perjantai 19. kesäkuuta 2015

Kasvun ja elpymisen ihmeet




Aloitetaan sioista niin ne joita ei epämääräisen kasvimaan hyvin epäammattimainen hoito kiinnosta niin voivat skipata sen kokonaan.

Siat siis tulivat tiistaina, ja edelleen keskiviikkona Teppo oli ihan "epäsikamainen". Aamulla kävin heittämässä niille ruokaa ennen töihin lähtöä, ja kun illalla kävin katsomassa niin ruokaa ei oltu syöty ollenkaan. Myöskin Tauno makasi vaan pahnoilla.

Todettiin, että NYT sikoja on pakko jotenkin alkaa elvyttämään tai huonosti käy. Mitäpä muuta sitä kuin hunajaa. Hunajahan on käytännössä sokeria, ja sitä voi käyttää mm. energiajuomana joten ajattelin kokeilla ensin laittaa hunajaa ihan vaan lusikalla suuhun ja jos se ei auta niin sitten liottaa sitä veteen ja laittaa ruiskulla suuhun. Olen antanut hunajavettä koirillekkin jos ne ovat esim. ripulin aikana olleet huonovointisen oloisia.
En tiedä onko se mitenkään tieteellisesti todistettua, mutta ainakin ne ovat toipuneet joko hoidon takia tai siitä huolimatta.

Siispä makaavan sian viereen koppiin hunajapurkin ja pienen kauhan kanssa ja ihan vaan kylmän viileästi tungin hunajaa molemmille suoraan suuhun. Ensimmäisellä lusikalla ne vähän vastustelivat mutta toisen ottivat ihan hyvin ja alkoivat imeskellä ja nuoleskella hunajaa jota oli vähän pikkuisen muuallakin kuin siellä suussa...

Lähdin hakemaan sioille sisältä vettä, ja kun tulin takaisin molemmat oli pystyssä ja söi niitä aamuisia ruokia! Ihmeparantuminen!

Tämän jälkeen siat ovat olleet ihan pirteitä pikkupossuja. Tottakai niitä väsyttää vielä, onhan paikanvaihdos aika radikaali turvallisesta ja tutusta sikalasta ulos (meinasin kirjoittaa ulos pakkaseen mutta ei kai nyt ihan sentään...) jossa kaikki on toisin. Ollaan koitettu käydä niiden kanssa useamman kerran päivässä juttelemassa ja silittelemässä niitä että ne kokisivat olonsa turvalliseksi kun alku oli vähän hankala.

Äsken annoin pojille aamuruokaa joka maittoi oikein hyvin, molemmat tuli kopista ulos ja vähän tonkivat maatakin. Eilen nassutettiin viinirypäleitä kovin iloisena. Kyllä se nyt varmaan tästä.

Tepolla meni stressireaktion jälkeen korvat ihan tummanpunaiseksi, kai se olisi ollut nyt sitä stressilihaa mutta nyt aamulla oli punoituskin alkanut vaaleta.

Pitää vaan toivoa etteivät taas lähde juhannusheilan hakuun!



Kesä ja hyttyset...yäk!


Hyvää Juhannusta kaikille jotka lopettavat tähän. 
Mutta katsokaa vielä miten ihmeellinen on voikukan siemen!







Ja sitten kasvimaan pariin! Nyt on töissä vihdoin saatu kaikki hyötykasvit maahan, ja keräsin sieltä niin paljon kuin autoon sopi kotiintuomista. Enemmänkin olisin ottanut jos olisi mahtunut, mm. ulkotomaatit eivät mahtuneet ollenkaan tähän kuormaan. Mietinkin että jos en muuta tekemistä Juhannukseksi keksi niin ainahan voin käydä ne hakemassa sieltä...

Taimia jää töissä aina, niitä on ihan pakko koulia yli tarpeen jos osa ei onnistu, sitten niitä pitää purkittaa yli tarpeen jos osa ei onnistu ja sitten kun ne on kokonaan ylimääräisiä mun tulee kasveja kamala surku enkä millään raaskisi heittää niitä kompostiin.
Olen muutamana vuotena laittanut jämätaimia  saa ottaa -kyltin alle jakoon, kyllä ihminen on tyytyväinen kun se saa jotain oli se sitten tarpeellista tai ei...

Istuttelin kaalien väliin mukulaselleriä, ruotiselleriä, kesäkurpitsat, mandoldia, persiljaa, purjoja, kylvin vähän lisää herneitä, papuja, kukkia jne.
Maissit ja tomaatit tosiaan vielä jäivät kyydistä kun kertakaikkiaan en saanut niitä mahtumaan autoon. Autossa muuten haisi aika jännittävältä kun siellä oli noin 60 taimea selleriä!!!

Tein myös suuria havaintoja kuten se mikä haisee tillille oletettavasti on tilliä! Kun rivit risteilevät pellossa miten sattuu niin hyvä idea tosiaan voisi olla edes merkitä missä se rivi menee...Jatkossa olen toivottavasti tämänkin suhteen hiukan viisaampi. Sen jälkeen ei enää ole ongelmaa kun paikallistaa missä se oikea kasvi kasvaa, sitten voikin heittää vaan katetta päälle ja antaa katteen peittää rikkaruohot.


Aikaisemmin taimina laitettuja kehäkukkia, purjoja, kaaleja ja taustalla eilen istutettuja kesäkurpitsoja.

Mulla ei ole vissiin itänyt yhtään kurpitsan siementä, tai ainakaan en taimia löytänyt mistään. Tosin kasvihuoneessa on vielä aikalailla kaikenlaista taimea joten saattaa ne jossain muiden alla olla, toivo ei ole vielä kokonaan menetetty..

Noh, kesäkurpitsoja on senkin edestä, eiköhän 15 taimella kahden perheen talous pysy kurpitsassa kun toinen ei edes syö kesäkurpitsaa...Onneksi sitä voi pakastaa!

 Nyt sitten vaan saakin aloittaa sen armottoman katteenajon. Velipojan kottikärryt on vaan harvinaisen huonot, pitäisi melkein laittaa mönkkärin perään kärry ja kuskata sillä niin säästäisi ennenkaikkea omia hermojaan. Hevoset lähti viikko sitten, mutta onneksi niiltä on jäänyt vielä perintönä heinää. Lisäksi töistä pitää kai tuoda ruohosilppua.

Sipulit ja härkäpavut on kiitollisia kun oikeasti näkee missä ne kasvaa!



Jonkinverran mulla on vielä taimia istutettavana kotiin, yrttejä erityisesti ei kyllä viitsi lähteä hakemaan muuta kuin omalta takapihalta! Lisäksi basilikaa olen pitänyt kasvihuoneessa, muualla se ei oikein meillä tahdo kasvaa.

Siispä juhannusprojektina olisi istuttaa loput kasvit maahan että näkisi vieläkö tänne voi jotain tuoda lisää. Olen yleensä ollut aika hyvä keksimään hylätyille taimirassukoille jonkun nurkan jostain, ainahan sitä voi viritellä lisää lavakauluksia...Että sellaista juhannusta meillä.

Oon aika vähän ostanut juhannukseksi ruokaa, meitä on kutsuttu moneen eri paikkaan grillaamaan ja kuulema ei mitään tarvi viedä mukana. Halvaksi tulee kun on kotona, käy muilla syömässä, kaivaa pakastinta, ehkä saa kalan tai pari. Hyvää Juhannusta jokaiselle omien projektienne parissa. Oli se sitten pihan kaivelemista, mökkeilemistä tai ihan jotain muuta,




16 kommenttia:

  1. Sattumalta löysin blogin. Kivoja eläimiä täältä löytyi. Hauskoja nuo possut :) Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja osa eläimistä on toisinaan hauskoja. Kuten vaikkapa tänään kun Alli oli pissannut matolle. Heh heh.

      Poista
  2. Voi possuja, hauska homma tuo hunaja miten se auttoi. On siellä hitokseen noita hyttysiä.
    Mahtavasti oot saanut kasvimaata laitettua.

    Oikein mukavaa juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on niin tajuttomasti hyttysiä ettette uskokkaan! Ei tarvi lähteä lappiin, Tauno on ihan yltäpäältä hyttysenpistoissa. :(

      Poista
  3. Hiano juhannushauki! Onneksi sadekuurojen välissä on yllättävänkin lämmintä, silloin pitää aina sännätä ulkosalle hommiin. Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pysyy mieli virkeänä kun kokoajan vaihtaa vaatteita edestakaisin... Lauantaina oli päivällä jo niin lämmintä että alkoi tuntua kesältä. Se meni sitten kyllä ohi...

      Poista
  4. Hunaja on hyvä keksintö. Meillä se on aina nuorison kisamatkoilla mukana. Ällöttää nuo synteettiset energia- ja palautustuotteet. Hunaja on turvallisempaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä! Ei se aivan turhaa ole kun se auttaa palovammoissa, estää tulehduksia, toimii paremmin yskänlääkkeenä kuin yskänlääkkeet jne.

      Poista
  5. Ihana possut <3 Onneksi hunaja tepsi ja possut piristyi...oli varmaan vaan verensokerit niin alhaalla ;-P Oikein leppoisaa juhannuksen jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä! Alkoihan sitä jo pikkuisen huolestua kun ei se nyt oikein sikamaista ole kun possu vaan makaa.
      Appiukko kyllä oli sitä mieltä että pitääkö se viedä psykiatrille jos se vaan makaa...

      Poista
  6. Laadukkaita ja hyviä kuvia, sekä ihania eläimiä! Muutoinkin tykästyin blogiin ja liityin lukijaksi :-) Itsellä ollutkin haussa lukulistalle tällaisia maatilatyyppisiä blogeja, joissa seurataan useiden erilaisten eläinten elämää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu että löysit tänne! Välillä on parempia kuvia ja välillä ei, ja minulla on aika matala kynnys kuvien julkaisuun! Pääasia, että kuvia on, eikös...

      Poista
  7. Hunajapossut! :) Hyvä virkistys- ja elvytyskeino! Hyvää Juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla tulee aina se Fingerporin juttu mieleen, missä Alkossa lukee viinin vieressä kyltti "Nautitaan sian ja kanan kanssa" ja seuraavassa kuvassa pöydässä istuu sitten sika ja kana. Sellaistahan tämä vähän on välillä.

      Poista
  8. Ihanat possut rypäle-baarissa! Meilläkin juhannus menee rattosasti istutus- ja kana/lammastarhan ehostus hommissa. Kerkee sitä sitte taas arkena lepäilemään.;) Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa tutulta. Jos ei tarvisi käydä töissä olisi niin paljon enemmän aikaa tehdä kaikkea olennaista!

      Poista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)