torstai 29. tammikuuta 2015

4/4 ruokahaasteesta suoritettu!!! Havainnot ja päätelmät.

No niin, nyt se olisi ohi.

Viimeisellä viikolla meinasi iskeä pienimuotoinen kisaväsymys ruokien suhteen. En tehnyt yhtään uutta ruokaa, en kokeillut mitään, menin vain sieltä mistä aidan alta pääsi.
Lisäksi söin monena päivänä kylässä.

Ruuat jotka tein olivat seuraavat: Paistinperunat, jauhelihakeitto, jauhelikastike, munakas ja makkarakastike. Ja sen lisäksi söin ne nuotiomakkarat, mutta niitä ei kai lasketa ruuanlaitoksi.

Kauppalasku oli seuraavanlainen:
Maitoa 3,5€
Partaäijä jugurtti 2,95€
salaatti 1,65€
Pirkka yrttipatonki 0,85€
Janssonifile 1,85€
Kurkku 0,88€
Porkkana 2kg 2,29€
Lanttu 1,58€
Selleri 1,10€
Keräkaali 1,98€
Muovikassi 0,20€

Yht: 18,83€ Eli vikalla viikolla jäätiin yli 6€ tavoitteesta!

Meillä luki kauppalapussa janssoninfilettä, porkkanoita, lanttua ja kaalia. Kun ne oli kerätty koriin niin sanoin miehelle, että otetaan nyt molemmat jotain mitä halutaan. Otin kurkun ja salaatin, ja Mika ei edes meinannut keksiä mitään! Siis me entiset ruokashoppailijat ei keksitty mitä me a)haluttais b) tarvittais. En tiedä pitäiskö olla huolestunut vai ei.

Se mitä tästä kuusta jäi käteen niin ylitti ainakin minut ihan täysin.

Ruokalistan tekemällä säästettiin rahaa useampia satasia, syötiin huomattavasti monipuolisempaa ruokaa kuin normaalisti, ja Mikan mielestä syötiin parempia ruokia.

Pitikö jostain tinkiä?
Ensiajatuksena on, että salaatista, mutta salaatin tilalla söin kaali- ja porkkanaraastetta joka on varmasti terveellisempää kuin suht ravinneköyhä jäävuorisalaatti.
Periaatteessa 25€ saa melko paljon ruokaa, kunhan vain keskittyy siihen pakastimen sisältöön, kausiruokaan ja koittaa pitää sen ruokalistan kohtuullisen yksinkertaisena.

Pystyin ostamaan keskihintaa kalliimpia nakkeja ja makkaroita miettimällä mistä muusta voin tinkiä. Pystyin ostamaan kotimaista kurkkua, kaalia, perunaa ja juureksia.
Pystyin ostamaan Juustoportin maitoa vaikka se on 25senttiä kalliimpaa kuin Pirkkamaidot/Mildbonat.

Miten sitten tästä eteenpäin, tuskin jatkan ihan orjallisesti juuri satanen kuussa linjaa, mutta pyrin tekemään ruokalistan ja noudattamaan sitä. Päätin että jatkan kuukausittain kauppalaskujen seuraamista, koska mielestäni kasvattaa luovuutta nuukailla silloin kun ei ole pakko. Taloudellinen ahdinko aiheuttaa pahaa mieltä ja katkeruutta, vapaaehtoinen nuukailu tuo onnea.

Ajatus siitä, että voin ostaa kärryllisen hedelmiä on jotenkin kutkuttava kun sen voi oikeasti tehdä, mutta ei tee!
Sovittiin että laitetaan molemmat 50€ kuussa "ruokakassaan" ja molemmat voi sitten sen yli ostaa omilla rahoillaan jos jotain extraa haluaa.

Huomasin myös, että kun ruuasta joutuu positiivisessa mielessä tinkimään se maistuu paremmalta! Kun ei ole kokoaikaa saatavilla kymmentä erilaista hedelmää niin voi että ne viimeviikolla ostetut päärynät oli hyviä! Samaten homejuusto on huomattavasti parempaa kun sitä ei syö kokoaikaa.
Tekee eron juhla- ja arkiruokiin. Arkiruuissa suosii yksinkertaista, ja sitten panostaa niihin "juhlaruokiin". On se juhlaruoka sitten salaattia, Kivikylän makkaraa tai suomalaista juustoa.

Kun katsoi tarkasti mitä meni ruokaan, niin samalla väheni se muukin ostelu. Ja kun ei tule ravattua yhtenään kaupassa, ei edes tee mieli joka kertaa ostaa jotain lehteä, leikkokukkaa ja kirpparilta "kaikkea kivaa".
Hei mulla ei ole koskaan ollut sellaista tilannetta, että olisin kauheasti harkinnut tarvitaanko jotain vai ei. Olen ostanut jos olen halunnut ja rahaa on ollut.

Huomasin myös että ruuan ostelusta on tullut yksi harrastukseni. Kuljeskelen kaupassa fiilistelemässä, ostelen kaikkea mitä mieleen juolahtaa ja haluan kokeilla. Ostan suunnittelematta, tosin kyllä ne ruuaksi sitten olen käyttänyt mutta ei aina niin monipuolisesti kuin voisi!
Onhan se kiva että kaapissa on viittä erilaista pähkinää ja kymmeniä erilaisia siemeniä, mutta joskus voisi päästää varaston tyhjäksi ja ostaa niitä vain herkuiksi.

Tein syksyllä sellaisen rajoituksen itselleni, että jos saan talven ajan säästeltyä tilillä rahat uuteen kameraputkeen niin voin sen maaliskuussa ostaa kun menen töihin. Nyt näyttää siltä, että keväällä saan ehkä vähän parempia kuvia...

Päätin myös nostaa omaa lainanlyhennystä säästyneen ruokalaskun hinnan, se jos mikä on kuin laittaisi rahaa pankkiin! Eikä tule oikeasti niin paljoa osteltua extraa kun siihen ei ole enää varaa! Nerokasta.

Tein ensikuuksi seuraavan ruokalistan. Jos teillä on blogeissa ruokalistoja, niin laittaisitteko linkkejä niihin, ettei meidän tarvisi koko vuotta syödä tätä samaa listaa! Tosin ajattelin kyllä myös vakoilla koulujen ruokalistoja, niillä kun on aika monipuolisia ruokalistoja.
En ota listasta paineita, vaan käytän sitä ohjeena. Sovelletaan, jos se tuntuu paremmalta vaihtoehdolta!

 Enkä tod.näk tee joka viikko 6-7 kertaa ruokaa, pyrin tekemään senverran ison annoksen että siitä syö pari kertaa. Helpompaa on kuitenkin kirjata liikaa ruokia kuin liian vähän.

tattirisotto
lasangne
jauhelihakeitto
lihapata
kalapullat
janssoninkiusaus
kaalikääryleet

kanttarellikastike
paistettu kala ja muusi
pizza
riisiä ja kanaa
porkkanalaatikko
punajuuripata
jauhelihakastike

kalakastike
makaronipata/kasviskeitto
lihapihvejä
kanakeitto
nakkikeitto
lihapullakastike (pakastimesta)

kaalilaatikko
röstiperunat
kalakeitto
lihapata
jauhelihamureke
riisipuuro, mehukeitto

Miten teillä meni nuukailu, kokeilitteko? Millaisia ajatuksia se herätti?

Itselleni tuntuu, että nyt avattiin rahan käytön suhteen sellainen portti joka on ollut koko aikuisiän hukassa. Minä itse käytän omat rahani, ei kukaan muu, ja en edes halua muistaa mitä kaikkea tärkeää on tullut kannettua kotiin ja kotona sitten vasta on tullut mieleen että tarviiko sitä ihan oikeasti.

Siinäpä iso tavoite vuodelle 2015- opetella taloudenhallintaa!





18 kommenttia:

  1. Me on myös nyt kirjattu kaikki ostokset paperille ja oon ollut niin järkyttynyt, miten paljon ruokaan saa menemään rahaa. Oon aina haaveillut siitä, että tekisin tuon muutaman viikon ruokalistan, jottei kaupassa tarttis käydä vähintään joka toinen päivä hakemassa seuraavan päivän ruoat, kun en jaksa miettiä kauemmas. Ehkä saan tästä potkua ihan oikeasti toteuttaa sen. Eli josko tekisin listaa vaikka ihan heti, enkä "sitten huomenna" :).
    - Pikkusisko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä useammin kaupassa käy sen enemmän sinne menee rahaa. Mitä vähemmän suunnittelee, sen enemmän menee rahaa. Ja mitä enemmän tykkää ruuasta (kuten minä) niin sen kalliimpaa se ruuan ostaminen on.

      Jos jälkikasvu ei vieläkään synny, niin ainahan sitä voi ruokalistan tehdä!

      Poista
    2. Ruokalista tehty! Ah, voin olla niin ylpeä itsestäni. Häränpyllyähän se tulee heti olosuhteiden muutoksesta heittämään, mutta ainakin nyt on listattuna kaikkia mahdollisia ruokia, joita voi tehdä (tai joita toivoo jonkun kantavan kotiin :D). Ja ehkä se viikko kerrallaan suunnittelua vois toimia. Pitkäjänteisempään en edes yritä kyetä.

      Poista
    3. Nyt sitten listaa kehiin, niin voin vakoilla mitä muut syö!

      Poista
  2. Tätä oli mielenkiintoista seurata. Nuukailu on kivaa, paitsi suklaan suhteen en juurikaan nuukaile (nimimerkkikin sen jo kertoo)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos joku muukin saa ideoita! Mulla on suklaa-kausia jolloin sitä tulee syötyä enemmän, silloin sitten luovutaan jostain muusta! :)

      Poista
  3. Mun niin pitäis...on pitäny jo vuosikausia... mutku... Siis tehdä tollasta ruokalistaa. Asiaa vaan nyt mutkistaa toi mun vegeily hieman. No, tekosyy sekin...

    Hiukan mua pisteli tuo "montaa sorttia pähkinöitä ja siemeniä", nimittäin huomasin tänään että mulla on tilanne just sellanen... Pitäis niitä nyt vaan sit myös käytellä. Tosin vegenä niitä kyllä tartteekin ja käytänkin ihan ok.

    Mä oon keränny tän kuun kuitit kaikki talteen, teen paremmalla ajalla laskelman mihin rahat on menny. Ruokaan meillä menee järkyttävän paljon, ennustaisin jos aiemmat merkit yhtään paikkaansa pitää, että sellaset 800€ sinne on taas pujahtanu... huhhuh. Meitä on 5. Ja lasken siis erikseen koirien ja kissan ruoat, vessapaperit sun muut sellaset, sekä herkut... että siis pelkkään ruokaan meidän perhe saa kulumaan aivan hirvittävästi rahaa. Siihen koitan muutosta kyllä saada jatkossa aikaan, kunhan nyt saan ne laskelmat tehtyä ensin. Ja suunnitelmat...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos joutuu tekemään kaksi eri ruokaa, ja on vielä kasvavia lapsia jotka syö hevoskuormallisen "kaikkea mahdollista" niin en ihmettele että ruokalasku on isompi kuin kahdella aikuisella joista toinen syö arkena töissä!

      Siemenet ja pähkinät on vaan niin hyviä. :) Mä en myöskään voi syödä kovin paljon leipää, esimerkiksi aamulla aamiainen on smoothie jossa on myös niitä siemeniä ja kananmuna. Sitten niitä tulee ostettua ihan liikaa. Pähkinätkin on parempia jos ne ei seiso kaapissa kuukausikaupalla.

      Mutta voithan sä vegeruuatkin suunnitella, ihan niinkuin muutkin! :)

      Poista
  4. Kameran putkeen säästäminen on aina suositeltavaa! :) Sen vuoksi kyllä usein joutuukin nuukailemaan. Joulun jälkeen ei ollut ihan samalla tavalla herkut maullaan, siitä tuli ainakin meillä säästöä. Epäilen, että ensi kuussa palataan arkeen. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ongelma kameranputken kanssa on se, että niitä tarvis heti useamman. Koittaa siinä nyt sitten päättää mikä olis tärkein! Oon kyllä harkinnut käyttyjäkin, tosin siinäkin on oma riskinsä.

      Meillä on edelleen joulukarkkeja jäljellä, niitä voi syödä jos herkkuja tekee mieli!

      Poista
  5. Tämä on kyllä mielenkiintoinen kokeilu ja voisin itse lähteä mukaan. Tosin meillä mies käy kaupassa ostamassa ruokatarvikkeet, joista minä yritän keksiä syötävää. Ehkä suunnitelmallisuus olisi avainsana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos mies ostaa listan mukaan eikä vaan kasaa kaikkea mahdollista kyytiin niin tottakai sillekkin voi antaa listan kouraan. Aina vaan parempi, sitten voi myös syyttää toista jos se ei pysy budjetissa! :D

      Poista
  6. Teilläpä oli mielenkiintoinen kokeilu! Saako kysyä, minkä verran teillä ennen meni suurinpiirtein rahaa ruokaan? Itse olen kyllä tuon talouskukkaron huomannut käteväksi, siitä huomaa paremmin, paljonko sitä rahaa menee. Kortilla maksaessa kun ei tunnu missään... Täytyy laittaa vähän vähemmän rahaa jatkossa ;) Teillä mitä ilmeisimmin tuo pakastin on pohjaton :P Metsästyksen myötä taidatte olla lihassa aika omavaraisia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen meni hiukan kuukaudesta riippuen 200-400€.

      Ei pakastin pohjaton ole, mutta meillä on niitä kolme! :D
      Hirvenlihaa tulee aika paljon, ei pienemmistä riistaeläimistä lihaa kovin kamalasti tule. Mutta meillä oli ne siat, joista lihaa tuli hirven lisäksi. Kyllä ne riittää toivottavasti aika pitkälle kesään.

      Poista
  7. En ole vielä laskenut paljonko rahaa meni ruokaan tässä kuussa, mutta ei me kyllä ihan siinä sadassa eurossa pysytty. Mutta paljon enempi tuli harkittua ja suunniteltua ja kyllä sen näkee, säästyi aikaa ja rahaa. Ehdottomasti jatkan samalla linjalla tulevaisuudessakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä! Veikkaan, että ei mekään ihan sadassa eurossa per kuu tulla pysymään, mutta ei kukaan kiellä kokeilemasta.

      Poista
  8. Meillä ei onnistunut ihan niin hyvin kuin teillä. Mutta sen huomasin oman kokeilun aikana, että lihahan se on mikä kaupassa maksaa. Muutoin meni helposti alle budjetin, mutta siinä kohtaa kun piti lihakauppaan mennä meni sitä rahaakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei meillekkään liha ole ilmaista. Hirvenliha maksaa hirvien kaatomaksut, metsästysseuran jäsenyyden, riistanhoitomaksut (+ EVÄÄT sinne jahtiin!!!) jne. En ole laskenut paljonko se maksaa kilolta jos kaikki ottaa huomioon, veikkaan että kaupasta saisi halvemmalla.

      Mutta eihän harrastuksilla ole hintaa!

      Sianliha tuli maksamaan tänä vuonna enemmän kuin jatkossa kun piti koko aitaus tehdä, ensivuonna se on jo valmiina eikä maksa kuin sikojen hankinta.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)