sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Hunajata hunajata mulleHunajaa voi lingota pitkin kesää jolloin esimerkiksi keväällä saa voikukkahunajaa, kesällä maitohorsmahunajaa jne. Tai sitten voi tehdä kuten me, että lingota tasan yhtenä päivänä vuodessa ja saada ihanaa sekametelihunajaa jossa on kaikki eri hunajalaadut sekaisin. 

Hunaja on vaihdellut aikalailla vuodesta toiseen, riippuen siitä mitä mesikasveja mehiläiset ovat milloinkin käyttäneet. Toissavuonna oli aikalailla kanervahunajaa, ja se ei ole ehkä mitään mun suosikkia. Tosi tummaa, vähän kuin siirappia. 
Sitä edellisvuonna oli metsäauteiden varsilla ihan hirveesti maitohorsmaa, ja hunaja oli pääasiassa sitä. Viimevuonna taas oli isoja rypsipeltoja lähellä, ja siellä vierailtiin ahkerasti.
Nyt en oikein tiedä mitä tuo oli, mutta jotain vaaleaa. 
Horsmahunajaa veikkaan, ja tod.näk. auringonkukkaa kun auringonkukkapeltoja oli tuossa lähistöllä. Ja siinä seassa ripaus ihan kaikkea mahdollista mistä mettä on saatu irti.

Siitä se alkaa, kennon kuorinta. 
Ja me suoritetaan hunajan linkous meidän elintarvike-hyväksytyssä kylpyhuoneessa, koska sieltä hunaja on kätevintä pestä pois! Ja sinne ei pääse mehiläisiä. 
Ne nimittäin tulee sankoin joukoin hunajan perässä, ja jos tila ei ole mehiläistiivis, niin ongelmia tulee!Kun kennoista on pinta raavittu auki, ne lingotaan lingolla. 
Meillä on tuollainen pieni manuaalinen käsinpyöritettävä linko johon mahtuu 3 kennoa yhdellä kertaa. Riittää ihan mainiosti tällä pesä- ja hunajamäärällä. 
Ne jotka oikeasti tuottavat hunajaa hoitavat raapimisen ja linkouksen sähkön avulla, ei käsivoimin.
Linkouksen jälkeen hunajassa on mehiläisvahan paloja, mutta muuten se on jo valmista hunajaa. Siihen ei tarvi, eikä saa, lisätä yhtään mitään. 
Hunaja valutetaan erilaisten sihtien läpi, ja sen jälkeen sitä voikin purkittaa. 


 Kaveri tuli käymään juuri kun linkous oli loppusuoralla. Paljon tätä tuoreempaa hunajaa ei teen sekaan voi saada!

Me myydään aika vähän hunajaa, niille tutuille jotka kysyy. 
Jos hunajaa haluaisi aktiivisemmin myydä, se tarkoittaisi aikalailla lisää pesiä ja lisää työtä.

Markkinointia hoitaa lähinnä Mikan isotäti vanhainkodilla, sinne onkin mennyt lähemmäs 50 purkkia jo tänä syksynä. Kun yks mummo ostaa kaks purkkia, korottaa seuraava kolmeen jne. :)


Munia ja Pesiä blogista loistava kirjoitus hunajasta ja siitä mitä työtä se vaatii.

Ja vielä yks juttu.
 Kiitos mehiläiset!2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi, se on suuri ilon aihe :)