keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Eka viikko 25€ ruokalaskulla

No niin, nyt se on sitten ensimmäinen viikko "kärvistelty". No ei todellakaan olla, meni melkein liiankin helposti.

Viikon aikana ruokaan meni rahaa 12€ maitoon jonka ostin kaverilta, sekä tänään kävin kaupassa, loppulasku 9,47€ eli koko viikolla meni rahaa 21,47€! Hyvänen aika, eli meillä jäi rahaa yli kolme euroa. Oliskohan sittenkin pitänyt kokeilla 20€:lla?!

Epäselvä kuva, mutta todistusaineistoa pitää olla!

Kaupasta ostin tortilloja, kermaa, ruokakermaa, anjovisfileitä ja juustojuoksutinta.

Ostoksista siis voi päätellä, ettei vielä uida kovin syvissä vesissä, eiköhän jokainen jolla on oikeasti nälkä jättää ostamatta ämpärillisen maitoa ja lisäksi vielä kahden euron juustojuoksuttimen!

Hain kaksi kertaa hävikkiä. Tai eka kerta kyllä osui viimevuoden puolelle. Ensimmäisellä kerralla siellä oli paljon ihmisruuaksi käyvää ruokaa, tokalla kerralla vaan omenoita, 1 päärynä ja "vähän vajaa" yksi persimon. Lisäksi olis ollu kolme muovikassillista porkkanalaatikkoa, mutta ei oikeen tehnyt sitä mieli...

Ruokaviikko oli pääpiirteittään seuraavanlainen:
Parista ruuasta mulla on kuvia ja muista ei. Olen pääpiirteittäin sellainen, että syön sapuskat heti miettimättä sitä miten sitä nyt ensin alkaisi kuvata! Ei oo meikäläisen heiniä, mähän kuolisin nälkään ennenkuin sapuskasta olisi edustavat kuvat otettu!



Jauhelihapihvit
jauhelihaa (sika, hirvi, kauris)
juuresraastetta (lanttu,porkkana, mukulaselleri, omena)
suppilovahveroita
sipuli
2 munaa
puolukkahilloa n. 2rkl
mausteita: suolaa, pippuria, chiliä, lipstikkaa

Päälle: mozzarellapalloja (hävikki)



Tein pihvien päälle vielä tuorekastikkeen vai mikä tuollainen seos on? 


Pihvejä tuli niin paljon ja ne on jumalattoman täyttäviä (ja hyviä!) että niitä olis voinu syödä koko viikon. Ja aikalailla niitä popsittiin ja silti sai laittaa ison määrän pakastimeen odottamaan sitä kun ei jaksa tehdä mitään.

Pihvien kaveriksi tein toisena päivänä Juureksia pannulla.

Silppusin ensin sipulin ja paistoin sitä hetken voissa. Sen jälkeen vetelin kaalista juustohöylällä siivuja, samoin porkkanasta ja lantusta. Pikkusen suolaa päälle ja mausteita ja muuta ei tarvikkaan.

Ruoka nro. 3 oli Kaurispihvit ja uunipunajuuret

Kaurispihvit on meillä sellainen perinneruoka. Aina kun kauris on kaadettu tehdään siitä ensitilassa pihvejä. Ne on ihan törkeän hyviä, selitinkin niistä jo aikaisemmassa postauksessa.

Uunipunajuuret

Kuoritaan raaát punajuuret ja lohkotaan johonkin uuninkestävään astiaan. Päälle lorautetaan oliiviöljyä, hunajaa, soijakastiketta ja maustetaan suolalla, timjamilla ja rosmariinilla.
220C ja vajaa tunti niin hyviä on! Feta tai joku muu juusto sopii hyvin näiden kanssa!

Ruoka nro 4. oli joulukinkun jämistä eli Kinkkukastike ja riisiä. Tein kylkeen kaali-puolukkaraastetta, siitä on sitten kauan kun olen sitä edellisen kerran maistanut saati tehnyt!

Illalla kävi vieraita ja paistoin lättyjä ja vohveleita (vohvelirauta oli niin hidas että piti tehdä myös lättyjä!) sekä kermavaahtoa ja mansikkahilloa. Itselleni lisäsin taikinaan hitusen nokkosta, että tulisi hyvä omatunto kun syö NOKKOSLÄTTYJÄ eikä vaan tavallisia...:)

Nokkoslättyjä sitten tuli niin paljon että olen syönyt niitä kinkkukastikkeen kanssa, sekä hävikkihedelmistä tehdyn hedelmäsalaatin ja rahkan kanssa. Ja aamupalaksi. Ja vissiin iltapalaksikin.



Tänään tein Omenapiirakan ilman uunia. Lainasin kesällä kirjastosta jonkun raakaruoka jälkkärikirjan, ja olen tehnyt sen jälkeen omasovelluksia niitä mukaillen.

Omenapiirakkaan tarvii n. 1dl pähkinäsekoitusta joka liotetaan vedessä yön yli. Aamulla nakkasin veden pois ja sekoitin joukkoon hiukan vaniljajugurttia (hävikki). Jos olisi ollut taateleita tai rusinoita yms. niitäkin voi laittaa. Ja vedin sauvasekoittajalla mössöksi. Mössön painelin lautaselle.
Sekoitin yhden omenan, ja tilkan vaniljajugurttia ja maustoin seoksen kanelilla. Painelin sen pohjan päälle.

Sitten vaan muutamaksi tunniksi jääkaappiin ja on hyvää!
Tästäkin saa kyllä itselleen ähkyn olon, olen joskus syönyt kerralla koko annoksen enkä enää taida tehdä sitä...Omena-kaneliseos oli itsessäänkin todella hyvää!
Tätä vois syödä ihan jälkkärinä pelkästäänkin.

Ja sitten viikon "testaan jotain ihan uutta" ruoka. Coleslaw kaalisalaattia olen joskus tehnyt, mutten koskaan ole itse tehnyt majoneesia. Löysin jonkun pika/helppo/ yms. majoneesin ohjeen, ja nooooh...ei siitä kyllä majoneesia tullut vaan lähinnä salaatinkastiketta. Saattaa olla että vika oli ihan tekijässä eikä millään tasolla ohjeessa!

http://ruoka.ts.fi/tilli-pulla/kikka-kolmonen-eli-helpoin-majoneesi-ikina/

Heitin sinne kaalisilpun sekaan, eiköhän maku ole tärkein?! Ja sitten loppui omenaviinietikka. Ja loppui muuten myös rypsiöljykin, olen lähinnä käyttänyt sitä saippuan teossa.
Lorautin sekaan lientä tuollaisesta purkista missä on marinoituja sieniä, siinä liemessä ainakin on etikkaa! Nyt aletaan olla tyypillisen kokeilevan keittiön ruuanlaittopuuhissa...

Joissain ohjeissa colaslawissa on rusinoita, joten kaivoin niitä vielä suklaarusina-rusina-maapähkinä seoksesta jonka sain joululahjaksi. Katsotaan pystyykö sitä huomenna syömään vai ei, eiköhän se onnistu! Nyt vaan pitäisi keksiä mihin se loppu kastike laitetaan, ehdotuksia?

Tänään vielä ruokana janssoninkiusausta.

Vaikka Mika ei niinkuin periaatteessa syö kotona iltaisin, niin syöhän se jos on sellaista ruokaa mitä se haluaa syödä. Joten voin kuvitella, ettei janssoni huomista aamua näe...

Ensviikon ruokalistaksi suunnittelin jotain seuraavantyylistä:

Broilerkastike -perunat- coleshew salaatti
Uunijuustoa pitäis tehdä. Ja varmaan herasta sämpylöitä.
Tacot + jauheliha-tomaattikastike-juustoraaste yms.
Nyt on jo pakko tehdä jotain kalasta!
Sikaa ja omenaa
porkkanakeitto
linströmin kastike (jauhelihakastiketta punajuurella)

Hyvää alkavaa II-ruokaviikkoa!



18 kommenttia:

  1. Moikka! Juuri päivitin omaa haastettani :)

    http://dancingcloudsandmore.blogspot.fi/2015/01/tammikuun-haaste-paivitys.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa!
      Teillä kun on iso perhe ja monta syöjää niin joutuu ihan erilaisten haasteiden eteen kuin minä. Lisäksi kun mies syö töissä niin voin vetää periaatteessa yksin kuukauden kasvissosekeittoa jos siltä alkaa tuntua. Lapsille ei ehkä sama ihan menisi läpi!

      Me käymme suunnilleen kerran viikossa syömässä miehen vanhemmilla koska anoppi tykkää koota pesueensa ruokapöydän ääreen. Tämän takia koitamme myös toimittaa siihen suuntaan ainakin riistaa. Syksyllä sitten sieniä ja sensellaista.

      Poista
  2. Oonko mä' missannut jotain vai miks oon vähän pihalla? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en tiedä mitä tarkoitat, mutta mulla on tavoitteena käyttää tammikuun ruokalaskuun 100€. Sitäkö tarkoitit?

      Poista
    2. Joo mietin että onko tää joku ihan yleinen juttu vai pelkästään sun oma :) Aika vaativa tavote, eikös teitä kuitenkin asu siellä kaks aikuista?

      Poista
    3. Ilmeisesti olin missannut ton aikasemman postauksen joulukuun lopulta, missä vähän pohjustit tätä aihetta, pahoittelut :)

      Poista
    4. Juu ei mitään pahoitteluja! Ensin tämä oli mun oma, mutta omista kavereistakin mukaan on lähtenyt ihmisiä jotka ovat haastaneet omia kavereitaan. Lisäksi muutamia ihmisiä on julkisesti lähtenyt mukaan blogien takaa.

      Sanoisinko, että ei ole vaativa jos on ruokaa pakastimissa, kellareissa, kuivattuna ja kuivakaapeissa. Mutta jos mitään varastoa ei ole, niin sitten saattaa hiukan olla. Meillä ei ole kellaria, mutta muuten paljon ruokaa.

      Mulle tämä tuntuu enemmänkin olevan hauskaa, ainakin vielä! :)

      Poista
    5. Meillä menee helposti viikko edes käymättä kaupassa. :D Kaksi aikuista + yksi teini. Ihan hyväkin välillä syödä noita kaappeja tyhjäksi. Tulee paitsi käytettyä ne omituisimmatkin säilykkeet pois ja parhaimmillaan tulee keksittyä ihan huippuhyviä uusia ruokia, esim. allekirjoittaneella viimeksi kikhernekeitto. :)

      Poista
  3. Hyvältä vaikuttaa ja mielenkiintoisia reseptejä! Mä tänään vähän innostuin ruokaostoksilla tilipäivän kunniaksi, mutta muuten on myös tarkoitus nuukailla ja lisäksi kokeilla jotain uusia ruokia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vaan reippaasti otat haasteen vastaan sitten loppukuuksi, niin et ainakaan tuhlaa lisää. ;)

      Poista
  4. kuin siellä saa yksityishenkilö hävikkiruokaa kaupasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopimalla asiasta kauppiaan kanssa. Olen kysynyt asiasta kaikkiaan 5 kaupasta, yhdestä onnisti. Todennäköisesti mitä isompi kauppa sen hankalampaa.

      Poista
  5. Heippa! Kivaa, kun tulit kommentoimaan blogiini, niin löysin tänne.Melenkiintoinen blogi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sulla se vasta ihana ja värikäs blogi onkin! Meillä liikutaan enemmän saven ja mudan väreissä.

      Poista
  6. Hyviä ruokia olet saanut aikaan pienellä rahalla! Uunipunajuuret menevät täällä kokeiluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan perusruoka perusraaka-aineista on kyllä varsin halpaa!

      Punajuuret on muutenkin tosi monipuolisia, olen ihan tietoisesti koittanut lisätä niiden käyttöä keittiössä. Ne sopii ihan mahtavasti vuodenjuuston ja fetan kanssa, tosin mun elkoisen rajallinen budjetti ei anna nyt myöden kauheasti juusto-ostoksia.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)