keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Onnen nimi on tilli ja peruna!



Voi mikä onnellinen päätös päivälle, kesän ensimmäiset uudet perunat omalta kasvimaalta. Ja koska sato tuli täytenä yllätyksenä se lisää onnentunnetta entisestään!

Kävin viemässä klo. 21.30 vielä kasvimaalle verkkoa kurpitsojen suojaksi kun paikallinen rusakko on alkanut syödä mun kesäkurpitsoja. Olenkin ihmetellyt miksei niihin tule satoa vaikka kukkia on, mutta nyt sitten selvisi tämäkin.

Siinä samassa tuli mieleen, että onkohan perunat kasvaneet ollenkaan kun varsien kasvu on jotenkin täysin pysähtynyt eikä niissä ole vieläkään edes ajatusta kukista. Mikä yllätys olikin maan alla, siellä ne perunat olivat! Ihan täysin patavalmiina, osa jo niin suuria että piti halkaista. Näköjään kasvu olikin keskittynyt juuriin eikä varsiin.

Jos onnella olisi maku, niin se olisi tänä iltana ollut uudetperunat, tilli ja kasvisseos ikiomasta etä-kasvimaasta. Sillillä kuorrutettuna.

Ihan sama vaikka en saisi kasvimaalta enää mitään satoa, se on tehnyt jo nyt minut niin onnelliseksi!

Nyt meillä alkaakin sitten armoton perunansyönti ettei Timot ehtisi kasvaa ihan nyrkinkokoisiksi, ne kun alkaa menettää makua kun ne kasvaa liian suuriksi.




tiistai 28. heinäkuuta 2015

sianruokkijan sirkushousut



Meidän mökin lähellä on "hippikommuuni" ja Mika kertoi tässä taannoin nähneenä mökin tiellä kävelevän paljain jaloin miehen jolla oli ´lakanasta tehdyt housut´. Siitä se ajatus sitten lähti...

Minä tein housut vanhasta pussilakanasta. Lakana on noin 10v. sitten ostettu Ikeasta, ja ne on ollut ihan mun lempilakanoita ja sitä mukaa käytössä. Sitten se jostain ratkesi ja siirrettiin koirien käyttöön. Ja sitten se jotenkin ratkesi vielä enemmän, ja siirrettiin siihen pinoon joka heitetään roskiin ellei sille keksitä jotain järkevämpää käyttöä. Mutta mä keksin, mä tein housut! Käyttöasteesen nähden värit on pysynyt ihan älyttömän hyvin!


Joku ehkä muistaa mun edellisen  kerran housut...
http://taajamafarmari.blogspot.fi/2015/01/tonttuhousujen-ja-koirantakkien-ompelua.html

 Niiden tekoon verrattuna nämähän oli varsin kevyttä kauraa! Tosin taskut ompelin sisäpuolelle niin että jos sinne jotain olisi halunnut laittaa olisi käsi pitänyt häveliäästi pistää housunkauluksesta sisään.
Toisen taskun sitten muutin suuren pähkäilyn kera etupuolelle, mutta toisen kohdalla meni mielenkiinto. Eihän sitä tiedä vaikka lähtisin nämä housut jalassa pampokiinaan ja siellä jos jossain tarvitaan tälläisiä salataskuja!


Vyötäröstä olen erittäin ylpeä. Hajotin viikonloppuna yhdet shortsit istumalla maassa olevan puun päälle ja suoraan terävään puunoksan tappiin. Repeshän siinä sitten housuista persusta...

Käytin niistä shortseista nuo metallirenkulat mistä saa narun vedettyä siististi läpi ellei vaivaudu tekemään napinläpeä.
Helpommalla olisi vähän päässyt kun olisi leikannut isommat palat kangasta ja ommellut ne osat kiinni jo aikaisemmin kuin valmiisiin housuihin, mutta hei harjoitusta, harjoitusta!
Lahkeeseen laitoin narusysteemit samalla tavalla.



Sianruuasta puheenollen mulla on positiivinen ongelma. Mulla on sioille liikaa ruokaa! Hain leipomosta eläimille tarkoitettuja leipiä 5 laatikkoa 4,75€ ja sitten sainkin muutama päivä sitten leipätoimituksen "vakipaikasta". Pitäisi nyt nopeasti syötää nämä vanhemmat leivät pois että saisi alkaa antamaan uutta erää. Millään ei tälläinen laska ihminen viitsisi joka pussia avata etukäteen ja laittaa leipiä paperisäkkiin etteivät ne homeutuisi.

Muuten, tuolta leipomosta josta hain ne laatikot niin leivotaan myös glut. leipää. Pakastin itselleni leipiä ihan kiitettävästi, minä en nyt ole niin kauhean tarkka syönkö leipää jota myydään nimellä "eläinten leipä". Jos se ei ole homeessa eikä kivikovaa, niin ihan sama kun sen pakkasesta ottaa ja mikrottaa niin uppoaa kyllä tähän tätiin!
Jos on rahasta tiukkaa, niin kokeilkaa tätä vaihtehtoa. Tosin leipää sitten tulee niin paljon että sille lopulle pitää keksiä jotain järjellistä käyttöä. Kuten vaikka siat ja kanat.

Nyt sitten pitäisikin lähteä käymään Vanhanpiian luona syömässä. Ajattelin mennä pyörällä, samalla voi viuhahtaa kasvimaalla hakemassa sipulia kun jääkaapissa on taas uusia kanttarelleja. Mä rakastan tätä kesää-syyskesää kun ulkoa saa kokoajan kahmia satoa!
Eilen putsasin pakastimeen 3 laatikollista mansikkaa, ei ihan vielä omat mansikat ( 8 taimea) tuota 15kg joten pakko on ostaa. Ehkä joskus kun saan määrää lisättyä...









sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Hyötykasvikatsaus ja kuvia kaikesta


Aloitetaan tämä kaikki kanakuvilla. 
Yhtenä aurinkoisena iltapäivänä istuin kaksi tuntia kameran kanssa kanoja seuraten. 
Otetaan niitä kuvia pieninä erinä, koska kuvia on niin älyttömästi. Jos siis muistan niitä laittaa, yleensä vanhemmat kuvat hautautuu uusien alle...










Mulla on ensviikko lomaa, l-o-m-a-a. Sanoinko tarpeeksi selkeästi, että LOMAA!!! En ole suunnitellut yhtään mitään muuta kuin mustikassa käymistä. Mä aijon olla, ja tehdä jotain jos huvittaa. Jos ei sada, olen ulkona, ja jos sataa, niin olen varmaan silti ulkona...

Tämän tiedotuksen jälkeen seuraa kasvimaakatsaus. Kuvat ovat muutaman viikon vanhoja, mutta näkeehän niistäkin että osa kasvaa (ja se osa mikä ei kasva niin sitä ei ole oikein kauheasti kuvattu...)


Ihan parhaiten ja ihanimmin kasvaa kehäkukka! Kehäkukkaa tosiaankin kannattaa esikasvattaa muutama taimi koska niiden kukinta on ihaninta mitä kasvimaalla voi olla. Kerään terälehtiä, kuivatan ne ja käytän leivonnassa. Tai siis oletan, että kerään. 
Vielä en ole kerännyt tietenkään mitään. 



Ensimmäinen kuva on ennen kaalien kaivamista vesiheinästä ja toinen sen jälkeen.
Mutta juu, olen nimennyt kesän 2015 kaalien kesäksi! Tuskin voisi kaali paremmin kasvaa! Melkein harmittaa etten sitten laittanut parsakaaleja kun kesä olisi ollut niin otollinen niille. En ole edes käyttänyt harsoja kun on tuntunut, ettei tarvitse. Lehtikaalia olen jo syönyt, ja kyssäkaalit alkaa olla viittävaille korjauskypsiä.

Tilliä ei taideta mainita kaalien kumppanuuskasvissa, mutta ei ainakaan minun kasvimaallani ole käynyt kukaan tarkastamassa näitäkään asioita, joten siihen se on kylvetty ja hartaasti toivon että perunat kasvaisivat syöntikokoiseksi että saisi silputa perunan päälle tilliä ja kruunata koko komeus isolla köntillä voita. Nam!



Härkäpavulla on niin kauniit kukat että sitä voisi kasvattaa myös koristekasviksi. 
Minnihiiren silmät!

Äsken kun kävin kasvimaalla hakemassa punasipulia kesän ekojen kanttarellien kaveriksi niin huomasin että kukat olivat lakastuneet ja tilalle oli kehittyässä pienenpieniä papuja. 
Siinä se kukinta oli sitten taas tältä kesää.




Kääpiösamettikukka on syötävä, mutta eniten kyllä tykkään siitä että sen pitäisi torjua tuholaisia. 
Ja siitä, että kukat loistaa kuin pienet auringot!


Sellerit on hyvässä vedossa! Kaikki onnistuu, mikä on esikasvatettu. 

Paitsi tomaatit. Ne kertakaikkiaan paloi kun siirsin ne kasvihuoneesta ulos. 
Se kyllä harmittaa tosi kovasti, ehkä olisin tiennyt että ne pitää harsottaa mutta miksen tehnyt sitä?!


Kasvimaalla ongelmana on nyt selkeästi se, että siellä ei ole tarpeeksi caccaa.
Miten mä kuljetan sinne sianpaskaa?! Kottikärrylläkö pyörätietä pitkin 2km?
Ehkä jos peräkärryyn saisi jonkun laatikon tai muovin voisi sitä harkita, muuten ei oikein...
Kun se hevosenpaskankin peseminen kaupungin kärryistä on vähän sellainen oma operaationsa niin en halua edes ajatella sian tuotosta samassa lauseessa.

Meinasin tehdä sinne jotain pieniä "kompostikasoja" jos se vähän parantaisi maata.
Onhan siellä nyt kohtia mihin ei itänyt yhtään mitään ja vesiheinäkin on kovin matalaa ja kitukasvuista.

Olihan se tiedossa että hevosten tamppaama maa ei ehkä ensimmäisenä sadekesänä tuota mitään maailman parasta satoa mutta pitää tässä nyt alkaa jotain tekemään jos meinaa edes viidenvuoden päästä alkaa saamaan muutakin kuin selleriä.

Ja syksyllä pitää saada lehtiä reippaasti, onneksi töissä puhalletaan lehtiä kasoille ja niitä voi sitten kasata peräkärryyn ja kuljettaa kotiin, niin olen tehnyt ennenkin...

Sitten otetaan sekalainen sarja kaikenlaisia kuvia ihmisistä. 
Ihan vaan siksi, koska voin.


Senni ja Sennin kummisetä


Ottopoika täytti 50v. ja kävi sen kunniaksi Virossa.
Tuliaissuklaa oli hyvää.

Sitten kuvasarja musta ja Ronjasta. 
Jos mä antaisin tälle nimen, niin se olisi:
"Minä sinua vaan" <3




Kuvat: Ruusu Pippola

Mä olen ollut kahtena päivänä kännissä kaupungilla, torstaina ja lauantaina. 
En taida ihan tavaksi ottaa, mutta ihan sairaan hauskaa se on ollut! 
Täällä on ollut paikalliset bändejä ja kilpa-autoja festarit, ja jotenkin sitä on vaan menottanut. 
Aika harvoin tulee harrastettua humalahakuista juomista, mutta näköjään sillekkin on paikkansa. 

Näiden kahden päivän välissä olin työkaverin luona illanistujaisissa mutta sinne menin 
(ja tulin kotiin myös!) onneksi omalla autolla. 

Nyt musta tuntuu etten mä edes haluaisi palata arkeen, mutta ainiin, 
onneksi mun ei tarvikkaan! Hihii, on se lomaa lyhytkin loma! :)

Ja nyt loppuun erityisterkut entisille työkavereilleni joita näin Vauhtiajoissa ja 
jotka sanoivat lukevansa näitä kirjoituksia. 
Ja mikä parasta, heidän mielestään juttujen taso on juuri sitä mistä minut on tunnettu. 
:)

Näihin tunnelmiin. Hyvää yötä.





torstai 23. heinäkuuta 2015

Ps. Tänään sinä olet kaunis



Luulin että kirjoitin pioneista ja työkavereista, mutta näköjään en sittenkään. 

Viimeviikolla keräsin yhdestä kaupungin puistosta pionin kukkia sekä täydensin "satoa" oman pihan kukilla. Luvattiin kaatosadetta seuraavalle päivälle ja kukat olisivat menneet 
jokatapauksessa sateessa pilalle. 

Lisäsin jokaiseen kukkaan lapun jossa luki: Ps. Tänään sinä olet kaunis. 

Sähkömies kyllä väitti että sellainen lappu tarkoittaa, että yleensä et ole, mutten kuunnellut tälläistä typerää kritiikkiä koska olin juuri keksinyt mielestäni mukavan idean.

Jaoimme kukat miespuolisen työkaverin kanssa aamulla työpäivän aloitukseksi 
jokaiselle naiselle vähänniinkuin naistenviikon kunniaksi. 



Monestikko työkavereille tulee sanottua, että te olette tärkeitä? 
Teidän kanssa on mukavaa tehdä töitä? 
Kiitos että olette sellaisia kuin olette? 

Aika harvoin. 

Joskus pikkujouluissa ehkä, 
mutta aamulla kello seitsemän arkisena torstaina?
Työilmapiirille voi pienet ja arkiset asiat tehdä ihmeitä. 

Kiitos teille joiden kanssa teen päivästä toiseen töitä.
Kiitos ja anteeksi että olen aika kova komentelemaan, 
luulen usein tietäväni enemmän kuin tiedänkään, 
sanon monesti asioita ennenkuin ajattelen miltä se kuulostaa.
Aijon jatkaa täysin samaan malliin jatkossakin.

Ei kyllä kukaan puhjennut onnen itkuun tälläkään kertaa, 
mutta jos kaikki lähtivät iltapäivällä kukka kädessä kotiin niin eikö se ole paras kiitos?!






maanantai 20. heinäkuuta 2015

Iltapalaksi rotta-jääpala, kiitos!

Mitä yhteistä on käärmeillä, Allilla ja sioilla? 

Ne kaikki tykkää syödä jyrsjöitä, ja mielellään tuoreena.
Käärmeitä en tänään ruokkinut (koska niitä ei ole enää), mutta sikoja olen ja Alli nykyisin syö useita myyriä päivässä! Lenkilläkin se hotkaisi yhden, ja en edes tiedä montako pihassa...

Harvoin kirjoin mitään varoituksia, mutta jos et halua nähdä kuvaa siasta syömässä pakastettuja rotanpoikasia, niin älä rullaa kuvia alaspäin!



Mulla on siis ollut käärmeitä, ja Pörrön ja Pallon ruokarottia oli jäänyt vahingossa pakastimen uumeniin kun annoin käärmeet pois. Päätin syöttää ne sijoille. 

Ensimmäistä kertaa näin miten sika käytti sorkkaa kuten koira käpälää ja piti rottaa paikallaan jalalla samalla kun söi sitä. Huikeaa!

 Tauno valitsee...