maanantai 10. marraskuuta 2014

Älä hanki kesäsikaa!


Kaikille jotka kysyvät että kannattaako hankkia koiria niin yleensä sanon, että ei kannata. Niistä on kauhea vaiva, huoli ja rahanmeno. Sikojen kanssa vähän sama juttu.

Älä hanki kesäsikaa, jos et ole kotona.
Sika ei ole koira. Sioille ei kaiketi ole mitään sikahoitoloita, eikä sikaa oteta mukaan mökille. Jos mieluiten olet kesäaikaan matkoilla, mökillä tai missä tahansa missä sika ei ole, niin ei kannata. Tottakai voi palkata vaikkapa naapurin Jorman ruokkiaan sikoja viikonloppuisin, loman ajan tai vaikka joka päivä, mutta perusoletuksena jos et viihdy kotona, niin älä ota.

Älä hanki kesäsikaa, ellei sille ole kunnollista asumusta.
Mitä iloa on ottaa sika, joka asuu postimerkin kokoisessa kopissa pihanperällä?! Se on sitten ihan sama ostaa sianlihaa kaupasta. Mielestäni jos siat ottaa, pitää niille pystyä tarjoamaan jotain parempaa kuin "perusolosuhteet". Kunnollinen koppi, tilava aitaus jossa ne saavat tonkia maata, ja ennenkaikkea josta ne eivät ainakaan kovin helposti karkaa! Eläinsuojelulain määrittelemä minimikoko karsinalle on jotain sellaista jota kesäsika ei ansaitse.

Älä hanki sikaa, jos haluat eläimen joka ei saa kuulua tai näkyä.
Sika näkyy, haisee ja kuuluu. Se ilmoittaa kun se haluaa ruokaa (kokoajan), seurustelua ja muuten vaan ne nahistelevat silloin kun eivät tappele. Sianpaska haisee- no sianpaskalta. Kysy joskus naapurilta mitä mieltä se olisi hajusta...

Älä hanki sikaa, jos sen hoitaminen tuntuu hankalalta ja työläältä.
Nimittäin se on sitä. Sikoja pitää ruokkia useamman kerran päivässä. Vettä saa vaihtaa kaikenaikaa. Kuumalla sikoja pitää viilentää.
Entäs sian ruoka, se maksaa omaisuuden jos kaikki pitää ostaa kaupasta. Ei kannata hankkia sikoja, ja sitten alkaa ihmetellä mitä niille antaisi ruuaksi- loppuajasta ne syövät melkoisen paljon!

Älä hanki sikaa, jos et saa sille asianmukaista teurastusta.
Painajainen olisi, että sikojen lopettamisessa joku menee pieleen ja sika raahautuu ympäri aitausta puolikuolleena. Sika on aika sitkeä eläin, ja sen joka alkaa sikaa tappamaan pitää tietää mitä on tekemässä. En luottaisi kehentahansa joka omistaa kiväärin, vähimmäisvaatimuksena pitää olla se, että on ampunut esimerkiksi koiria lähietäisyydeltä. Sellainen ihminen joka ottaa selvää mihin kohtaa sikaa ammutaan niin että se kuolee nopeasti ja kivuttomasti.

Senkin jälkeen kun sika on kuollut, pitää lihat osata asianmukaisesti käsitellä. Kamala pettymys on, jos liha ei olekkaan syömäkelpoista, tai sen joutuu syöttämään koirille.

Älä hanki sikaa, jos luulet saavasi halpaa lihaa helposti.
Et saa. Jos laskee tuntihinnan kaikille hoitotoimenpiteille, rapsutuksille, ihasteluille ja valokuvaamiselle, niin tappiolle menee niin että naukuu. Helpoksi en myökään ihan kaikkea nimittäisi...
Rahaa menee ainakin ensimmäisellä kerralla melkoisesti! Aitatolpat, aitalankaa, sähköpaimen, kaikki mahdolliset nippelit ja nappelit ennenkuin edes aitaus ja mökki on pystyssä! Puhumattakaan siitä että ne siatkin maksaa, niiden ruoka maksaa jos sitä joutuu edes jonkinverran ostamaan, kaikki maksaa. Että kannattaa hakea lihaa kaupasta alesta, jos haluaa helposti ja halpaa.

Älä hanki, jos haluat sian siksi, että se olisi jotenkin "hienoa" ja kaikki kadehtisi sinua.
Että voisit laittaa kuvia faceen, ja hehkuttaa miten ihanaa on kun on sika. Sika on siihen ihan liian työläs eläin. Muutenkaan en suosittele minkään eläimen hankintaa tälläiseen toimintaan, kokeile olisiko vaikka uudet kengät sellaisia josta irtoaa ihastuneita kommentteja.
Sian hoitoon ei saa kyllästyä niin paljon, että eläinten hoidon laiminlyö. Yhtenäkään päivänä.

Älä ota kesäkissaa, älä ota kesäkanaa, äläkä ota kesäsikaa.

Ota sika, jos sinulla on resurssit sen hoitamiseen. Ota kesäsika, jos haluat seurata mielenkiintoisen eläimen touhuja. Ota sika, jos pystyt tarjoamaan sille jotain parepaa kuin sen perushoidon. Kun sinulla on kaikki edellämainitut, et pety ja saat ainutlaatuisen kokemuksen syödä lihaa, jota on päässyt näkemään vähän lähempää kuin vakuumipakkauksessa.


10 kommenttia:

 1. Tossa pitäisi olla peukku. Hyvä teksti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Eikö noi nyt melkein peukuilta näytäkkin. :)

   Poista
 2. Onneksi nuo kaikki edellytykset täyttyivät mulla kesäsikojen puolelle :) laskin juuri että tänä vuonna rahaa possujen ruokaan meni 78e mutta kaikki naapuritkin halusivat ruokkia possujani :D Toinen kesäpossukesäni oli vähemmän työteliäs kun ensimmäinen vaikka mielestäni rapsuttelin niitä yhtä paljon :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakaan ei mennyt pahemmin ruokaan rahaa, mä hain kaupasta hävikkiä ja leipomolta "hevosen leipää".

   Mua vaan mietityttää miten ne ruokkivat siat jotka eivät käsitä miten paljon ne syövät eivätkä ole varautuneet siihen etukäteen. Niillä ei kaikilla ehkä ole samanlaisia naapureita kuin sulla, eikä samanlaisia suhteita kuin mulla. Ja mun työpaikan omenoita!

   Kaikenkaikkiaan mä toivon, etteivät ne hankkisi sikoja jotka eivät niistä pysty huolehtimaan. Ihan niinkuin ei mikään muitakaan eläimiä. Se häviäjä kun on aika se eläin.

   Poista
 3. Mä harkitsin hetken kesäpossuja, koska pikkupossut sais ilmatteeks tutulta, ja tilaa on. Mutta. Siinä kävis mun kohdalla ihan varmasti niin, että mulla on ympärivuodensikoja. En mä niitä pystyis kesän seurustelun jälkeen syömään, koska sika on a) kamalan fiksu ja b) kamalan kiva. Tai ainakin ne heppakoulun sikalaviikkojen siat oli. Joten, harkitsen vaan niitä kanoja, ne ei oo ihan niin symppiksiä, ja niitä voi hyvällä omallatunnolla pitää vuoden ympäri keräämättä kylähullun mainetta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noooh, ei ne possut nyt niin huonoja lemmikkejäkään olisi. :) Kana on sellainen ihan kiva pienenä, ihan kiva isona, muttei niin kiva etteikö sitä raaskisi laittaa pois jos on tarve. Kanat on mun mielestä kivempia parvena kuin yksilönä.

   Ja toisaalta, säälin saa lahjaksi mutta kylähullun maine pitää jotenkin ansaita!

   Poista
 4. Kaiken tuon "älä hanki kesäsikaa" -vuodatuksen jälkeen piti sitten laittaa sellaiset kuvat, että ruudun tällä puolella aletaan välittömästi vinkua: Mäkin haluuuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli tarkoituskin! Saa ottaa, oikeastaan pitää ottaa jos vaan on siihen mahdollisuus. Ne oli aikakin meille todella hieno kokemus. :)

   Poista
 5. Onko sinulla kirjoitusta sikojen tiloista? Aitauksesta, sisätiloista jne.? En ainakaan äkkiseltään löytänyt. Kiitos jo etukäteen! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)