torstai 28. tammikuuta 2016

Mitä sä teet kotona?



Kotoisaa arkea blogissa Heli oli pohtinut sitä että mitä muut ihmiset tekevät vapaa-aikanaan kotona ja ylipäänsä pohdistellut harrastuksia ja niiden merkitystä.
Inspiroiduin tästä valtavasti.

Nimittäin aina välillä itsekkin mietin samaa.

Onko mun arki jotenkin tavattoman erikoista muihin verrattuna? Mitä yleensä ihmiset tekee kotona töiden jälkeen ennenkuin siirtyy hampaidenpesun kautta nukkumaan? Lasketaanko harrastuksesi se, että tykkää värittää värityskirjaa tai jutella kaverin kanssa mesessä?
Miksi ihmisillä on niin kauhean paljon harrastuksia, missä välissä ne ehtii tehdä sitä kaikkea?

Mulla on välillä vaihtelesti huono omatunto tai erittäin huono omatunto koska en harrasta koirien kanssa mitään järjellistä. Tavoitteellista.
Saatan käydä jossain kisoissa tai näyttelyissä ja hyvinkin innokkaasti osallistun lyhyille muutaman kerran kursseille mutta en todellakaan jaksa mitään jatkuvaa treenaamista.
Musta ei kertakaikkiaan ole siihen. Se on liian sitovaa ja siinä tulokset merkkaavat ihan liikaa.

Mun ympärillä on paljon aktiivisia koiraharrastajia. Tiedän että tuskin kukaan paikallinen Mustin omistaja kärsii tästä asiasta. Olen koittanut itselleni tolkuttaa, että käyn koirien kanssa joka ikinen päivä lenkillä ja se riittää niille ihan hyvin. Silti välillä aina ruoskin itseäni sillä ajatuksella, että esimerkiksi Vilma todennäköisesti pitäisi vaikkapa agilitystä jos mä vaan olisin toisenlainen ihminen.

Ainoa säännöllinen koiraharrastus joka mulla on on Allin kanssa kaverikoira-toiminta. Niitä vierailuja on periaatteessa kerran viikossa puoli tuntia. Matkalla käyn yleensä kaupassa, tulee sekin sitten hoidettua. Suuremmat kauppareissut ajoitan yleensä palkkapäiviin, lopulta käyn kaupassakin aika harvoin!
Läheskään aina en ehdi vierailuille joka viikko, mutta yritän kyllä pari kertaa kuussa vähintään ehtiä.

Sen lisäksi  olen käynyt kansalaisopiston puutyökurssilla entisöimässä huonekaluja. Sinnekkin pyrin menemään, mutta valitettavasti vaan joka viikko ei jaksa tai pysty. Mä en halua samalle illalle kaverikoiraa ja puutöitä vaikka saattaisin ehtiäkkin molempiin.

Näihin menee siis muutamia tunteja viikossa, mitä se loppuaika on?

Kanojen, lampaiden ja kesällä sikojen ruokkimiseen menee jonkinverran aikaa, mutta ei välttämättä edes tuntia päivässä vaikka sitä tekisi useammassa osassa. Tosin sellaiseen eläinten "ruuan esillepanoon" menee aikaa, siihen että ottaa ruokia sulamaan, laittaa kuppeihin, vaihtaa vesiä jne. se on muuten aikaa jota en ole koskaan edes ajatellut! Mä harrastan koirien ruokkimista ja niiden ulospäästämistä!

Siihen koiranlenkitykseen mulla menee tunnista kahteen illassa. Joskus enemmän. Nautin siitä, melkein voisin sanoa että säällä kuin säällä. Monesta muusta asiasta elämässä voisin luopua mutten koirien kanssa ulkoilusta. Ilman koiria en lenkkeilisi metriäkään. Paitsi ehkä joskus erityisen kauniilla säällä.

Mä rakastan päiväunien nukkumista. Mikään ei ole parempaa kuin torkahtaa sen jälkeen kun on tehnyt iltaruuan. Mika ei syö joka päivä iltaruokaa, mutta jos se syö niin syömme yleensä yhdessä ja juttelemme siinä kaikenlaista. Lasketaanko harrastukseksi se, että juttelee miehensä kanssa?!
Me jutellaan aika paljon, ei useinkaan mitään erityistä kunhan nyt vaan höpötetään kaikenlaista.
Siinä samalla voi värittää, tunkea astioita tiskikoneeseen tai jotain muuta yhtä hyödyllistä/hyödytöntä.

Kuvitteellinen ilta siis menee töiden jälkeen niin, että tulen kotiin, luen sanomalehden, laitan pyykit koneeseen, teen ruokaa, nukun 1/2h päiväunet ja juon kahvit. Käyn koirien kanssa lenkillä.
Kotona laitan tiskit koneeseen, otan pyykit koneesta.
Keitän Ottopojalle tai Pojalle kahvia, juttelen niiden kanssa ja saatan samalla vaikka värittää värityskirjaa.

Luen jotain puutarhalehteä sohvalla, selailen blogeja, selailen facebookkia ja instagramia, saatan kutoa. Kuuntelen musiikkia, kirjoitan blogia, askartelen ja ehkä suunnittelen suuria.
Käydään aika paljon kylässä ns. iltakahvilla anoppilassa tai jonkun muun noin 10km säteellä olevan tuttavan tai sukulaisen luona. Ei joka ilta, eikä aina edes joka viikko, mutta sen voisin kyllä harrastukseksi laskea senverran säännöllistä se on. Mutta onko se oikea harrastus, kahvinjuonti?!

Kesäaikaan paljon harhailen pihassa, kuvailen kasveja, kitken rikkaruohoja, ihastelen vaan. Otan aika paljon kuvia koirista ja kasveista. Ihmisiä en kuvaa juuri koskaan.

Kesällä muuten nukun monesti päikkärit riippumatossa.

Eläimiä ruokin yleensä ensimmäisen kerran aamulla ja toisen illalla. Suuremmat siivous ja hoitotoimenpiteet ajoitan yleensä viikonlopuille. Viikonloppuisin nukun vähän pidempään, mutta harvoin puolta yhdeksää pidemmälle. En juurikaan tykkää valvomisesta, ja menen aika aikaisin nukkumaan.

En ikinä käy salilla, jumpassa tai harrasta juurikaan liikuntaa ellei sitä lasketa että kesällä pyöräilen sillointällöin ihan huvikseni. Melkein koskaan kiire ei ole mitään muuta kuin aivan täysin itseaiheutettua jos sitä nyt jostain syystä sattuisikin olemaan.

En halua enää sitä, että viikonloputkaan on täynnä ohjelmaa. Parasta on se, että kalenteri on ihan tyhjä. Silloin saa tehdä ihan mitä huvittaa, keksin kyllä nopeasti päiviin tekemistä, se ei ole koskaan ollut ongelma! Mulla on todella harvoin tylsää tai sellaista etten keksisi mitään tekemistä.
Ainahan voi vaikka selata vanhoja valokuvia. Jos alan lukea kirjaa, luen sen yleensä kerralla loppuun. Nyt olen viimeaikoina lukenut poikkeuksellisen vähän. Sen suhteen kyllä pitäisi skarpata.

Siivoan aika vähän. Pakon edessä. Tykkään että asunnossa on jonkinlainen järjestys, mutta en halua kauheasti nähdä sen eteen vaivaa. Silloin kun Mika imuroi yleensä koitan osallistua keräilemällä irtotavaroita paikoilleen.

Sellaista se on, minun arkeni. Nyt olen ollut lomalla (oikeasti työttömänä) 2kk ja päivät on täyttynyt melkein juuri kuvailemallani tavalla. Näiden lisäksi ruokin lintuja ja teen takkaan tulet. Kolaan lunta, käyn kirpparilla, olen siivonnut kaappeja.

Lomaa on jäljellä vielä pari viikkoa, ja sitten se normaali arki taas alkaa. Tavallaan en haluaisi irtaantua lomasta, vaikka toisaalta töihinkin on ihan mukavaa mennä. Sitten taas saa perjantai-iltaisin tahallaan nukahtaa sohvalle, herätä siitä kahdentoista aikaan ja kömpiä sänkyyn.

Nyt voisin tehdä saman.

Mutta kerro mulle säkin mitä sä teet kotona ja vapaa-aikana. Mua kiinnostaa!

11 kommenttia:

  1. Tää oli kiva postaus. Täytyypä laittaa idea muistiin. Kivaa viikonloppua ♡

    VastaaPoista
  2. Tämä on mielenkiintoinen aihe! Kiva kun kirjoitit siitä sinäkin.

    Huomasitko muuten haasteen joka oli mun aiemmassa postauksessa? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä kun muistutit, en nimittän olisi kyllä huomannut! Mutta koitan saada vastaukset kehiin pikapuolin.

      Poista
  3. Kyllä, elämäsi kuulostaa hyvältä! <3 Minä myös "harrastan" kahvinjuontia! =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se hyvää, mutta ei aina niin ylettömän kiinnostavaa. Tai mistäs sitä tietää miten erikoisen kiinnostavaa se kuulostaa ulkopuolisista.
      Joskus Äiti sanoi, että "En haluaisi ikinä sun elämää" kun selostin sille joskus kotain päivän kulkua ja erilaisia eläinhässäköitä mitä oli päivään sattunut.
      Että kai siinä sitten jotain tapahtumiakin on.

      Kahvinjuonti on kiva harrastus.

      Poista
    2. Jos asia on näin, minä lisään sitten harrastuslistaani teenjuonnin!! Se on harrastuksistani jokapäiväisin! =)

      Poista
  4. Pitääkin ottaa oma elämä ihan pohdintaan, että mitä sitä oikein telee kaikki vapaa-ajat :) Meillä myös ollaan huonoja harrastajia, mutta hyviä kahvinjuojia ja eläinten rapsuttelijoita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rupesin itsekkin miettimään tuota tuntia jonka kirjoitin että menee eläinten hoitoon. Siis pystyn suoriutumaan siitä tunnissa, mutta yleensä siihen tietysti menee paljon kauemman kun samalla tulee eläinten kanssa höpöteltyä ja rapsuteltua niitä.

      Mäkelä ihan erityisesti pitää rapsuttelusta, se villisti heiluttaa häntää nsä ja mielummin jättää syömisenkin kesken jos vaan saa rapsutusta.

      Poista
  5. Mukava postaus, tuotahan se elämä enimmäkseen on, tavallisia arkisia asioita - ja kummasti aika niihin hurahtaa.
    Mun tulee usein miettittyä jotain vähän erikoisempaa asiaa tehdessäni, että kuinkahan moni muu mahtaa maasamme tehdä samanaikaisesti sitä samaa juttua. Ois mielenkiintoista tietää, onko vaikka kymmeniä, tai jopa satoja - vaiko ei ketään muuta? Nyt huomaan, etten olekaan tätä vähään aikaan miettinyt, niin ei tule heti mieleen, mitä nuo jutut ois voineet olla...
    No ehkä vaikka jotain vähän erikoisempaa ruoanlaittoa, vaikka kaalikääryleiden valmistusta, mitä tulee itse tehtyä ehkä kerran vuodessa. Hyvää viikonloppua!
    P.s. tämän viikonlopun ehtii vielä osallistua kirja-arvontaan Parasta puutarhasta -blogissani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun kaveri ainakin tekee kaalikääryleitä! Just samaa mietin kun vaikka aamulla ruokin sikoja, että moniko aloittaa aamunsa niin, ja heti tuli mieleen että työkaverillakin on kesäsikoja kun samaan aikaan ne haettiin. Sitä vaan luulee olevansa jotenkin niin uniikki, mutta samoja askareita ihan takuulla tekee moni muukin.

      Pitäiskin oikein miettiä mikä vois olla sellasta mitä ei juurikaan kukaan muu tee, ööööö...ei ihan heti keksi kyllä meikäläinenkään!

      Poista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)