torstai 25. joulukuuta 2014

Hulluna hortaan kirjan luin


Kuva kopioitu sivuilta: http://www.hortoilu.fi/ 
Samasta paikasta kirjan voi tilata ja muutenkin tutustua villien kasviemme maailmaan!

Vihdoin käteen osui kirjastossa Hulluna hortaan -kirja joka kertoo kauniisti sanottuna suomalaisista rikkaruohoista. Niiden käytöstä ruuaksi ja rohdoiksi. 
Paino kuitenkin enemmän tuossa ruuassa.

Kun luin saman kirjoittajan edellisen  kirjan Villiinny villivihanneksista heti muutettuani tänne omakotitaloon koin jonkinsorttisen valaistumisen. 
Piha on täynnä ruokaa ilman että tarvitsee tehdä sen eteen yhtään mitään muuta kuin kerätä pois! Vesiheinää, apilaa, poimulehtiä, nokkosta, siankärsämöjä, maahumalaa jne. kasvaa vaikka välillä ihan muuta yrittää viljellä

Vähän absurdia on lukea kirjaa jouluaattona jossa kehoitetaan lähtemään ulos takapihalle keräämään villivihanneksi. Sitten kun katsoo sitä takapihaa ikkunasta niin maisema on lumen peitossa! Mutta asia on kuitenkin ajankohtainen taas muutaman kuukauden päästä.

Tarkoituksena on ollut ostaa kirja heti kun se ilmestyi viimevuonna, mutta jostain syystä olen keksinyt rahoilleni jotain muuta käyttöä. 
Muutenkin olen huomannut että jos jotain kirjaa haluaa omaksi kannattaa ensin se lainata kirjastosta ja senjälkeen miettiä haluaako sen todellakin hyllyynsä. 
Monet kirjat kun kerran selaa läpi niihin ei enää tee mieli palata.

Siinä suhteessa Hulluna hortaan on kirja jonka uskoisin petaavan paikan kirjahyllyssä. 
Itse tunnistan kirjassa mainitut perusvillivihannekset, mutta muuten kirjassa oli hyviä vinkkejä kasvien käyttöön muutenkin kuin ruuissa.

Kirja on jaettu periaatteessa kolmee osaan, ensimmäisessä kerrotaan hortan keräämisestä, säilömisestä yms. Toisessa osassa esitellään kerättäviä kasveja ja kolmas osio on pyhitetty resepteille.

Tekijöille vinkiksi että voisivat jatkossa tehdä ihan pelkän kokkikirjan meille joille aihe on jo ennestään tuttu. Nyt kirjassa on paljon toistoa edelliseen kirjaan, ja en tiedä onko viisasta käydä läpi aina samat kasvit uudelleen ja uudelleen. Koska edellisen kirjan lukemisesta on niin kauan en muista onko kasvien käyttö siinä käyty yhtä perusteellisesti läpi. 
Niille joille pihan rikkaruohot  ja niiden käyttö ei ole tuttua saavat tästä kyllä todella paljon vinkkejä!

Yksi asia kirjassa häiritsee. 
Kirjoittajat mainitsevat oman nimensä kirjassa ehkä kymmeneen kertaan. Onhan se hyvä tiedostaa että on alansa pioneeri Suomessa, mutta alkaa tuntua hiukan tärkeilyltä korostaa sitä joka käänteessä. 
Olen muutenkin vähän allerginen matkasaarnaaja-asenteelle "te tyhmät ette tiedä mitä menetätte". Olen lapsena ihan liikaa kuunnellut uskonnollista paatosta ja kun se saa toistuu ihan missä tahansa aiheessa se saa minut takajaloilleen. 
En myöskään ole kokenut mitään valtaisaa energisen olon lisääntymistä itsessäni vaikka olen syönyt vuosia takapihan aarteita (Kirjoittajan sanoin" Perhe ihmettelee lisääntynyttä energiaa ja vähentyneitä sairaspäiviä"). Enkä myöskään ole mitenkään poikkeuksellisen terve ihminen...

Siitä huolimatta aijon ostaa kirjan. 

Kirjassa on reseptien lisäksi paljon vinkkejä hortan monipuolisempaan käyttöön mihin olen keittiössäni tottunut. Kirja sai myös aikaan pakonomaisen tarpeen mennä etsimään pakkasesta nokkosta ja tehdä siitä jotain hiukan paremmin kropalle sopivaa kuin nämä jouluruuat...
Kirjoittajien oma innostus asiaansa kohtaan on selkeästi tarttuvaa.

Ja mikä parasta, jos jotain saa ihan ilmaiseksi niin kannattaahan sen käyttöä pyrkiä oppimaan kaikin mahdollisin tavoin! 
Jospa nyt sitten ensikesänä en ottaisi itselleni mahdottomia operaatioita pihan suhteen (näkis vaan) vaan keräisin enemmän talteen sitä mitä saa helposti ja ilmaiseksi. 
Näin toki olen päättänyt viimeiset 8 vuotta, ja aina se jotenkin lähtee lapasesta...
Mutta yrittää ainakin voi!4 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä :). Nyt juuri olisikin aikaa tutustua villivihannesten maailmaan, ainakin kirjan muodossa. Voi sitten ensi vuonna ryhtyä tuumasta toimeen, kun "satokausi" koittaa. Varasinkin heti kirjastosta molemmat kirjat. Kun olen tutustunut niihin päätän hankinko omaksi. Mukavaa Tapaninpäivää ja sen jälkeistä aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvä jos postauksesta oli apua. Luen aika paljon, mutten ole vielä koskaan aikaisemmin kirjoittanut yhdestäkään kirjasta juuri mitään. Ehkä sillointällöin voisi.

   Poista
 2. Vaikuttaapa kivalta kirjalta. Itsellekin aihe alkaa olemaan taas oikeinkin ajankohtainen, koska sain joululahjaksi villiruokavuosikurssin (http://villiruokavuosi.villiruoka.fi/), joka starttaa huomenna nettiseminaarilla. Jännää! Jos ens vuonna saisi vähän enempi hyödynnettyä noita rikkaruohoja, tämä vuosi meni ihan totaalisesti ohi kun en vaan yksinkertaisesti kerennyt mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas hyvä joululahja! Ja todella kiinnostavia aiheita kurssilla oli, itseäni erityisesti ruuan lisäksi kiinnostaisi nuo luonnontuotteiden keräämiset. Lupaa kirjoitella paljon oppimastasi!

   Juuri tänään googletin mitä käpyjen kerääminen vaatisi ja tarkoitus on soittaa ja kysyä tarvitaanko kerääjiä ja jos saa keruuluvan niin käydä kokeilemassa millaista se olisi.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)