maanantai 4. huhtikuuta 2016

Vuohenputken satokausi on alkanut!

Kevään eka sadonkorjuupäivä. Ihan vahingossa käänsin katseeni vanhalle vuohenputkiapajalle, ja mitä ihmettä, sieltä niitä jo nousi! Ihan epäuskoisena pidin pienokaisia käsissäni, nytkö se tosiaankin jo alkaa?! Väri oli vielä aika punertava, pakkanen on puraissut poskipäitä.



Pakko saada vuohenputki-basilicapiirakkaa! Uskomattoman hankalaa oli löytää juuri sitä ohjetta jota olen käyttänyt, näköjään Raija Kivimetsän vanha blogi ei enää toimi.

Kirjoitan sen nyt itselleni ylös että löydän sen myöhemmin!

Vuohenputki-basilicapiirakka

Pohja:
2 dl kaurahiutaleita
1,5 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta (tai vehnäjauhoja)
1 dl maitoa
1 dl sulatettua voita tai kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 tl leivinjauhetta
(puoli tl suolaa)

Täyte:
2 dl kermaa tai maitoa
1 kananmuna (oman kanan munia saa laittaa 2)
  2 dl mozzarella- tai emmentaljuustoraastetta
4 dl hienoksi hakattua tuoretta vuohenputkea
noin 8-10 tuoretta basilikanlehteä hienoksi hakattuna
hieman limemehua (tai limepippuria)
rkl viinietikkaa
1 pkt vuohenjuustoa

Valmistus:
Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään ja taputtele uunipellille. Pohja saa olla tosi ohut.
Tuo mieleen pizzapohjan.
Jos haluat paksumman pohjan paista piirakkavuoassa.
Pohjaa kannattaa hetki esipaistaa, ohutta noin 5min.

Pohjan esikypsyessä sekoita keskenään täytteen ainekset.  Sekoita hyvin.
Basilika on tietysti parhaimmillaan tuoreena, mutta pakastettukkin käy. Kannattaa laittaa vähän enemmän kuin tuoretta.
 Levitä sitten täytteen ainekset esikypsytetyn pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi.
Vuohenjuuston voi "murustella" täytteen sekaan tai vaan leikata piirakan päälle kiekoiksi.

Kypsennä 170-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut hieman rusketustakin.

Alkuperäinen ohje: Raija Kivimetsä


Olen tehnyt piirakkaa hyvinkin erilaisilla variaatioilla. Jauhoiksi käy mikä vaan, vaikka mantelijauhe. Jos vuohenputkea ei ole tarpeeksi osan voi korvata vaikkapa nokkosella kuten tänään piti tehdä.

Olen kokeillut muitakin vuohenjuustopiirakoita, mutta tämä on omaan suuhuni paras.
Tykkään ohuesta rapeasta pohjasta, vaikka sen levittäminen uunipellille on hiukan haasteellista.

Piirakka on parasta haaleana. Kuulemma voisi myös pakastaa, mutta ei ole koskaan tarvinnut...



Ja jos teitä kiinnostaa, niin olen kokenut ihmeparanemisin ja olen jo käytännössä terve.
Omituinen tauti tuo asentohuimaus.


14 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen ohje, kiitos jakamisesta. Hyviä herkutteluhetkiä!

    VastaaPoista
  2. En eilen vielä löytänyt mitään, mutta jatkan kasvun seuraamista.
    Ei se sato monen päivän päässä ole!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei meilläkään kotona mitään vielä nouse, mutta töissä on lämpimiä eteläseinustoja niin niistä alkaa nousta kaikenlaista ennätysaikaisin.

      Poista
  3. Ei ole meillä vielä vuohenputkea näkynyt! Mutta en ole yhtään huolissani, varmuudella sitä vielä löytyy!

    Ohje on kiinnostava, varmasti teen sitä. Mietin vain, että mitä laittasin ton vuohenjuuston tilalle. En voi kertakaikkiaan sitä syödä, kun se on niin pahaa! Laitan varmaan fetaa...

    Tottakai terveydentilasi kiinnostaa! Kiva kuulla, että voit paremmin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuohenjuuston voi ihan hyvin jättää vaan pois. Tai laittaa tilalle Koskenlaskijaa, fetaa, mozzarellaa...

      Musta taas vuohenjuusto on niin hyvää ettei sanotuksia saa. Pahan hyvää.

      Poista
  4. Kevät <3. Tuollaista piirakkaa voisinkin kokeilla tehdä! Kyllä nuo meilläkin alkavat kohta maan pinnalle nousemaan, ainut vaan että tuppaavat valtaamaan sitten oikein rysäyksellä kukkapenkkini. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei kotona kasva vuohenputkea ollenkaan. Olen jopa miettinyt että uskaltaisinko sitä johonkin nurkkaan siirtää ettei tarvisi ympäri kylää sitä etsiä.

      Poista
  5. Vuohonputkea, voi miten ihanaa! Jokohan meilläkin on?! Nokkosesta näin jo pienenpieniä alkuja, ei vielä syötäväksi asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käy katsomassa! Nokkosta kerään melkein heti kun sitä vaan saa leikattua, niin kauhea himo on tuoreeseen nokkoseen.

      Poista
  6. Onkos tää vuohenputki nyt sitä, jota kasvaa meidän pihassa liiaksikin asti ja joka tunki mun jokaiseen istutuslaatikkoon viime kesänä?! Täältä voit kaivaa sitä vaikka kaivinkoneella isompiakin kasoja ;). -Mirkku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, se on just sitä. :) Heh, ihan kauhean paljoa en sitä halua, mutta ehkä johonkin takanurkkaan taistelemaan mintun kanssa kasvikunnan herruudesta kenties?

      Poista
  7. Mää perkasin ekat juolavehnänjuuret eilen kasvimaalta 8) Et kyl se vaan satokautta jo pukkaa osassa Suomea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siihen meillä ei ihan vielä päästä. Mutta pian! Ja se on niin parasta.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)