torstai 15. tammikuuta 2015

Siemenhurmos, siemenahdistus Kuva Jokilaakson Matkailupuutarhasta, valitettavasti ei meiltä!

No niin, nyt sitten on ilmestynyt se Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelo. Mä haluan nuo kaikki siemenet! Mä en halua miettiä mihin ne istutetaan, haluan vaan!

Kuvittelen että voin tuosta noin vaan pienelle tontilleni istuttaa kymmentä erilaista perunalaatua, 100 erilaista yrttiä, ja älkää unohtako aareja porkkanoita, kaaleja tietysti pitää olla, ja kylvökukkia ja mitä vielä! Ihan hengästyttää kun selaa luetteloa.

Mä tein töissä marraskuussa siementilauksen, ja luulin että silloin pääsen pahimpia höyryjä päästämään irti asian tiimoilta. Mutta ei se ole sama asia, näytekasvimaille kun voi laittaa kaikkea sellaista mitä ei kotona kannata istuttaa. Ja toisaalta, kun töissä esikasvatetaan taimia voi sieltä ottaa ylimääräisiä kotiin. Jossainvaiheessa kuitenkin yleensä kyllästyn ja syötän vaan ylimääräisiä kylvöksiä kanoille...Sitten se realismi. Jos tulee yhtä kuuma kesä kuin viimekesä, niin töiden jälkeen en kertakaikkiaan oikein edes jaksa tai pysty olemaan ulkona yhtään pakollista enempää. Kuka sitten hoitaa mun suunnattomat viljelykset? Mika lähinnä haluaa kasvattaa perunoita että saa syödä uusia perunoita ja silliä, sille on aivan sama vaikka kaalit näivettyy kuivuuteen.
Lisäksi peruna tuntuu kasvavan vaikka sitä koittaisi kuinka estää...

Miten paljon on realistista saada mahtumaan esimerkiksi papuja tuonne kukkapenkkiin? Tuskin kauhen montaa laatua kuitenkaan. Hitsin kun en muista paljonko siellä on tyhjää tilaa, ainahan toki ajatuksissani voin siirtää jonkun perennan pois tieltä, ja tosipaikan tullen en kuitenkaan raaski.


Paras paikka kasvimaalle olisi juuri siinä missä on Paavon juoksulanka. Mutta mihin me laitetaan Paavo?! Sitä ei voi päästää pihaan vapaaksi koska se menee aidasta yli/ali/läpi jos joku sopiva koira menee pyörätiellä. Juoksulangalle on vähän hankalaa keksiä muitakaan paikkoja, koska kaikki muut paikat on jo varattu kasvustoille.

Etupihalle sen saisi periaatteessa, mutta sitten se härkkii ulkopoikia, ja hyppii autojenkyljet pilalle. Jaksettaisiinko me kusettaa sitä pelkästään remmissä ja ottaa ulos vaan satunnaisesti naruun missä on sellanen kierretanko jonka voi virittää ihan mihin vaan nurmikolle (olettaen, että meillä vielä on jossain nurmikkoa).

Sika-aitauksesta saisi ihan loistavan kasvimaanpaikan, mutta mihin sitten sioille tehdään aitaus?!
Sitä aitaustakaan ei voi viedä kiinni Paavon naruun, koska Pake oli ainoa koira joka ei pahemmin sähköaidasta piitannut... Naapurin pellolle siat, tai kanalan metsään?
Kumpikaan vaihtoehto ei taida olla oikein hyvä.

Mä haluan vaan tilata siemeniä ja hypistellä niitä, en halua olla realistinen!!!Tässähän tulee suorastaan siemenahdistus jos joutuu miettimään liikaa.
Ja taas se sama ikuisuusongelma, multa. Pohjamaa on niin köyhää, että siihen on pakko saada multaa että saa edes jonkinlaiset kasvumahdollisuudet. Hiekassa taitaa hyvin kasvaa ainoastaan sipulit...

Hiukan multamuistoja viime kesältä...:D
http://www.taajamafarmari.blogspot.fi/2014/06/multaa-tanne-ja-vahan-akkia-nirinari.html

Viimevuotisia taimia työmaalta. On ne ihania. 


17 kommenttia:

 1. Ihanat, kiihdyttävät kuvat!
  Eikö johonkin sika-aitauksen kuumimmalle kohdalle mahtuis laatikkokasvimaa? Siathan tykkää enemmän varjosta helteillä. Olen laskenut että yhdessä 120 cm kanttiinsa olevassa laatikossa (=1,44 m2) kasvattaa saman mitä 'pelto'viljelyssä 6 neliöllä. Esim. 144 porkkanaa tai sipulia. 49 talvivalkosipulia jne. Samoin laatikot saa aidattua helposti, koirat ja jänöt pysyy ulkona vaikka 60 cm rullattavalla halpisverkolla. Paavosta en tiedä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää sitäkin miettiä, tosin se sitten tietää uuden aidan rakentamista, mutta maa olis siellä parempaa. Ei olis edes pakko tehdä laatikoita.

   Aika paljon vaan laatikkoon mahtuu! Ei uskois, en oo koskaan laskenu. Onko sulla peltoviljelyä vai pelkkiä laatikoita? Valkosipulit mulla on jo maassa, joten niille ei tarvi laskea tilaa.

   Salko- ja ruusupavut on mun lemppareita! Niitä aattelinkin laittaa tohon kukkapenkkiin missä niitä oli viimevuonnakin. Pitää vaan laittaa toinenkin tuki siihen.

   Poista
 2. Ja vielä lisäjuttu: yhteen ruutuun mahtuu 4 kpl salkopavun ryhmätaimia, kussakin maitopurkissa esikasvatetaan 2 vk noin 5 kpl tainta. Jos on lämmin paikka, niin satoa tulee loppukesällä vähintään pari ämpärillistä tuosta vain :)

  VastaaPoista
 3. Heh, sepä se. Siemeniä laittas vaikka kuin itään, mutta kuka ne viljelmät hoitaa. Ite kun oon myös puutarha-alalla, niin ei sitä jaksa toista vuoroa aloittaa omassa pihassa kun tulee kotiin töistä... Mullakin on kunnianhimoiset suunnitelmat kasvimaan paikalle ens vuonna. Saas nähdä montako kertaa jaksan perata rikkaruohoja veks sit kuitenkaan. Kovaa työtä on viljely, vaikka antoisaakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ehkä suurin ongelma on kastelu. Ja kasvimaa on ihan pakko olla omalla tontilla, en jaksa lähteä yhtään mihinkään tästä kauemmas, siksi tila on vähän kortilla.

   Poista
 4. Siemenet on ihania...niitä on ihana shoppailla ja istuttaa... sitten muutaman kuukauden päästä iskee paniikki kun ei kaikille taimille ole tilaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä. Ja vielä suurempi paniikki kesäkuun lopulla, kun siellä ulkonakaan ei ole kaikille paikkaa!

   Poista
 5. Minä poden kasvihuonekuumetta. Viime kesänä chilit onnistuivat niin loistavasti tomaateista ja yrteistä puhumattakaan, että vaadin lisää tilaa. Mulla siis on pieni ja vanha kasvihuone, mutta vaikka olen ottanut kuin Ikea-insinööri kuutiotkin käyttöön, niin ei mahdu enempää. Täytynee lotota uutta kasvihuonetta varten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun kasvihuoneessa ei tunnu onnistuvan oikein mikään muu kuin basilikat. Joten taidan ensikesänä satsata niihin! Se on varmaan liian pieni ja kuuma. Ja istutan taiet liian myöhään!!!

   Poista
 6. ♥kyllä kevään odotus, siemeniniin kaikkineen on ihanaa aikaa, toteutui unelmat sitten..tai ei :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä. Melkein kuin joulussa, parasta on se odotus.

   Poista
 7. Siemenluetteloiden ja siemenkauppojen nettisivujen selailu on rentouttavaa, koukuttavaa ja haluttavaa ja .... Mutta tosiaankin, mihin ihmeeseen ne kasvit sitten istuttaa ? Minulla on vielä niin keskeneräinen puutarha, että sinne voi aina perustaa uusia kukkapenkkejä (minä siis tilaan pääasiassa kukkien siemeniä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla taas alkaa olla se tilanne, että perennoja on ihan pakko alkaa harventamaan kun niitä kasvaa melkein päällekkäin. Työ haittaa harrastusta siinä mielessä, että mun on töissäkään vaikeaa heittää kasveja roskiin. Niimpä kannan niitä kotiin ajatukselle että voin sitten joskus lahjoittaa niitä jollekkin jos joku tarvii...

   Tyhjässä tilassa on ihana mahdollisuus. Ja silti se ärsyttää kun tilaa on tyhjänä- ainakin mua ärsytti pihan ensimmäiset vuodet.

   Poista
 8. Hei :)
  Nythän löysin mainion blogin. Kunhan ajan kanssa ehdin selata vanhatkin jutut, niin löytyy varmasti monta hyvää vinkkiä.
  Meitä yhdistää bloggaus - mutta myös koira nimeltä Paavo :D Meidän "Pahvi" tosin on pieni ja kiltti bichon - aika nöyrä otus kotioloissa, mutta lenkillä superärsyttävän yli-innokas vetokoira...

  Kesähaavetunnelmissa minäkin. Tänään täytyy postitella ne lukijoille lupaamani tomaatinsiemenet - ja jos laittaisi jonkun chilintaimen alulleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiva kun löysit! Vai Paavo teilläkin, voidaanko vaihtaa, mäkin haluaisin joskus sen kiltin ja nöyrän Paavon tänne meille... Pahvi on muuten todella loistava lempinimi Paavolle! :D Kaverin Ronjasta on tullut Roska.

   Chilejä tosiaan kannattaisi alkaa jo pikapuolin kylvää. Periaatteessa maaliskuussa on vähän myöhässä, mutta ihme kyllä ne on silti ihan kohtuullisesti ehtineet kasvaa.

   Poista
 9. Kai sitä tars alkaa tekeen siemenlaatikkoon invistä. Yllättävän nopeasti tämä talvi taas pyörähti niin pitkälle et saa taimihyllykköä kaivaa esiin =) Viime vuonna tilasin hyötykasviyhdistykseltä siemenet ja niillä oli kyl tosi nopea toimitusaika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään myös siitä että siemeniä on pusseissa aika paljon, ja niiden itävyys on ollut hyvä. Tilasin viimevuonna töihin suurimman osan siemenistä Hyötykasviyhdistykseltä ja saman tein tänä vuonna.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)