maanantai 8. joulukuuta 2014

Riittäisikö kohtuus (valossakin)?



Olin eilen Keskisen kyläkaupalla. Sanotaanko näin, että siinä vaiheessa kun ulkona oli parkkipaikoilla liikenteenohjaajia olis pitänyt järki jo sanoa että nyt nopeasti takavasemmalle.
Mutta kun me oltiin luvattu Ottopojalle että mennään sen kanssa käymään siellä heti kun mun työt loppuu, niin oli vähän nyt sitten pakko.
En ole oikein kauhean innokas ollut lähtemään muutenkaan sen kesäisen reissun jälkeen kun Hra Ottopoika katosi siellä ja mä jouduin lopulta kuuluttamaan sitä kun en muuten löytänyt sitä mistään...

Mulla on tapana käydä parikertaa vuodessa ostamassa pakolliset alusvaatteet Vesalta. Sillä on siellä hyvä valikoima, ja hyviä tarjouksia. Eilen oli kaikki -30%. Jokainen naisihminen tietää mikä olotila on senjälkeen kun on sovittunut rintsikoita. Riisu, pue, hae sittenkin seuraava koko, ei ollutkaan hyvä, vaihda mallia, sovita tästä mallista 5 eri kokoa, pue, hae joku muu, riisu, pue, sovita, pue jne.

Ja sitten vaan kassalle, ja jouluosaston läpi.
Se Keskisen jouluosasto on jotenkin ihan toisesta maailmasta. Jos ne saa ne kaikki tavarat myytyä, niin olen kyllä suunnattoman hämmästynyt. Sen lisäksi että siellä on tonneittain joulukrääsää, valoja sen seitsemää sorttia,tonttuja ja hilispimpeleitä niin siellä on ainakin 3 tivolilaitetta. Siellä sisällä!

Niissä sitten vilkkuu kaikki maailman värivalot, äänet kaikuu seinistä ja vaikka siellä naisten alusvaateosastolla oli ihan tilaa hengittää niin kaikki ne ihmiset olikin siellä saakelin jouluosastolla. Tässä vaiheessa alkoi todella tehdä tiukkaa. Lisäksi vielä joku erittäin voimakas haju, en tiedä oliko se joku hajuvesi vai tuoksukynttilä, mutta pitkästä aikaa mä aloin pelätä että saan paniikkikohtauksen.

Onneksi mulla oli kärry mihin nojata ja pakotin itseni koneellisesti kävelemään eteenpäin. Matkalla nappasin kärryyn ämpärin ja kasan säilytyslaatikoita. Ja sitten jonottamaan kassalle.
Onnekseni valitsin kassajonon jonka vieressä oli kirjoja, luin niitä siinä jonottaessani ja sain pään edes hiukan selkiämään. Syytäkin oli, koska jonotin yli tunnin.

Kotimatkan nukuin, ja kotonakin vielä tuntui, että joku sanoo sanankin niin pää räjähtää.
Onneksi pystyi lähteä lenkille vesisateeseen. Aistiyliärsykkeet on pahempaa saastetta kuin moni muu!



Mihin ihmiset tarvitsee tätä kaikkea?!
Tuleeko joulumieli sitten kun sytyttää sen sadannen jouluvalon?

Mä olen itsekkin kerännyt laatikkokaupalla joulukoristeita vaikkei mulla ole koskaan ollut tapana edes koristella mitenkään ylenmäärin.

Kun olin lapsi meillä oli kyllä joulukoristeita, mutten muista että niitä olisi mitenkään tietoisesti hankittu lisää.
Kaunein kaikista oli mielestäni koriste josta roikkui kolme punaista palloa. Siskon kanssa ollaan aikuisina koristeltu lapsuudenkotia ja haikein mielin naureskeltu kuinka se pallokoriste lopulta on aika vaatimaton mutta lapsen silmin se oli upein, ihanin ja koristeellisin mitä olla saattoi.

Kynttelikköjä meillä oli kaksi, toinen keittiössä ja toinen olohuoneessa. Olkkarin kynttelikkö oli peritty isän tädiltä. Ja ikkunassa oli pahvienkelit. Ulkona oli jää- tai lumilyhtyjä jos sattui olemaan pakkasta. Eikä niitäkään koskaan määräänsä enempää. Me elettiin vaatimattomasti.




Kun ajelee pimeällä niin ihmisten pihat ja talot alkavat olla kuin ruotsinlaivoja. On valoja, on värejä ja on vielä vähän lisää valoa. Kymmenessä vuodessa ulkovalojen määrä on ihan räjähtänyt käsiin.
Ei sillä että pelkkä pimeä ja vielä vähän pimeämpi olisi jotenkin ihaninta ja tavoiteltavinta.

Mulla oli viimetalvena takapihalla kahdet valot, ja etupihalla ainakin neljät valot. Arvatkaa monetko näistä valoista toimi tänä vuonna? Yhdet, ne kaikista pienimmät jotka oli yhdessä kranssissa.
Ne pitkät ja kalliit joita oli puissa on kaikki rikki.
Sähkömies korjasi jo viimetalvena noita valoja useaman kerran kun johdot paloi poikki.
Oli siitä todella innoissaan kuten jokainen joka joutuu tekemään jotain töihinliittyvää kotona....
Mä päätin etten osta uusia tänä vuonna.

Heitin syreenipensaan päälle ne pienet toimivat valot, ja kieltämättä ne näyttävät aika hassuilta kun ne eivät ylety edes kokonaan siihen ympärille. Mutta mulla ei ollut pokkaa olla laittamatta ulos valoja! Minä joka koitan olla oman tieni kulkija en uskalla olla laittamatta ulkovaloja ettei luulla jehovantodistajaksi. Kuinka säälittävää.

Miksi meille myydään tälläistä paskaa?! Tyydytäänkö me siihen, että valot nyt kestää sen yhden talven jos kestää ja seuraavana vuonna uudet? Säästin just yli satasen kun päätin että pystyn elämään ilman noita valoja puissa, vaikka kieltämättä ne ihan kauniit olikin.



Entäs sisävalot sitten. Eilen illalla hiukan siivosin romuhuoneen kaappia. Löysin neljä tähteä joita ei olekkaan sen jälkeen käytetty kun kirpparilta tuli ostettua isot paperitähdet. Niitä riittää yksi per huone eikä oikein muita valoja kyllä haluaisi niiden lisäksi laittaa.( Ja silti laitan.)
Ja mikä parasta ne näkyy kunnolla ulos, että kyläläiset näkee että on noillakin vielä sähkölasku maksettu ja valoa piisaa.

*Huah*, koita nyt sitten tässä olla joku maailmanparantaja.

Mutta saako sillä anteeks, että mä sain pari vuotta sitten kaverilta muovikassillisen valoja kun niissä oli pieni värivirhe eikä niitä voitukkaan myydä liikkeessä jossa hän on töissä.
Oon antanut niitä eteenpäin, ja silti niitä on vielä ittellä useita. Harmi että ne on kaikki sisävaloja, muutenhan mä olisin ne ripustellut kaikki tonne ulos!

Siivouksen seurakseni tuli muuten 2 jätesäkillistä ihan kongreettista roskaa, 2 pussia SPR:n kirpparille ja vielä jäi niin paljon kirpparitavaraa että mun on varmaan pakko mennä varaamaan kirpparilta pöytä jos vaikka joku erehtyisi ostamaan jotain. Uskaltaisinkohan mä jo myydä pois edes yhdet jouluvalot ilman että alkaa heti kaduttaa jos keksii vielä jonkun paikan mihin ihan varmasti pitäisi saada valot...
Siivous on muuten ihan mukavaa, löysin myös jemmattuna villapaitoja joita en muistanut omistavanikaan. Ihan kauheesti ei vissiin ole ollut tarvetta. Vähän niinkuin ei kaikille valoillekkaan.







8 kommenttia:

  1. Huh, kyllä nettiostokset päihittää isot tavaratalot :D Ja noista valoista olen samaa mieltä! Ärsyttävän kertakäyttöisiä.. mulla on kaksi samanlaista joulutähteä, yksi tuvassa ja yksi saunalla. Ihania, pelti ei heti hajoa ja uusia lamppuja saa kaupasta varmasti. Samoin tykkää ulos ihan noista tavallisista kuusenkynttiläsarjoista sillä niiden johto on paksua ja kestävää ja lamput on vaihdettavissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitään joululahjakaaosta en harrasta, ostan kummilapsille jotain pientä tai mieluiten annan rahaa joten joululahjoja tuolla kaupassa ei onneksi tarvinnut olla etsimässä.

      Nettikaupoissa on puolensa. Just tilattiin ihanat whippet-hupparit jenkeistä. Niitä painettiin just se 10 kappaletta meille, ja mulle tulikin väärä koko. Nyt sitten oon jo pitänyt paitaa, ja pessytkin kerran. Siihen hintaan tuli paita, lähetys ja tulli (tätä me ei muistettu...) enkä millään haluaisi myydä sitä 5€ kirpparilla kun se maksoi yli 50€. Eli mun on pakko paitaa vissiin jotenkin hiukan suurentaa jos meinaan sitä käyttää.

      Tosiaan noi jouluvalosarjat, pitääköhän mun ostaa sellanen jos joskus vielä ostan ulkovaloja. Pelkään pahoin että ostan.

      Poista
  2. Haha :D Keskinen joulun alla, voin vain kuvitella! Mutta noista jouluvaloista. Meillä ei ole ensimmäistäkään (joulukoristeita on ehkä kaksi kappaletta), mutta eilen vilahti telkkarista joku ohjelma, jossa etsittiin hulppeimpia jouluvalaistuja taloja. Jenkeissä tottakai. Siinä meinasi muuten verkkokalvot räjähtää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä just hetki sitten järjestelin mun joulukoristeet kahteen laatikkoon POIS ja SÄÄSTÖÖN. Se säästettävien laatikko oli aika pieni. :)

      Me käytiin Ottopojan kanssa kattomassa Seinäjoen keskustassa yhtä taloa jossa on sellanen jenkkivalaistus. Oli se aikamoinen. Aattelis ettei sisällä saa edes nukuttua kun piha loistaa niinkuin päivällä! Tai ehkä mä vaan oon maalta.
      Ottopoika alkoi heti suunnitella että se laittaa samanlaisen valaituksen, onneks se ei taida viittiä alkaa niitä ripustella pitkin pihaa moneen kertaan.

      Poista
  3. Meillä ei ole (sähköisiä) jouluvaloja sisällä eikä ulkona. Joskus on ollut joku, mutta minusta on nyt kiva olla pimeässä. Taloon tullessa syttyy kuitenkin liiketunnistimella neljä lamppua, niin että löytää ovelle asti. Muina aikoina täällä on mustaa, paitsi jos on kynttilöitä. Eipä tullut mieleen, että nyt meitä luullaan Jehovan todistajiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, ehkä toi jehova-juttu tuli mieleen siitä, että lapsuudenkodin naapurustossa yks jehovaperhe piti muuten paljon jouluvaloja, mutta sammutti ne aina joulukuuksi. :)

      Poista
  4. Olisi hyvä pyrkiä vähentämään fyysistä omaisuutta ja lisätä sitä henkistä.

    Mutta, kun ne valot on niin kauniita!!! Yyyh..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä se tuska just onkin. Mä laitoin äsken päiväkotiin viestin että tarvisko ne askartelumateriaalia kun mulla on ylenmäärin!

      Poista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)