purkaus, mutta kun.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä itsekkin olen ollut rasittavan yli-eläinrakas lapsi, mutta en koskaan ole mennyt esimerkiksi vieraiden hevosten aitauksiin ilman lupaa. Yhden tarhan reunalla istuin sillä seurauksella että hevonen puri minua, ehkä se oli ihan hyvä opetus.

   Meillä oli töissä muutama kesä sitten sikoja mutta päätin ettei niitä enää oteta kun vanhemmat nostelivat lapsia istumaan aidan reunalle jossa yli-ahne ja likinäköinen sika halusi tehdä tuttavuutta. En tiedä montaako lasta ne purivat kylteistä huolimatta. Kävin useammalle sanomassa että se voi muuten melko paljon sattua kun sika iskee hampaat lapsen paljaisiin varpaisiin...

   Kaupungistuminen tyhmentää ihmistä monessa suhteessa.

   Poista
 8. Eräällä keskustelupalstalla on ollut tämänkaltaisista tapauksista useampaankin kertaan keskustelua, kuinka (usein) perheet tulevat jopa yksityispihalle asti katselemaan, silittelemään ja jopa ruokkimaan(=antaa makupaloja)eläimiä(yleensä on näissä keskusteluissa puhuttu hevosista). Osalta ihmisistä on täysin hävinnyt todellisuudentaju, jos ei eroteta, mikä on toisen omaa ja mikä on kaikkien nähtävillä /käsiteltävissä olevaa. Kai osin tuohon vaikuttaa myös nykypäivän itsekäs-asenne, jossa "MINÄ olen tärkein ja MINÄ voin tehdä, mitä haluan". Aivan käsittämätöntä, miten tuollaiseen tilanteeseen on edes päästy, että tälläistä pitää edes pohtia. Toivottavasti nämä itsekkäät ihmiset heräisivät todellisuuteen, ettei maailma pyöri heidän tahtonsa mukaan!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä ruoka-asiaa mä just eniten pelkään. Että joku hakee kaupasta söpöjä lampaita varten kaks muovikassia kaalia ja kaataa ne aitaukseen ja nämä syö aivan onnessaan. Sikojen kanssa ei paljon tarvinnut ruuasta pelätä, ne kun voi syödä ihan mitä vaan!

   Poista
 9. Voi taivas, tuollainen tyhmyys pitäis kriminalisoida!
  Muutenkin samaa mieltä sun kanssa aiheesta.
  Tuosta Ähtärin jutusta lehdestä lukiessa ei tiennyt oisko pitäny itkeä vai nauraa, kun jossain oli että "asiantuntijat miettivät mitä susille pitää nyt tehdä".
  No ei mitään. Ne kai luulivat saavansa jotain nakkeja...
  Siis kauhea tapaus, toivon että lapsen käsi saadaan kuntoon. Mutta ei kai se eläimen vika ole, että haukkaa sitä mitä tarjotaan.

  VastaaPoista
 10. Ensiksi korostan, että olen kanssasi ihan täysin ja täsmälleen samaa mieltä, mitä tulee eläinten aitauksiin menemisiin tai vieraitten kotieläinten ruokkimisiin!!!

  Sen sijaan vähän eri mieltä olen viittauksesta menneisyyteen. Kun mennään tarpeeksi taaksepäin, niin asiat eivät olleet paremmin. Esim. koirat olivat aina vapaina. Jopa kaupungissa oli oikein isoja, juoksentelevia koiralaumoja vielä 1950-luvulla. Yleensä ne eivät juuri ihmisistä välittäneet, mutta keskenään rähisivät ja tappelivat välillä oikein kunnolla ja pelottavasti.

  Ja eläinten aitauksiin oli suorastaan pakko mennä, koska tie kulki niiden läpi. Lapsuudessa kuljimme veneellä kaupalle. Ja kunnan laituri oli kivasti keskellä lehmälaidunta. Pelkäsin niitä lehmiä, joista yksi yritti kerran päättäväisesti syödä mekon päältäni! Mutta ei sieltä kylälle muuten päässyt kuin laitumen läpi "liukumiinoja" väistellen.

  Ja sekin on tunnustettava, että olen ruokkinut lampaita leivällä lapsena. Eräässä saaressa oli aina kesäisin lampaita ja me lapset soudimme sinne niitä katsomaan ja veimme leivänkannikoita. (Sivumennen sanottuna soudimme siis poikki laivaväylän, jossa kulki suuria rahtialuksia. Ja sellaisella vanhalla vuotavalla ruuhella, josta yhden piti äyskäröidä koko ajan vettä, kun se vuoti niin reippaasti. Nuorimmat mukana olleet olivat sellaisia viisivuotiaita ja vanhimmatkin vain vähän päälle kymmenen. Eikä toki mitään pelastusliivejä kenelläkään. Niin vain sanottiin, että lähdetään soutelemaan, oltiin koko päivä matkassa ja illalla kotiin syömään. Oli se kummaa aikaa... No, äitien polkupyörillä (seisaaltaan, kun istumaan ei ylettänyt) kierrettiin kyllä yhtä vapaasti. Usein ajeltiin iltaisin sahalle, jossa oli kaikkea jännää... Ihme kyllä, koskaan ei sattunut mitään suurempia vahinkoja missään)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)