sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Nuukaillaanko?

Mulla on tarve kokeilla jotain radikaalia raha- ja ruokarintamalla. Mä en erityisesti pyöri kaupoissa shoppailemassa, mutta silti rahaa menee ruokakauppaan ihan liikaa.

Päätimme kokeilla tammikuun ajan selvitä satasella ruokakaupassa. 25€/vkoa. Nostetaan raha käpälään, ja sillä sitten tehdään ostokset. Summa ei ole mitenkään erityisen alhainen, suurinpiirtein samalla summalla opiskelijoidenkin pitää pärjätä. Mies syö töissä joten lähinnä ruokin itse itseäni.

Tarkoitus ei ole syödä pelkkää "surkeaa ja ankeaa" vaan syödä hyvin, miettiä ennemminkin miten pakastimesta löytyviä ruokia voisi hyödyntää monipuolisemmin, keksiä uusia reseptejä ja hillitä omaa ostamista.

Ajatuksena on myös kirjata ylös tehtyjä ruokia, tuntemuksia ja ostoksia. Olen innoissani ajatuksesta. Välillä näin joutuu tekemään siksi, että rahat on kaikki ja palkkapäivään on vielä aikaa, mutta koskaan en ole etukäteen päättänyt tiedostavasti kokeilla.

Uskallatko lähteä mukaan?

En halua luoda kenellekkään muille sääntöjä, keksikää itse omaan tilanteeseen sopivat. Ison perheen ruokkiminen on aivan eri asia kuin kahden ihmisen.
Eikä kaikilla ole yhtä hyvää ruokavarastoa kuin meillä! Kolme pakastinta, lihaa, kalaa, munia, kuivaruokiakin kohtuullisesti. Sekä sieniä, marjoja ja mehua. Pitää vaan toivoa että hävikkiä tulisi haettavaksi asti, ja saisin edes jotain hedelmiä! :D

Koska sen tänne nyt julkisesti kirjoitan on paine asian onnistumiseen suurempi kuin silloin kun vain täällä kahdestaan asia päätettäisiin.

Summaan ei voi laskea koirien ruokia, eikä bensoja, mutta rahaa joka menee omaan ruokaan.

17 kommenttia:

 1. Voi vitsi, tarttis itekin kokeilla! Mulla kuluu tolkuttomasti rahaa työpaikkarukailuun ja herkkuihin! Perusruoka on mun kokkaustyylillä kyllä halpaa, perunaa, punajuurta, kaalia, lanttua ja porkkanaa, aipuleita, mausteita ja soijarouhetta/linssiä. Mut ne lisukkeet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä pyrin myös talvella käyttämään mahdollisimman paljon juureksia, mutta tuhlaan mm. juustoihin, hedelmiin, pähkinät on ihan tosi kalliita jne. Oon pyrkinyt ostamaan luomuna melkein kaiken mitä saa, eikä se aina ole halvimmasta päästä...

   Nyt vaan mukaan niin voidaan tsempata toisiamme! Mä aijon nyt käydä ostamassa vähän kahvia varastoon, mutta muuten koitan etten haali kolmella sadalla valmiiksi ruokaa kaappiin.

   Poista
 2. Mun palkasta on aina mennyt puolet tuohon sittariin! Kuvittelin, että kun tyttäret muuttavat kotoa, niin säästöön jäisi enempi. No, yksi asuu kotona vielä siis neljästä. On vaan noita pyhiä sen verran vuoden aikana, että porukkaa ilmestyy kotosalle säännöllisesti. Lisäksi opiskelijoiden budjetit paukkuu kokoajan. Siispä me ostetaan heille niitä ruokakasseja, veskipaperisäkkejä ja pesuaineita, lemmikkieläinten tarvikkeita jne. Elikkä mä vielä odotan, että pääsevät työelämään ja mä saan törstätä omat palkkarahat ihan yksin...sitä vielä odotellessa, olisiko vielä 5-7 vuotta siihen. Kiva ajatus tuo sun. Mukava seurata, miten tulet onnistumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onni opiskelijalle on vanhemmat jotka pystyy sponsoroimaan elämää!

   Muistan miten mahtavalta se tuntui kun äiti joskus tuli ruokakassin kanssa kylään, siellä oli aina banaaneja, omenoita, juustoa...kai siellä muutakin oli, mutta nuo on jäänyt eniten mieleen! Mä söin todella köyhästi opiskeluaikana, koska melkein kaikki rahat meni eläinten ylläpitoon -älykäs valinta.

   Mutta jos et vielä itse pysty osallistumaan, niin lupaa tsempata kovasti! :)

   Poista
 3. Täällä on samanlaiset nuukailusuunnitelmat tekeillä ja ruokalistan teko, jota silloin omassa blogissani esittelin, oli ihan loistoajatus! Oltiin kuitenkin jo aiemminkin syöty kohtalaisen järkevästi, joten yllätyin siitä, että valmiin ruokalistan teko vaikutti niin paljon kaikkeen. Kaupassakaan ei enää tule käytyä kuin kerran viikossa, kun ennen käytiin useampana päivänä viikossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäis varmaan tehdä joku inventaario kaappiin mitä siellä oikein on, ja vähän kans suunnitella ruokalistaa.

   Mies sanoi että sille on ihan sama kunhan KAHVI ei lopu. Taidan hakea pari pakettia kahvia varoksi ettei koko viikkobudjetti mene kahviin...

   Mulla pitää ruuan olla gluteenitonta, ja esimerkiksi glut. jauhot on tosi kalliita! En kauheasti syö leipää, mutta jotenkin silti jauhoja saa olla kokoajan ostamassa. Teen kyllä paljon piirakoita koska niihin voi upottaa kaikki jämät!

   Poista
 4. Erittäin fiksu veto. Yksi periaate, millä tiedän, että itse saan kassihinnan kohtuullisemmaksi on syödä kausiruokaa. Sen varmasti muistaa paremmin, kun tekee ostoslistan etukäteen eikä kaupassa keksi jotain kivaa ylläriruokaa :) Kiva blogi, jään lukijaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mulla on nyt juuri ruokalista pariksi viikoksi niinkuin teoriassa työnalla, aloittamaan en ole vielä tosin ehtinyt...:)

   Yleensäkkin olen syönyt talvisin paljon juureksia, mutta niitäkin olisi hyvä käyttää vielä monipuolisemmin.

   Poista
 5. Meillä on jo pitkään ollut tapana käydä kaupassa vain kerran viikossa, aina ostoslistan kanssa (tosin joskus tulee ostettua jotain sen ulkopuoleltakin) ja herkkujen ostelua on vähennetty, että hirveän tuhlureita ei olla, mutta kyllä se parisataa kuussa menee helposti kahden hengen ruokiin, joskus enemmänkin. Meillä ei tosin ole pakastimessa oikein mitään, että kaikki mitä viikolla syö, joutuu aina erikseen ostamaan. Ajattelin nyt kuukauden ajan pistää ylös kauppaostosten summat jaoteltuina ruokiin, muuhun, lemmikkeihin ja ulkolintuihin. Tänään aloitin, ruokaostokset viikoksi 38,58e.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin ulkolinnut! Nuo raha- ja siemensyöpöt! No niidenkään ruoka ei kuulu siihen 25€, siemensäkki on nyt puolillaan ja saa nähdä kauanko kestää.

   Mä olen joskus käyttänyt ostoslistoja, en tiedä miksi se tapa on jäänyt. Pitäisi tosiaankin ottaa uudelleen käyttöön!

   Poista
 6. Tällainen uutinen tähän:
  http://karvapuusti.blogspot.fi/2014/12/blogin-nimimuutos_12.html :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska nimi! :D Jos mitään ei tarvitse tehdä, niin kiitän tiedosta.

   Poista
  2. Siinä päivittymisessä saattaakin kestää viikkokausia.. :D
   Päivitin siis tuonne linkin taakse tietoa.. :-)

   Poista
 7. Hei hauskaa! Me päätimme juuri omasta vastaavasta projektistamme, joka tosin toivon mukaan jatkuu niin kauan kuin omia ruokavarastojamme vain piisaa... :) Tsemppiä! http://erilaistatavallistaelamaa.blogspot.fi/2014/12/kuinka-pitkaan-selviaa-kaymatta.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä vasta hyvä idea on! Meillä se ei aivan onnistu koska ruokavalio muuttuisi varsin nopeasti hyvin lihapitoiseksi joka ei Mikaa varsinaisesti varmaan haittaisi ollenkaan...:P

   Poista
 8. Hei Maija!
  Haaste vastaanotettu, tämä kuukausi tutkaillaan oikein tarkasti ruokalaskuja ja raportoidaan blogiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno, hyvä! Jos tuntuu että tämä onnistuu hyvin, niin lupaan jatkaa ruokalaskujen seuraamista kanssasi pidempäänkin.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)