lauantai 27. joulukuuta 2014

Jouluruuan loppusijoituspaikka

Kanojen onnenpäivä on se, kun ihmiset alkaa laittamaan jouluruokia pois. 
Sain kyllä kaupasta lisäksi niin paljon hävikkisapuskaa että kanoilla on ihan täysi työ että saadaan nuo pois ennenkuin pitäisi mennä hakemaan lisää! 

"Haluatteko nähdä maailman nopeimman syömärikanan? 
Meitsi syöksyy ihan just tonne muitten sekaan!""Nyt pentu et ala ensimmäisenä syömään jälkiruokia, vaan otat siitä sievästi porkkanalaatikkoa!"


"Huah, mä en niin millään jaksaisi kasvattaa näitä kaikki kersoja, 
mutta pakkohan jonkun on siihenkin hommaan uhrauduttava..."


"Tästä vaan reippaasti nokit suun täyteen tätä salaattia, no niin anna mennä vaan"


 "Ensin joulutorttu, sitten porkkanalaatikkoa vai ottaisinko sittenkin ensin melonia,
 toisaalta riisipuuro kuulostaa hyvältä ja sen päälle leivos..."


 "Jotenkin tää rahkapiirakka vaan sopii tosi hyvin jälkiruuaksi!"


Nyt ei enää talvi yllätä kananpitäjää! 
Nimittäin mä vihdoin sain tirkittyä tuota ovea. 
Innoissani hommasin romukasasta vanhan saunanoven kun ajattelin että kanoille olisi talvisaikaan kivempi kun kanalassa olisi vähän valoisampaa. Ei vaan tullut mieleen ettei se lasi sitten eristä yhtään... Viimetalvena kun ei juurikaan ollut pakkasia niin se ovi vielä meni, mutta pakkohan sitä on alkaa tirkitä jos tulee kuukausi -30C niin ei saada millään kanalaa pidettyä lämpimänä!

Ja koska ovi on romuläjästä, on tilkkeenkin syytä olla. Työkaverit oli kerännyt roskia, ja yhdessä puistossa oli isoja levyjä solumuoveja, lentäneet vissiin läheiseltä rakennukselta. Ottivat ne talteen "jos joku sattuisi tarvitsemaan". Minä tarvitsin! Peittelin niillä daalioita ja kannoja kellariin sekä otin loppupalat kotiin juuri tätä tarkoitusta varten. 
Pakkohan sitä hommaa ei sitten ole aloittaa ennenkuin on pakkasta, ihme kyllä että sain aloitettua ennenkuin oli -20C pakkasta! 

Tosiaankin huomaa, että ihan itte tuon palan leikkasin. Mullahan on ihan käsittämätön taito saada leikattua kaikki vinoon vaikka piirtäisin muka suoraa viivaakin. Mutta eikös TÄRKEINTÄ ole, että ovi on eristetty, ja kummaltakin puolelta. Ja ihan itte. 
Jos siinä rapatessa nyt vähän sattuu leikkaamaan vinoon, 
niin eikait se lopputulosta pahemmin haittaa? Eihän? 

Kesäksi tuohon on varmaan pakko tehdä verkko-ovi, nimittäin viimekesänä kanalassa oli vähän turhan kuuma kun oli niin paljon hellettä. Ei kukaan kanoja pakottanut yöksi sisälle, mutta sinne hikiseen kanalaan ne joka ilta menivät.


Ihan järkyttävää kuinka kaupoissa joudutaan ruokaa laittamaan pois. Mua ihan hirvittää mitä ruuan haaskaamista se on, en ole koskaan dyykannut sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta melkein harmittaa etten esimerkiksi opiskeluaikana tajunnut sitä. Tai sitten siitä ei silloin oikein puhuttu.

Tomaatteja on laatikossa 6, ja jos niistä yksi on puoliksi mätä niin koko laatikko pitää heittää pois. Otin sieltä sen yhden kompostiin ja loput aijon ihan itse syödä. Miksi hemmetissä antaisin ne edes kanoille kun niissä ei ole mitään vikaa?

Hunajameloneissa oli muutamia huonoja kohtia, muuten ne oli vielä ihan  syötäviä. Ja ne on lennätetty tänne pohjoiseen ties miten kaukaa, eikä nekään ehtinyt edes myyntiin ennenkuin ne alkoi mennä jo huonoksi. Surullista.

Ruoka on käsittämättömän kallista. Ja sitten sitä haaskataan ketjun kaikissa vaiheissa.
Ei ihme, että se maksaa niin paljon!
No, ompa taas ruokaa kanoille, koirille ja ittellekkin.  Pitäis kai olla tyytyväinen muttei aivan pysty.

6 kommenttia:

 1. On hyvät sapuskat teidän kanoilla! :) Piti oikein kutsua kotiporukkaa katsomaan kun kanat vetää leivosta nokkaan! Ostin tummia rypäleitä kaupasta pari viikkoa sitten muovirasiassa. Kun nostin terttua pestäväksi, niin se olikin ihan homeessa sieltä keskeltä. Palautettiin kauppaan kun olivat varsin tyyriitä, melkein 4 euroa. Jotkut tuotteet varmaan olisivat ihan syötäviä vielä ja jos ne vielä saisi esim. puoleen hintaan, niin menisivät kyllä kaupaksi. Tänään ostin kuohukermaa puoleen hintaan kun päivämäärä alkaa olla tässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, hyvä jos kanojen ruokakuvat kiinnostaa! Välillä tuntuu ettei kanoista oikein muita kuvia tule edes laitettua. Talvella sisällä ne vaan näyttää niin tylsiltä jos ne vaan kököttää.

   Mä ostan paljonkin ruokaa "lapulla". Jotain kalliimpaakin raaka-ainetta tulee kokeiltua jos sitä saa normaalia halvemmalla. Esimerkiksi piparjuurimajoneesi on todella hyvää lihan kanssa, sellaista voisi kokeilla itsekkin tehdä kesällä jos kaikki piparjuuret eivät olisikkaan kuolleet lukuisista tappoyrityksistäni huolimatta...

   Talvella kun ostaa avokadoja niin melko varmasti ne on pilalla. Ainakin luomu-avokadot. :( Oon monta kertaa vienyt niitä takaisin kauppaan, ja joskus oon pyytänyt myyjää halkaisemaan mulle kaupassa että voin todeta jo siellä onko ne pilalla vai ei.

   Poista
 2. Minulla oli jokin aika sitten leuka loksahtaa lattiaan, kun vierailin Lidlissä. Yleensä kaupoista antavat roskiin menossa olevat kukkakaalien lehdet/roskat, jos joku niitä haluaa - ja minähän haluan, kun annan niitä kaneille ja kanoille. Ovat yleensä tyytyväisiä, kun joku ne haluaa ja eivät joudu kantamaan roskikseen :)

  Vaan Lidlissä ei tällainen käynyt ollenkaan päinsä: minun olisi pitänyt OSTAA ne roskiin menevät lehdet samalla kilohinnalla kuin myyvät kukkakaaliakin. Heillä on siis kaksi vaihtoehtoa: joko he heittävät ne roskiin, tai sitten joku OSTAA ne. En ostanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh huh! Itse olen ollut töissä S-ryhmällä, ja siellä myös heitetään mielummin roskiin kuin annetaan tarvitseville. Edes työntekijät eivät saa ottaa hävikkiä "koska silloin ei voida tietää viekö joku päiväysvanhoja vai ihan uunituoretta tavaraa". Tuntuu aikamoiselta työntekijöiden aliarvioimiselta ja epäluottamukselta, kuitenkin rahaa käsitellään päivänmittaan aikamoisia summia.
   KERRAN saatiin ottaa koirille lihoja kun kylmätiski meni epäkuntoon ja lämpeni liikaa. Ja sekin sillai puolisalaa.

   Yleensä en käytä salamaa, nyt käytin. Ehkä kannattaisi, saa kanalastakin jotenkin järjellisiä kuvia...

   Poista
  2. Aivan järjetöntä tämä meininki. Mielummin roskiin, ettei kukaan VAIN saa ilmaiseksi jotain! Tämä on asia joka saa aina ärsytyskynnykseni vilkuttamaan punaisella.

   Poista
 3. Niin ja kivoja kuvia muuten! Olin niin äimistynyt Lidlin toimintaa miettiessäni, että lähti viestikin liian aikaisin! :D Meilläkin on jouluruokien hävittäjäiset, kyllä kanojen kelpaa! :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)