keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Toinen ruokaviikko takana, 25€/vko



Ruokaviikko kaksi on takana, ja entistä vakuuttuneempi olen siitä että tämä jos joku oli hyvä idea! Meillä on ainakin Mikan mielestä syöty paremmin kuin aikoihin, ja isännälle on ruoka maistunut joka päivä "koska meillä on niin hyvää ruokaa"!
Kertoo varmaan paljon ruuista joita meillä olen yleensä kokannut (tyyliin kasvista pannuun ja hyvää on...)

Tein viikon aikana seuraavia ruokia:

Broilerfile ja colashew salaatti. Salaatti oli ihan tajuttoman hyvää vaikka majoneesi ei aivan onnistunutkaan...


Kotijuusto myös tein, ja sen kylkiäisinä herasta leipää. Tarkoitus oli tehdä sämpylöitä, mutta se meni ihan uskomattomaksi säätämiseksi mm. jauhot loppuivat kesken, taikina valui pitkin pöytiä, jäi kiinni pöytään niin että sen sai suunnilleen piikata irti ja sensellaista. Joten tein jotain peltileipää  3kpl jotka kyllä maistui sämpylöille ja kuulemma oli hyviä.

Tein itselleni oman glut.leivän, ja koska taikinaa aina vaan jäi niin tein lopusta broilerpiirakan. Taikina sopi hyvin myös siihen pohjaan. Esipaistoin taikinaa piirakkavuuassa noin 10min, jonka jälkeen laitoin päälle ketsuppia, yhden broilerfileen, kotijuustoa, mukulaselleri viipaleita,  raastettua inkivääriä ja munamaitoa ja ison keon juustoraastetta.
Tätä sitten taas söin alkuruuaksi, pääruuaksi ja jälkiruuaksi sekä ilta- että aamupalaksi...



Viikonloppuna kutsuttiin ruokavieraita, koska pitäähän vähän haastetta olla...:)
Laitettiin kauriin kinkku uuniin, ja sen kanssa tarjottiin porkkanaraastetta ja lohkoperunoita. Jälkkäriksi oli tarkoitus tehdä jäätelöä jäätelökoneella, mutta vieraat toi jäätelöä joten jätettiin se sitten toiseen kertaan.

Kaurin oli taas ihan älyttömän hyvää. Mika suolas kinkun ruiskulla päivää aikasemmin.
Kinkkua pidettiin sitä uunissa folio päällä 7h, ensin pari tuntia 100C ja sen jälkeen 80C.
Pinnalle lopuksi sinappia ja riistamaustetta ja avot! Kauriissa on voimakas riistan maku,
osa tykkää ja osa ei. Ja osa rakastaa. Omasta mielestäni kauris on parasta riistalihaa.

Kinkkunsiivuja sitten nakerreltiin pitkin viikkoa leivän päällä ja ilman leipää.

Kalakeittoa tein mateesta joka löytyi pakastimesta. Kalakeitto on muuten älyttömän halpa
(ja hyvä!!!) ruoka jos kalaa on itseltä.




Vikana ruokana on punajuuri-jauhelihakastiketta jonka olen nimennyt Linströmin kastikkeeksi.
Paistetaan jauheliha, ehkä joku 600-800g ja 1-2 sipulia.
Lisätään 2 raastettua punajuurta sekaan, paistetaan vielä hetki. En yleensä käytä ruokakermoja ruuanlaitossa, mutta Kippari-savujuusto ruokakerma on ihan täydellistä tähän!
Sellanen purkki sekaan, hiukan lisäksi maitoa, kermaa tai vettä. Maustetaan, ja syödään perunoiden, perunamuusin, makaronin tai minkä vaan kanssa. Tästä vois tehdä myös makaronilaatikon, olis hauskan vaaleanpunainen!
Teinkin tätä sitten niin ison annoksen, että Mika saa syödä sitä vielä huomennakin ja mä voin tehdä kaali-kookosta! Löysin nimittäin tänään sellasen ohjeen kun selasin vanhoja lehtiä.

Perusruokien lisäksi meillä tietysti syödään aamuisin munia - joko keitettynä tai paistettuna. Niiden lisäksi juon aamuisin marjapiimää. Tai hienommin smoothieta. Joka tapauksessa ihan klassikko omasta lapsuudesta on piimää ja puolukkahilloa eli puolukkapiimä.

Opetin tämän teon koulussa keittäjälle, kun me saatiin ala-asteella kolmen päivinä välipalaksi pelkkää näkkäriä. Sen jälkeen saatiin näkkäriä ja puolukkapiimää! :)
Sisko sanoi, että vielä muutama vuosi sitten kun kävi töiden puolesta ala-asteella ja siellä oli edelleen tarjolla puolukkapiimää!!!

Siihen voi tietysti sekoittaa muitakin marjoja, ja oikestaan mä sekoitan ihan mitä vaan muutakin.

Meinasin etten kirjoita seuraavaa koska kohta meidän kanat ei saa keltään kaverilta jämäruokia, mutta söin myös kaverin antamat omenat jotka oli muka nahistuneita, ja sekoitin sekaan myös salaattia jota se antoi, sekä kuivattua minttua, banaania ja tietysti sitä piimää.

Mä käytän piimänä kefiiriä jota ahkera maitosieni tekee. Voisinkin muuten joskus tehdä oman postauksen "elämäni sienistä", maitosieni mulla on ollut vuoden ja se toimii loistavasti jos ei lasketa sitä että kerran Irja söi kaikki sienet ja jouduin hankkimaan uuden!

Tänään sain volgansienen jota elätetään teessä, katsotaan kuinka meidän yhteiselo lähtee käyntiin.
Mä en tiedä saako noista valtavaa terveyttä, mutta niitä voi hoitaa kuten lemmikkieläimiä joten siksi kai olen niin innostunut niistä. :)

Maitosieneen tutustuin Karppaus ja Perhe blogissa, katso sieltä lisätietoa!
Sieltä voi myös ostaa sieniä itselleen:  http://karppausjaperhe.blogspot.fi/

Volgansienestä tietoa täältä: http://volgansieni.blogspot.fi/

Vielä pari herkkua sienten jälkeen:
Banaaninpaloja kun laittaa pakastimeen, ja kun tekee mieli "melkein jäätelöä" ottaa ne pois, sulattaa hiukan ja sekoittaa sauvasekoittimella niin saa tosiaan melkein kuin jäätelöä! Sekaan kun vielä laittaa kaakaota, niin saa melkein suklaajäätelöä! Ja aina vaan paranee jos on vielä joululta suklaakarkkeja. Tein yksi ilta sellasen annoksen Ottopojalle ja se ei uskonut että pohja on banaania.

Ja älkää unohtako vanhoja kunnon popcorneja! Meillä isäntä on ihan addiktoitunut sipseihin, ja nyt tarkan markan aikana pitää tehdä poppareita. Jos joku ei osaa, niin kattilan pohjalle rypsiöljyä, siemeniä perään niin että pohja peittyy ja ravistellaan kunnes poksuna loppuu. Suolataan ja syödään, ja koska niihin tulee himo niin tehdään joka ilta niitä.


Kuvasta puuttuu 4 maitoa jotka on haettu jo aikaisemmin. Ruuat yhteensä 24,56€. 
Nyt pääsin aika tarkalle, koska menin vielä uudestaan kauppaan lisäostoksille!


On asioita joista en tingi, ja yksi sellanen on kunnolliset nakit! Kivikylän on parhaita mitä on tullut vastaan.

Kauppalapussa luki perunoita, porkkanoita, vehnäjauhoja ja rahkaa. Aika paljon enemmän sai ruokaa, piti oikein alkaa miettiä että mitähän sitä vois tarvita edes.

Eilen hain hävikkiä, ja siellä on iso kassillinen mandariineja ja appelssiineja. En kuitenkaan uskalla kauheasti syödä niitä koska olen ainakin jonkinverran allerginen sitrushedelmille. Päärynät oli aika muussia mutta kyllä niistä aamu-smoothien sai. Ja tomaatit ja banaanit kaadoin onnistuneesti eilen pitkin Mumman pihaa, ne olis saattanut olla ihmissyötäviä ennen sitä, mutta ei enää sen jälkeen. Purjoa oli myös, ja tein tänään purjosta, kurkusta ja jugustista sekä pippurista "kurkkusalaattia". Hyvää oli!

Ensiviikon ruokalistalla on ainakin seuraavaa:
Kaali-kookos curry (Ihan Mikan lemppari, se inhoaa sekä kookosta että currya...:) )
Munakastike-perunat-kalaleike
Kasvispihvit
Hernekeitto jonka kanssa sähkömies toivoi vohveleita
Nakkikeitto
Kasvissosekeitto
Lihapullakastike niistä viimeviikkoisista jauhelihapihveista jotka on pakastimessa

Että sellasta ruokarintamalla.


Blogiarvonnan voitti Mehukattinen
Onnea voitosta ja kiitos kaikille osallistujille!




2 kommenttia:

  1. Olipas teille herkut eväät viikko :) Mistä saat hakea "hävikkiä"?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdestä pienestä k-kaupasta. Kauppias oli vaan tyytyväinen kun ei tarvitse heittää niin paljon "jämäruokia" pois. Sieltä menee kyllä ruokia johonkin jaettavaksi, mutta eivät ne liiskaantuneita tomaatteja halua eivätkä päiväysvanhoja lihoja.
      Eli juuri niitä mitä meillä eläimet haluavat.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)