perjantai 6. helmikuuta 2015

Pari puutarhakirjaa lavoista, ruukuista ja onnesta


Tämän postauksen otsikko olisi myös voinut olla Oodi Kirjastolle! 
Niin paljon iloa tuo laitos tuo elämääni, erityisesti loma-aikaan. 
Käyn kirjastossa pari kertaa viikossa, lainaan, palautan, selailen kirjoja, luen lehtiä. 
Suosittelen lämpimästi! 

On huikeaa että Suomessa on tälläinen mahdollisuus, ihan ilmaiseksi! Käyttäkää kirjastoja!

Kaikkea ei tarvitse omistaa, ei edes kirjoja. Lehdissä on ollut, että kirjastoiden lainausmäärät ovat tippuneet- miksi?! Niidenhän pitäisi pikemminkin kasvaa kun kaikilla on pienet tilat eikä kukaan halua sataatuhatta kirjaa pölyyntymään nurkkiin. 
Kirjastossa käyminen ei taida olla kauhean mediaseksikäs harrastus, mutta sanoisin että monelle tekisi hyvää jättää muutama kuntosalikäynti ja hilavitkutinjumppa väliin ja mennä niiden sijaan kirjastoon.

Pidetään yhdessä kirjastolaitos elinvoimaisena, ilmaisena ja hyvinvoivana!


Saalis viimeviikolta, puutarhakirjoja on vielä hyllyssä hyvin tähän aikaan vuodesta! Kuukauden parin päästä on toinen juttu! Lisäksi kaikki kirjat ovat sellaisia joita en ole ennen lukenut, vaikka koitan yleensä lukea kaikki tästä aihepiiristä mitä käteeni saan.

Otsikko olisi myös voinut olla 
Onnellisen puutarhurin biodynaaminen lavakauluskukka- ja perunapenkki!

Aloitetaanko parhaaasta? 
Eli Lavakaulusviljely kirj. Ev Robild kuvat Görgen Persson ilm. 2014



Ihan huikean  inspiroiva kirja! Kauniita kuvia, ja kirja tosiaankin täynnä asiaa. Olen puutarhakirjojen kohdalla hiukan kyllästynyt yleiskirjoihin "kaikesta". Tässä kirjassa maltetaan pysyä asiassa ja esitellään sitä monelta eri kantilta.

Lavakauluksissa voi viljellä yrttien lisäksi perennoja, mansikoita, juureksia...
Ehdottomasti parasta oli listaus miten paljon yhteen lavaan (ainakin teoriassa) mahtuu hyötykasveja. Mitäs sanotte seuraavasta listasta:

2 kesäkurpitsaa, kurpitsaa tai latva-artisokkaa, lehtikaalia
4 parsakaalia, valkokaalia, lehtikaalia tai korkeaksi kasvavaa tomaattia
6 suippokaalia, kukkakaalia, perunaa, pensastomaattia, fenkolia, juuriselleriä, chiliä tai paprikaa
12 kiipeävää hernettä, salkopapua, lehtiselleriä tai maissia
18 salaatinkerää, härkäpapua, valkosipulia tai palsternakkaa
24 mangoldia, naurista tai purjoa
36 kyssäkaalia, palsternakkaa, kelta-puna- tai valkosipulia
72 pinaatintaimea, porkkanaa, punajuurta tai keltajuurikasta
84 keräsalaattia, tilliä, retiisiä tai rucolaa

Osa kasveista on lueteltu useampaan kertaan, mutta epäilen että silloin tarkoitetaan sitä, että joko niitä korjataan keskenkasvuisina, tai samaan lavaan laitetaan myös jotain muuta. 
Esimerkiksi itse laittaisin lehtikaalin kanssa ehdottomasti salaattia, retiisejä, kukkia tai jotain muuta nopeasti kasvavaa jotka voi sitten vaikka nyppiä pois jos kaalit syksyllä kertakaikkiaan tarvitsevat lisää tilaa! Nehän kasvavat kesällä hyvin hitaasti ja vasta ilmojen viilentyessä pääsevät kunnolla vauhtiin.

Kirjassa annetaan ohjeet myös kasvilaatikoiden tekemiseen filmivanerista ja muuratuista lavoista, sekä pikkuisen kasvihuoneteltan pystyttämisestä lavan päälle.

Jos tämän kirjan kanssa ei saa viljeltyä onnistuneesti lavakauluksessa asvaltilla, mökkipihalla, kaupungissa tai maalla niin melkein voi sanoa että itsessä on vika! 

Ehkä nyt itsekkin alan viimein päästä eroon siitä ajatuksesta että lavakaulukset on vain sellaista "mukakasvimaata" ja että niistä voi ihan oikeasti saada kunnon sadon jos viljelyä miettii vähän enemmän kuin sen mitä jämätaimia töistä sattuu jäämään...

Todella huikeaa ja edistyksellistä on se, että kirjoittaja kehoittaa googlettamaan lisää ideoita pallet sanalla. Kokeilin myös pallet garden, jestas että taitaa loppua sekä tontti, aika, kasteluvesi että lavat kesken...

Valitettavasti mulla loppui salamasta patterit enkä voi ottaa kuvia kirjan sisäpuolelta, mutta uskokaa jos sanon, että se on huiken kaunis. Se on lisäksi ihanaa mattapintaista paperia, siihen kun kertakaikkiaan kyllästyy niin sivuista voi tehdä vaikka kortteja!


Seuraava kirja on Puutarha laatikossa kirj. Saila Rautio ilm. 2013

Tämä onkin sitten sellainen yleiskirja kaikenkasvattamisesta jossain muualla kuin maassa. Niinhän siinä kannessakin lukee: viljelylaatikot, ruukut, kasvihuoneet ja kohopenkit.

Itse en ole kauhean kiinnostunut kasvattamaan tomaatteja parvekelaatikoissa tai orvokkeja saappaissa koska ne vaativat älyttömän sitoutunutta kastelemista että ne saa pysymään hengissä! Mutta sille joka on, niin kirjassa on paljon ideoita. Helppohoitoinen ruukkupuutarha missä ruukut on pikkuruisia kuulostaa laiskan puutarhurin korvaan lähinnä vitsiltä...

Kirjassa on paljon kuvia erilaisten ruukkujen valinnasta sekä todellakin hyvin kattavat ohjeet kaikenlaisten kasvien kasvattamiseen ruukuissa ja laatikoissa niityistä puihin!

Itse pidän kirjan mielenkiintoisimpana antina juttuja "oikeiden" ihmisten kokemuksista. On niin lavaviljelijä Riitta-Leena, parvekeviljelijä Anneli, Hannelen perunat kohopenkissä sekä Marian viljelylaatikot ja kasvihuone. Lisäksi oli esitelty tekijöineen Ympäristötalon kattopuutarha.

Se tuo kirjaan sellaisen sympaattisen kotikutoisen otteen kun tomaatteja ja niiden laatikkoakaan ei ole mitenkään erityisesti stailattu näyttäväksi vaan ne näyttävät juuri siltä miltä ne näyttäisivät useamman (joka jaksaa niitä kuitenkin kastella!) parvekkeella.

En oikein tiedä mitä mieltä olisin kirjan kuvista. Osa on hienoja ja inspiroivia, osa taas ärsyttävän epätarkkoja tai jotenkin muuten mitäänsanomattomia. Mielummin vähemmän ja isompia kuvia kuin pieniä postimerkin kokoisia kuvia joista ei oikein saa selkoa. Onko se sitten kirjan taittajan vika vai kenenkä jos kuvat luovat enemmän sekavuutta kuin tukevat tekstiä?

Kirjan tekijä on suomalainen, teksti on täysin Suomen oloihin sopivaa ja paljon kuvia on Suomesta. Sekös tuntuu mukavalta kun tunnistaa paikkoja joissa on käynyt mm. Aspegrenin puutarha Pietarsaaresta.

Jäin miettimään että jos en olisi samaan aikaan lainannut tuota edellistä lavakauluskirjaa niin olisinko antanut tälle kirjalle paremmat arvostelut-luultavasti. Nyt yhtää ehkä sellaiseen 7 puoleen tai 8-.


Onnellinen puutarhuri - Haaveile, ideoi, toteuta Kirj. Johanna Vireaho ja Sari Tammikari Ilm. 2011

Kansi on huikean kaunis, siitä iso plussa! Otin sen innoissani hyllystä enkä edes selannut läpi vaan päätin heti että nautiskelen siitä vasta kotona.

Kotona sitten kun selasin kirjan läpi niin oli melkein hengästynyt olo. Siinä on kaikki!
Siinä on ohjeet kuormalavoista tehtyyn aitaan, neuvotaan siirtonurmikon laitto, kaikenlaisten kivetysten teko (yksi aukeama), valitaan kasvit vastaväri-periaatteen mukaan, tehdään solisevat suihkulähteet, keskitytään pihan valaistukseen, valitaan kasvit lapsille suunnattuun pihaan... Joko teitä hengästyttää, niin minuakin! Ai niin, onhan siinä ohjeet ulkotulien tekoon ja tietysti ruukkupuutarhaankin.

Yhteen kirjaan on saatu tungettua niin paljon asiaa, että kaikki jää vähän sinnepäin. Tässä olisi aihetta kolmeen, neljään, viiteen kirjaan kun jokaiseen aiheeseen olisi pureuduttu pikkuisen pintaa syvemmältä. Tämä tosiaankin on kirja kaikesta mitä pihassa ylipäänsä voi tehdä!

Takakannessa lukee, että luo itsesi näköinen ja oloinen puutarha niin olet onnellinen puutarhuri. Okei, muuten se onnellisuus ei sitten tullutkaan sivuilla ilmi.

Kenelle suosittelisin kirjaa? Sille jolla on hirveä puutarhannälkä tammikuussa, sille jolla ei ole pihaa ja huvittaa katsella kuvia kaikesta mitä pihassa voi puuhailla. En tiedä oliko vika minussa vai kirjassa, mutta siitä jäi ihan toisenlainen olotila kuin kansi lupasi. Tunnustan, etten jaksanut lukea joka sivua, ei kertakaikkiaan. En edes helmikuussa, kesästä puhumattakaan.

***

Biodynaaminen puutarha ja perunat vielä odottavat lukijaa. Perunakirjaa selasin, se on täyttä asiaa vailla turhia kuvia ja biodynaaminen viljely saa minut aina yhtä hämmästyneeksi.

Tavallaan liputan sen puolesta että maata suojellaan ja ravitaan, olen todellakin sitä mieltä että kohtuuden pitää riittää, mutta en edelleenkään tiedä onko biodynaaminen viljely uskontoa vai jotain muuta. Ehkä olen pian viisaampi kun avaan tämän kirjan- edelliset aihetta käsittelevät kirjat eivät ole saaneet minua vielä vakuuttumaan.


5 kommenttia:

  1. Mulla on ollut vain SFG - Square-foot-garden -ideologian mukaisia 120-senttisiä kehikoita 'lavoina', ja määrät kussakin laatikossa sen mukaisia. Lavakauluksia kun on erikokoisia, mutta kaikki yleensä pitkänomaisia, ei neliskulmaisia. Parhaat kasvit mulla laatikkoviljelyyn/per ruutu: sipulia noin 100 kpl, kesävalkosipulia samoin, talvivalkosipulia 49 kpl, salkopapua 4 x 5 kpl ryhmiä+reunoille jotain nopeakasvuista. 4 kesäkurpitsaa, 9 tomaattia, 25 lehtiselleriä, 5 mansikkaa. Yrttejä menee yhteen laatikkoon 16 eri ruutuun 4 kpl taimia kuhunkin, ja niistä mulla on yleensä eri ruuduissa teeyrtit ja mausteyrtit. Pihallani on 4 eri aluetta ruuduille, ja viime aikoina olen ottanut käyttöön myös noita lavakauluksia.
    Herneet, perunat, ja muut vähemmän tuottavat kasvatan riviviljelyssä, mutta kitkentä onkin sitten sen peltokasvatuksen pulma. Laatikoista rikkaruohot lähtee nips tuosta vain :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korjaan: yrttejä 9 eri ruutuun, eli 1 lava jaetaan 3 osaan molemmilta reunoilta, yht. 9 x 40 cm ruudut. 40 sentin ruudusta tulee neljällä taimella hyvin maustetta yhden perheen talven tarpeisiin.

      Poista
    2. Mun ongelma on etten ole tehnyt minkäännäköisiä muistiinpanoja siitä mitä mulla on lavoissa ollut ja kuinka paljon. Mutta jos vähän nyt tsemppais ensikesänä...

      Laatikoiden kitkeminen on kyllä äärimmäisen helppoa!

      Poista
  2. Löysin viime viikonloppuna tuon Eva Robildin Lavakaulusviljely -kirja Prisman alelaarista. Maksoin 10,90e. Ja eikä ollut yhtään liikaa! Hyvä ja innostava kirja, suosittelen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos joku muukin on tykännyt! Pitääköhän munkin piipahtaa Prismassa jos meidänkin Prismassa olis joutunut ale-laariin. Sellainen kirja jonka itsekkin haluaisin, ainakin samaan hintaan!

      Poista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)